OD 11 GODINA PREHRANJIVAO SVOJU PORODICU! ISPLIVALI SUROVI DETALJI ŽIVOTA BORE TODOROVIĆA: Preživeo je GOLGOTU!
Bora Todorović, Foto: Printscreen/Youtube

ŽIVOT...

OD 11 GODINA PREHRANJIVAO SVOJU PORODICU! ISPLIVALI SUROVI DETALJI ŽIVOTA BORE TODOROVIĆA: Preživeo je GOLGOTU!

Šta je Bora Todorović preživeo da bi prehranio porodicu

Objavljeno:

U svojoj knjizi biografskih sećanja “Šaka soli”, slavna srpska dramska umetnica Mira Stupica ispisala je mnoge strane posvećene svom, šest godina mlađem, bratu, takođe glumčini, Bori Todoroviću.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/KlasikTV

Za vreme Drugog svetskog rata, iako je imao samo 11 godina, Bora je preuzeo ulogu glave porodice i brinuo o majci i sestri.

- Policijski čas je bio mač nad glavom - ako ne stigneš, mrtav si. Mamu su otpustili. Kuća je bila rastresena od bombardovanja, kroz rupe na ragastovima ulazili su hladnoća i sneg. Nema hrane, nema drva, kad uveče ležemo, mi oblačimo kapute, šalove, čarape, pa čak i rukavice. A nas troje se u našoj muci čak i zasmejavamo. Bora traži da onako u mraku igramo na slovo, na slovo, i to samo o hrani. Bori je bila jedanaesta, a meni sedamnaesta kad je on odlučio da postane glava porodice. Sklepao je neku dasku sa točkićima i uputio se na železničku stanicu da bude nosač i da nas svojim radom hrani. Profesionalci su ga, bez ikakve sentimentalnosti, onako malog pretukli i odveli u kvart. Tamo ga je slučajno našao naš komšija Mile, tramvajdžija, i dovukao, onako umuzganog i išamaranog. Bora je uopšte postao inventivan. Krao je ugalj sa stanice, kao i gume iz nekog nemačkog magacina, pa pravio đonove i prodavao. Krao je gde je i šta je stigao i, ne jednom, imao glavu u torbi. Jednom ga Nemci uhvate s društvom u krađi konjskih sedala iz magacina na Tašmajdanu, poređaju ih uza zid, repetiraju šmajsere i na komandu “pali” dobro svakog čizmom opale po guzici”, napisala je Mira u svojoj knjizi sećanja “Šaka soli”.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso/Gloria)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.