OD ČIJEG NAPADA ZAZIRU AJKULE: Napadaju u JATU i udaraju u NAJOSETLJIVIJE MESTO, NEĆETE VEROVATI KO JE U PITANJU
Ajkula, Foto: Profimedia

neustrašiva

OD ČIJEG NAPADA ZAZIRU AJKULE: Napadaju u JATU i udaraju u NAJOSETLJIVIJE MESTO, NEĆETE VEROVATI KO JE U PITANJU

Probajte sami da pogodite.

Objavljeno:

Iako su ajkule jedan od najopasnijih predatora, stručnjaci smatraju da im delfini ipak predstavljaju pravu pretnju zbog brojnih karakteristika koje im daju niz prednosti u odnosu na njih.

Delfini imaju vodoravno repno peraje u odnosu na vertikalno kod morskog psa. To znači da imaju bolju pokretljivost prema gore ili prema dole. U kombinaciji sa njihovim fleksibilnim zglobovima skoro da ne postoji situacija u kojoj bi morski pas mogao da nadmaši delfina. Delfini love u jatu i braniće svakog člana jata u slučaju da je napadnut. Neretke su situacije u kojima upravo delfini spašavaju ronioce ukoliko se ajkula nađe u njihovoj blizini.

Nije da ajkule ne mogu da nadjačaju delfine, ali delfini su jedna od najpametnijih (ako ne i najpamentija) bića koja žive u okeanima. Kada je u pitanju taktika, morski pas će uvek da izgubi. Delfini imaju njušku koja može da prouzrokuje mnogo unutrašnjih povreda ajkulama, dok ih udaraju u meki deo ispod stomaka.

Kako napadaju delfini?

Delfini napadaju tako što u grupi momentalno okružuju ajkulu i počinju da je guraju svojom moćnom njuškom. U isto vreme, delfini, visoko razvijena i pametna stvorenja, uvek ciljaju na najranjivije mesto ajkule - škržne proreze. Celo jato delfina lako ubije ajkulu.

Kit ubica je iz porodice delfina, tako orka može da ulovi i pojede veliku belu ajkulu ako nema drugi izvor hrane. Po istom principu, delfini se obračunavaju s morskim psima kada spašavaju osobu od njihovog napada. Imajući sve ovo u vidu, ajkule pokazuju oprez u blizini delfina i izbegavaju ih. Sa druge strane, ajkule ne propuštaju priliku za napad ukoliko vide usamljenog delfina, koji je odvojen od jata.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.