EVO KO JE OTAC MILA ĐUKANOVIĆA: Njegova FACA je svima POZNATA, spremite se za ISTINU
Milo Đukanović, Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

ŠOKANTNO

EVO KO JE OTAC MILA ĐUKANOVIĆA: Njegova FACA je svima POZNATA, spremite se za ISTINU

Milo je u rodnom gradu pohađao Osnovnu školu „Milo Burzan“, a u Pogorici je završio gimnaziju i upisao Ekonomski fakultet

Objavljeno: 21:30h

Milo Đukanović je crnogorski političar koji je četiri puta biran za premijera Crne Gore, a, trenutno (avgust 2018. godine), po drugi put obavlja funkciju predsednika ove države. Takođe je predsednik Demokratske partije socijalista (DPS) i Košarkaškog saveza Crne Gore (KSCG). Rođen je 15. februara 1962. godine u Nikšiću. Milo je u rodnom gradu pohađao Osnovnu školu „Milo Burzan“, a u Pogorici je završio gimnaziju i upisao Ekonomski fakultet. Godine 1986. je diplomirao ekonomiju, oblast turizam i bio je jedan od najboljih studenata. Tokom studija je zarađivao za džeparac noseći vreće sa brašnom i fizikališući, zahvaljujući čemu je upoznao zakone ulice.

1 / 4 Foto: Profimedia

Godine 1979. Đukanović je postao član Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije koji je predstavljao najviši rukovodeći organ ove partije.

U januaru 2003. godine Đukanović je izabran za premijera države. Na ovoj poziciji je ostao do novembra 2006. godine. Od jula do novembra iste godine je bio ministar odbrane Crne Gore.

Milo je u braku sa Lidijom.

Milo Đukanović
foto: Dado Đilas

Milo je pravoslavac po veroispovesti, a njegova slava je Aranđelovdan. Govori crnogorski i ruski jezik, a služi se engleskim. Đukanović je visok 196 cm i u detinjstvu se bavio košarkom.

U septembru 2015. godine opoziciona stranka Demokratski front je prvi put organizovala ulične proteste sa ciljem da se Đukanović smeni. Mitropolit Amfilohije Radović je takođe smatrao da on treba da se povuče, ali to se nije dogodilo. U maju naredne godine crnogorski mediji su objavili da su poslanici ove stranke uzvikivali: „Milo, lopove!“, a Đukanović im je uzvratio sa: „Bravo, kreteni!“. Zahvaljujući reakciji obezbeđenja, sprečena je tuča u Skupštini Crne Gore.

Milo Đukanović
foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

U januaru 2017. godine je dobio podršku svih 74 delegata Skupštine KSCG i ponovo je izabran za predsednika ovog tela. Rekao je da će se u narednom periodu fokusirati na ostvarivanje dobrih rezultata i stvaranje uslova da što više dece trenira košarku.

15. aprila 2018. godine je na predsedničkim izborima osvojio 53,9% glasova (tj. 180.274 glasa) i po drugi put je postao šef države. Trijumf u prvom krugu je ocenio kao podršku njegovoj politici čiji su ciljevi članstvo u Evropskoj uniji i ekonomski razvoj koji će dovesti do veće zaposlenosti i rasta životnog standarda.

Milo Đukanović, Crna Gora, Dan nezavisnosti, Čestitka
foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Milov otac je Radovan Đukanović je bio sudija i istaknuti funkcioner u Savezu komunista Crne Gore. Njegova majka Stana (devojački Maksimović) je po zanimanju bila medicinska sestra. Oni su prvobitno živeli u Bosni i Hercegovini (BiH), a 1960. godine, kada je rođena Milova starija sestra Ana, preselili su se u Nikšić. Takođe ima tri godine mlađeg brata Aleksandra.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.