VEČERAS ĆE SE NA NEBU POJAVITI FENOMEN! Ako tačno u OVO VREME izađete napolje videćete NEŠTO RETKO! (FOTO)
Pun mesec, Foto: Profimedia

SJAJNO

VEČERAS ĆE SE NA NEBU POJAVITI FENOMEN! Ako tačno u OVO VREME izađete napolje videćete NEŠTO RETKO! (FOTO)

Naučnici najavljuju da će Mesec u sredu 13. jula biti najbliži planeti Zemlji u celoj 2022. godini.

Objavljeno: 19:45h

Tom prilikom udaljenost između njih će iznositi “samo” 357.264 km. Dok će svega 9 sati i 38 minuta kasnije, on biti pun.

Iako pun Mesec u teoriji traje samo jedan trenutak – neprimetan za onoga ko nebo posmatra golim okom, zbog veličine, i skoro pun Mesec se sa Zemlje vidi kao pun. Zbog toga, ljubitelje astronomije vole da izađu napolje i posmatraju ovaj fenomen poznat i kao supermesec.

Kako nastaje supermesec?

Dok kruži oko Zemlje mesec prolazi kroz faze koje se određuju njegovim položajem u odnosu na Zemlju i Sunce. Kada se Mesec, Zemlja i Sunce nađu u ravni tako da je Zemlja u sredini – odnosno Mesec i Sunce budu na suprotnim stranama u odnosu na Zemlju, vidimo pun Mesec.

Najudaljenija tačka ove elipse naziva se apogej i u proseku je udaljena oko 405.500 kilometara od Zemlje. Najbliža tačka je perigej, i u proseku se nalazi na oko 360.000 kilometara od Zemlje. Svakog meseca, Mesec dostiže svoj apogej i perigej.

Pun Mesec može da se pojavi u bilo kojoj tački duž te eliptične putanje, ali kada se pun Mesec dogodi na ili blizu perigeja, izgleda nešto veći i svetliji od tipičnog punog meseca. Tada se on naziva supermesec.

Da li sija jače?

Naučnici često navode da ovaj mesec ima za 30 odsto veće svetlosne vrednosti. Iako će mnogi očekivati da pod njegovim svetlom vide inače mračnu ulicu dok se kući vraćaju iz izlaska, u praksi to baš i nije tako.

Mesec, Pomračenje, Eklipsa, Nebo, Zvezde, Planete
foto: Profimedia

Ova mera količine svetlosti po jedinici površine u stvari znači da će se osvetljenost povećati za 0,28 magnituda. Drugim rečima, za stanovnika planete koji ne posmatraju fenomen teleskopom ovo povećanje je neprimetno.

Koliko godišnje može da ih bude?

Pošto se pun Mesec kvalifikuje kao supermesec ako je njegova udaljenost od Zemlje jednaka ili veća od 90 odsto udaljenosti od apogeja do perigeja – ispostavilo se da svake godine može biti i više od jednog.

Stoga, ako se pogleda veb stranica pezionisanog Nasinog astronoma dr Freda Espenaka – spisak svih supermeseca počevši od 2000. pa sve do 2100. godine – uočava se da će se u nekim godinama uočiti njih tri, četiri a u nekim slučajevima čak i pet.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.