MALO KO ZNA DA JE BAŠ ONA MAJKA MAJE VOLK: Ostaćete u ČUDU kada vidite o KOME SE RADI
Maja Volk, Foto: Marina Lopičić

ŠOK

MALO KO ZNA DA JE BAŠ ONA MAJKA MAJE VOLK: Ostaćete u ČUDU kada vidite o KOME SE RADI

Sa nepune 22 godine je postala diplomirani dramaturg, a nakon toga je magistrirala i odbranila dva doktorata, iz oblasti dramaturgije i filmologije

Objavljeno: 18:04h

Maja Volk je srpska doktorka nauka, scenarista, spisateljica, muzičarka i redovna profesorka na Katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu. Rođena je 30. januara 1959. godine u Beogradu. Ima troje dece, ćerke Teodoru i Milenu, te sina Mihajla. Živi i radi na relaciji Beograd – Atina. Sa nepune 22 godine je postala diplomirani dramaturg, a nakon toga je magistrirala i odbranila dva doktorata, iz oblasti dramaturgije i filmologije. Bavi se pisanjem, muzikom, proučava zdrave načine ishrane i predaje na četiri fakulteta, od kojih joj je matični Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.

1 / 5 Foto: Instagram printscreen/majazmaja59

Objavila je nekoliko romana za odrasle i decu, dve zbirke poezije i nekoliko priručnika. Uređivala je i vodila radijske i televizijske emisije, te napisala scenarije za dva filma. Jedan je od retkih izvođača fado muzike na ovim prostorima i rado viđen gost u TV emisijama.

Kaže da su je izbacili iz obdaništa jer se tukla sa dečacima. U osnovnu školu je krenula sa nepunih šest godina. Pošto je bila vrlo inteligentno i napredno dete preskočila je jedan razred, tako da je iz prvog odmah krenula u treći. Iako nije volela školu, dobro su joj išli svi predmeti, a naročito biologija. Više od biologije ju je fasicnirala književnost, pa je prvi roman počela da piše s osam godina na dedinoj staroj pisaćoj mašini. Prvu nagradu je dobila sa 11 godina za poemu „Moja vizija života“.

Maja Volk
foto: preentscreen, facebook

Otprilike u isto vreme roditelji su otkrili njenu strast prema muzici, pa je uporedo s osnovnom školom pohađala i nižu muzičku školu, odsek za klasičnu gitaru. Kao vukovac je završila osnovnu školu i upisala gimnaziju i srednju muzičku školu „Josip Slavenski“. Neretko je nastupala i osvajala brojne nagrade, a kako bi ublažila tremu odlučila je da u svoje nastupe uvrsti i pevanje. Uspevala je da se bori sa brojnim obavezama, međutim prelomni trenutak za nju se desio u četvrtom razredu gimnazije. Doživela je epileptični napad nakon koga su roditelji odlučili da je ispišu iz muzičke škole. Kasnije je priznala da se sve to desilo zbog ogromnog pritiska. Profesori u gimnaziji su je kažnjavali zbog nastupa, dok su u muzičkoj školi smatrali da treba da se posveti umetnosti.

Maja Volk
foto: Printscreen / Youtube / RTV Pink Official

I srednju školu je završila kao vukovac pa je mogla da bira na kom fakultetu će da nastavi školovanje. Pošto je imala mnogo interesovanja kaže da je odluku donela tako što se zapitala bez čega ne može. To je bilo pisanje i muzika. Pošto u to vreme nije bilo gitare na Akademiji u Beogradu, nego bi morala da se školuje u inostranstvu, Maja se opredelila za književnost. Maja Volk govori pet stranih jezika, a peva na 11. Neki od njih su engleski, francuski, portugalski, španski, italijanski, ali i arapski, kineski, hebrejski, katalonski i drugi.

Maja Volk
foto: preentscreen, instagram

Godine 1981., devet meseci nakon što je diplomirala Maja je dobila posao filmskog dramaturga u „Centar filmu“. Tokom narednih pet godina je radila na više od stotinu projekata, među kojima su dvadesetak dugometražnih igranih filmova i desetak dokumentaraca. Maja Volk se pisanjem bavi od detinjstva. Još kao učenica osnovne škole dobijala je nagrade na raznim takmičenjima. Prva drama koju je napisala bila je „Stranstvovanje Đure Jakšića“. Posle toga su usledile drame „Bela udovica“ i „Sandra“.

Maja Volk
foto: preentscreen, instagram

Prvi roman je počela da piše sa osam godina, a roman prvenac pod naslovom „Mrtve Lutalice“ su 1990. godine štampale „Književne novine“. Reč je o knjizi koja govori o sudbinama ljudi iz Srbije, Makedonije, Hrvatske i drugih zemalja bivše Jugoslavije koji pokušavaju da svoj život izgrade u dalekoj Australiji. Maja Volk je rođena 1959. godine u Beogradu. Njen otac, Petar Volk je bio pozorišni i filmski kritičar, istoričar i teoretičar. Majka, Mirjana Kodžić je bila pozorišna i filmska glumica, autorka devet romana.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.