MALO KO ZNA DA JE ON BIO OTAC PETRA GRAŠA: Ogroman ŠOK, svi ga ZNATE
Foto: DAMIR DERVIŠAGIĆ

biografija

MALO KO ZNA DA JE ON BIO OTAC PETRA GRAŠA: Ogroman ŠOK, svi ga ZNATE

Pobedio je na muzičkom festivalu Zadarfest 1996. godne sa pesmom „Trebam nekoga”, što mu je donelo veliku slavu

Objavljeno: 18:41h

Petar Grašo je rođen u Splitu kao sin Snježane i Zorana Graše. Petar je stekao popularnost kada je Oliver Dragojević izveo jednu od njegovih prvih pesama „Boginja” na festivalu Dora 1995. godine. Od tada je mnogo sarađivao sa Oliverom Dragojevićem, a radio je i sa Doris Dragović, Danijelom Martinović, Tončijem Huljićem, Goranom Bregovićem i Lepom Brenom.

Pobedio je na muzičkom festivalu Zadarfest 1996. godne sa pesmom „Trebam nekoga”, što mu je donelo veliku slavu.

1 / 4 Foto: Dragan Kadić

Na Dori, hrvatskom kvalifikacionom takmičenju za Pesmu Evrovizije, zauzeo je drugo mesto 1997. godine. Naredne godine je pobedio na Dori kao kompozitor, pa je pesmu „Neka mi ne svane” izvela Danijela Martinović predstavljajući Hrvatsku na Pesmi Evrovizije 1998. u Birmingemu i u konačnom plasmanu zauzela peto mesto.

Danas je jedan od najpopularnijih pop pevača u Hrvatskoj, a poznat je i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Makedoniji.

Petar Grašo
foto: Damir Dervišagić

Grašo je koautor teksta pesme „Metak sa posvetom” uz Antoniju Šolu za album Lepe Brene iz 2011. godine Začarani krug, a sam je komponovao muziku.

1998. godine je za Danijelu Martinović napisao pesmu “Neka mi ne svane” s kojom je pobedila na “Dori” i nastupila na “Euroviziji” gdje je osvojila peto mesto.

1997. godine s pesmom “Ne boli me” osvojio je “Zlatnog galeba” na festivalu “Melodije hrvatskog Jadrana” u Splitu. 2003. godine na “Splitskom festivalu” osvojio je prvo mesto s pesmom “Vera od suvog zlata”. Na istom je festivalu osvojio GrandPrix i 2015. godine s pesmom “Moje zlato”

Pre početka svoje solo karijere nekoliko je meseci 1994. godine svirao u grupi Magazin. Karijeru je započeo kao tekstopisac i kantautor. Pjesmu “Boginja” napisao je 1995. godine. Iste je godine s tom pesmom Oliver Dragojević nastupio na “Dori” i osvojio visoko drugo mesto. Na Oliverovom albumu te godine našla se i Grašina pjesma “Vrime Božje”. Sjedeće je godine Grašo odlučio i sam da nastupi na “Dori”. Otpevao je pjesmu “Otkada nije mi tu” s kojom je osvojio osmo mjesto.

petar grašo
foto: Printscreen Instagram/petar_graso_fan_page

Otac mu je bio košarkaš, a igrao je za KK Split.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.