OVU ISTINU IZ ŽIVOTA GORANA BOGDANA NIKO NE ZNA: Nećete moći da POVERUJETE u njegovo PRAVO POREKLO
Goran Bogdan, Foto: Nemanja Nikolić

SAZNAJTE

OVU ISTINU IZ ŽIVOTA GORANA BOGDANA NIKO NE ZNA: Nećete moći da POVERUJETE u njegovo PRAVO POREKLO

Premda ga pozorišna publika poznaje iz brojnih predstava u kojima je igrao, šira javnost ga je upoznala tek 2005. godine kao advokata Čuljka u seriji „Zabranjena ljubav“

Objavljeno: 18:49h

Goran Bogdan je hrvatski pozorišni, filmski i televizijski glumac, prepoznatljiv po ulogama u serijama „Stipe u gostima“ i „Senke nad Balkanom“, te filmovima „Sonja i bik“, „Agape“ i „Otac“. Rođen je 2. oktobra 1980. godine u Širokom Brijegu, u Bosni i Hercegovini. Živi i radi u Zagrebu. Pre nego što je odlučio da upiše glumu, Bogdan je studirao na Ekonomskom i Saobraćajnom fakultetu u Zagrebu. Shvativši da je gluma, ipak, njegov pravi poziv 2005. godine je upisao Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu, a diplomirao je sedam godina kasnije.

Premda ga pozorišna publika poznaje iz brojnih predstava u kojima je igrao, šira javnost ga je upoznala tek 2005. godine kao advokata Čuljka u seriji „Zabranjena ljubav“. Usledile su TV serije „Obični ljudi“, „Cimer fraj“, „Luda kuća“, „Ponos Ratkajevih“, „Stipe u gostima“ i druge.

1 / 4 Foto: Printscreen Instagram/bogdangoranbogdan

Tumačio je Jurija Gurku u popularnoj američkoj TV seriji „Fargo“, Mišu Halenka u seriji „Ransom“, te Antonia u švedskoj komediji „All Inclusive“. Regionalnu popularnost je stekao ulogom Mustafe Golubića u seriji „Senke nad Balkanom“, te Nikole u potresnoj drami „Otac“. Goran Bogdan je na „daskama koje život znače“ od svoje 15 godine. Sve je počelo u Širokom Brijegu, a nastavilo se u Zagrebu, gde je konačno shvatio da je gluma ono čime želi da se bavi u budućnosti. Povremeno je glumio u zagrebačkom Centru kulture Peščenica i Teatru Gaudeamus, a od 2010. godine je stalni član ansambla Zagrebačkog kazališta mladih.

Goran Bogdan
foto: Printscreen

U svom matičnom pozorištu je igrao brojne predstave, poput „Put oko svijeta u 80 dana“, „Koko u Parizu“, „Guliverova putovanja“, „Hamlet“, „Pismo Hajneru Mileru“, „Ružno pače“ i druge. Gostovao je i drugim pozorištima, glumeći u predstavama „Pir malograđanina“, „Osvrni se“, „U zemlji čuda“, „Pijani proces“ i drugima. Premda su ga ljubitelji pozorišta upoznali mnogo ranije, široj javnosti postao je poznat tek 2005. godine kada se pojavio u jednoj od epizoda prve sezone serije „Zabranjena ljubav“. Dve godine kasnije, snimio je čak šest filmova i serija.

Goran Bogdan, Sergej Trifunović
foto: Nemanja Nikolić, Dragana Udovičić

Odigrao je manju ulogu u telenoveli „Obični ljudi“, Andreja u humorističnoj seriji „Zauvijek susjedi“, te Ivu Spankovića u humorističnoj seriji „Operacija Kajman“. Sa Jankom Popovićem Volarićem je snimio kratki film „Noćna vožnja“, a sa Marijom Borić, Deanom Krivačićem i drugima srednjemetražni film „Za naivne dječake“. Takođe, gostovao je u humorističnoj seriji „Cimer fraj“, koja je tokom 2006. i 2007. godine emitovana na Novoj TV. Tokom 2016. godine bio je jedan od najzaposlenijih hrvatskih glumaca, jer je uporedo snimao čak sedam televizijskih serija i filmova. Ponovo je utelovio Nikolu Plećaša u seriji „Prvaci sveta“, nastaloj na ideji filma „Bićemo prvaci sveta“. Igrao je Sergija Rudića u seriji „Vere i zavere“ u produkciji Radio Televizije Vojvodina (RTV), te Mislava u komediji „Sve najbolje“ režiserke Snježane Tribuson.

Goran Bogdan
foto: Instagram printscreen

Goran Bogdan je rođen 1980. godine u Širokom Brijegu, gradiću na jugozapadu Bosne i Hercegovine. Njegov otac , Šimun Bogdan je univerzitetski profesor na Mašinskom fakultetu u Mostaru. Goranova majka, Mila Bogdan je profesorka matematike u Srednjoj strukovnoj školi u Širokom Brijegu.

Odrastao je s roditeljima, tri brata i dve sestre u rodnom gradu. Tokom osnovne i srednje škole amaterski se bavio glumom, te svirao gitaru u rok bendu Luni Meugim. Po završetku srednje škole upisao je Ekonomski fakultet u Zagrebu. Uporedo s ekonomijom, studirao je na Prometnom (Saobraćajnom) fakultetu u hrvatskoj prestonici.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.