OVO JE PRAVO POREKLO RADETA ŠERBEDŽIJE: Spremite se da saznate ISTINU, ostaćete u NEVERICI
Rade Šerbedžija, Foto: Ana Paunković

niko nije znao

OVO JE PRAVO POREKLO RADETA ŠERBEDŽIJE: Spremite se da saznate ISTINU, ostaćete u NEVERICI

Želeo je da studira književnost i da postane pesnik, ali na nagovor prijatelja upisao je zagrebačku Akademiju za pozorište, film i umetnost. 1969. godine je diplomirao

Objavljeno:

Rade Šerbedžija je srpski i hrvatski filmski, televizijski i pozorišni glumac.

Najuspešnija filmska godina za Šerbedžiju je verovatno bila 1986, kada mu dve uloge u filmovima dobijaju titulu najuspešnijih na Pulskom festivalu: revolucionara koji se ne snalazi u poratnom vremenu u Večernjim zvonima Lordana Zafranovića (Zlatna arena) i radnika ogorčenog siromaštvom i životnim nedaćama u Snu o ruži Ž. Tadića (Velika povelja u Nišu). Velikog radnog potencijala, s uspehom glumi i na televiziji: u TV serijama U registraturi, Nikola Tesla (u naslovnoj ulozi), Prosjaci i sinovi i Bombaški proces (kao Josip Broz Tito).

1 / 4 Foto: Dragana Udovičić

Poznat je i po čitanju poezije, a i po pozorišnim predstavama. Pokrenuo je i novi teatar „Ulisis“ u Puli koji je premijeru doživio s predstavom „Kralj Lir“ na Brionima pod rediteljskom palicom njegove supruge Lenke.

Za sebe je izjavio da je Krajišnik, čovek, Srbin iz Hrvatske kao i da se ponosi svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom.

Želeo je da studira književnost i da postane pesnik, ali na nagovor prijatelja upisao je zagrebačku Akademiju za pozorište, film i umetnost. 1969. godine je diplomirao.

Rade Šerbedžija
foto: Beta/Ivan Saravanja

Rođen je 27. jula 1946. godine u srpskoj porodici u ličkom selu Bunić, kod Titove Korenice u današnjoj Republici Hrvatskoj. Otac mu se zvao Danilo (1913—2017), a majka Stana. Dane (nadimak Danilu) je pred raspad Jugoslavije bio šef Udbe u Vinkovcima, odakle se sa suprugom sklonio u Srbiju 1991. godine.

Rade Šerbedžija
foto: Aleksandar Jovanović Cile

Rade je odrastao u Slavoniji, u Vinkovcima. Maturirao je u vinkovačkoj gimnaziji. Diplomirao je 1969. godine na Akademiji za pozorište, film i televiziju u Zagrebu, nakon čega je ubrzo angažovan u zagrebačkom dramskom kazalištu Gavela.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.