OVO JE PRAVO IME MILETA KITIĆA: Ostaćete u NEVERICI, za ovo NIKO NIJE ZNAO
Mile Kitić, Foto: © ATA Images

biografija

OVO JE PRAVO IME MILETA KITIĆA: Ostaćete u NEVERICI, za ovo NIKO NIJE ZNAO

Kitić je nastavio da snima i kroz devedesete, a 1996. ostvario je ponovljeni uspeh zahvaljujući pesmi Kraljica trotoara

Objavljeno: 17:08h

Mile Kitić je jugoslovenski i srpski turbo-folk i folk (narodne) muzike.

Kitić je muzičku karijeru počeo singl-albumom 1974. godine. Deset godina kasnije, pod okriljem producentske kuće Južni vetar, izdao je album Čaša ljubavi, koji je ostvario nacionalni uspeh. Naredne godine izdao je još uspešniju ploču, naslova Ja neću ljepšu.

1 / 5 Foto: Espreso

Naslovne numere sa oba pomenuta albuma, još uz pesme Hej, vi hitri, bijeli dani, Istinu ti u očima čitam, Lažu me zelene oči, Hej, živote, hej, sudbino, Moj sokole, Kockar i druge, najveći su pevačevi hitovi do izlaska iz Južnog vetra, i obeležili su vrhunac njegove karijere krajem osamdesetih godina.

Kitić je nastavio da snima i kroz devedesete, a 1996. ostvario je ponovljeni uspeh zahvaljujući pesmi Kraljica trotoara. Deset godina kasnije doživeo je revitalizaciju karijere uz hit Šampanjac, dok je 2015. godine, sa pune 63 godine, snimio balkanski hit Kilo dole, kilo gore.

Mile Kitić
foto: Nemanja Nikolić

Kitić je dugi niz godina u braku sa Martom Savić. Mlada pevačica Elena Kitić njihova je ćerka. Pevač je dobitnik mnogobrojnih jugoslovenskih i srpskih muzičkih nagrada. Jedan je od retkih muških vokala koji je nekoliko puta poneo titulu najtiražnije muzičke zvezde.

Mile Kitić, Marta Savić
foto: Damir Dervišagić

Osnovnu školu Đorđe Panzalović pohađao je u selu Osinja, gde je njegov muzički talenat zapazio nastavnik Bogoljub Kaloperović, koji je, kako pevač danas tvrdi, bio od presudnog značaja za njegov kasnije izabrani životni put. Kaloperović je Kitiću prepustio upravljanje školskom muzičkom sekcijom, u okviru koje je Kitić svirao kontrabas za školski tamburaški orkestar.

Mile Kitić, Pevač, Sava centar
foto: Dragana Udovičić

Kao tinejdžer igrao je fudbal za klub Unis iz Vogošće. Igrao je na poziciji polu-levog špica, zahvaljujući kojoj je proglašen za najboljeg strelca kluba. Sa nepunih 20 godina počeo je da rekreativno igra tenis.

Mile Kitić je rođen u selu Cerani kod Dervente. A njegovo pravo ime je Milojko.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.