OVO JE PRAVA ISTINA O POREKLU ZDRAVKA ČOLIĆA: Spremite se da je ČUJETE
Zdravko Čolić, Foto: Dragana Udovičić

pogledajte

OVO JE PRAVA ISTINA O POREKLU ZDRAVKA ČOLIĆA: Spremite se da je ČUJETE

Čolić je bio talentovan za recitovanje i glumu, pa je primljen u Pionirsko pozorište gde je učestvovao u predstavama Dečaci Pavlove ulice i Kekec i Mojca

Objavljeno:

Zdravko Čolić, poznat je kao Čola, jugoslovenski je i srpski pevač pop muzike. Opisivan je kao „srpski Tom Džouns”, a popularan je na celoj teritoriji bivše Jugoslavije.

Prvi javni nastup imao je sasvim slučajno, na takmičenju pevača amatera 29. novembra 1967. godine u Bijeloj kod Herceg Novog, gde je otpevavši pesmu Bitlsa osvojio nagradu publike.

U prvom delu svoje karijere (1968—1972) bio je član grupa Mladi i lijepi, Ambasadori, Novi Ambasadori i Korni grupe. Zvaničnu solo karijeru započeo je 15. aprila 1972. godine, kada je snimio svoju prvu pesmu — Sinoć nisi bila tu.

1 / 5 Foto: ATA IMAGES

Objavio je 15 studijskih albuma u periodu od 1975. do 2017. godine.

Čolić je bio talentovan za recitovanje i glumu, pa je primljen u Pionirsko pozorište gde je učestvovao u predstavama Dečaci Pavlove ulice i Kekec i Mojca. Muzikom se u to vreme bavio iz hobija; išao je u muzičku školu i učio je da svira gitaru. Sa drugom Bracom Isovićem je svirao za prijatelje u parku, a u lokalnim okvirima su bili poznati kao duet „Čola i Isa sa Grbavice”.

Zdravko Čolić
foto: Damir Dervišagić

Shvativši da muzika može da čini njegovu karijeru, Čolić se priključio grupi Mladi i lijepi, a 1969. godine je prešao u Ambasadore, koje su u to vreme činili vojni muzičari, a jedini civil bio je gitarista Slobodan Vujović.

Čolić je u ovo vreme bio student prve godine Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, ali je ipak 10. septembra 1971. godine došao u Beograd. U Korni grupi je ostao šest meseci i za to vreme snimio tri pesme (Gospa Mica gazdarica, Kukavica i Pogledaj u nebo), a zatim se vratio u Sarajevo i nastavio studije.

Zdravko Čolić
foto: Dragan Kadić

Na festivalu „Vaš šlager sezone” 15. aprila 1972. godine Čolić je izveo pesmu Kemala Montena Sinoć nisi bila tu. Tu je pesmu prvobitno trebalo da otpeva Josipa Lisac, ali je ona odustala. Čolić je osvojio treće mesto po izboru publike i nagradu za interpretaciju.

Zdravko Čolić je rođen 30. maja 1951. godine u Sarajevu. Otac Vladimir mu je bio oficir u policiji, a majka Stana domaćica. Porodica Čolić vodi poreklo iz hercegovačkog sela Vlahovići.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.