ARHEOLOZI DOŠLI DO JEZIVOG OTKRIĆA: Ovo je NAJSTARIJI majanski kalendar, koristio se 2.300 GODINA, a evo šta KAŽE
Maje, Foto: Profimedia

frapantno

ARHEOLOZI DOŠLI DO JEZIVOG OTKRIĆA: Ovo je NAJSTARIJI majanski kalendar, koristio se 2.300 GODINA, a evo šta KAŽE

Arheolozi su u Gvatemali otkrili najstariji poznati dokaz kalendara Maja: dva fragmenta murala koji, kada se spoje, otkrivaju zapis poznat kao "7 jelena", otkriva nova studija.

Objavljeno:

Dva fragmenta pronađena u Gvatemali predstavljaju svojevrsni materijalni dokaz nastarijeg kalendara, koji se koristio za proricanje kod drevnih Maja.

Mačupikču
foto: Profimedia

Arheolozi su u Gvatemali otkrili najstariji poznati dokaz kalendara Maja: dva fragmenta murala koji, kada se spoje, otkrivaju zapis poznat kao "7 jelena", otkriva nova studija.

Pomoću radiokarbonske analize otkriveno je da su dva fragmenta "7 jelena", nastala najverovatnije između 300. godine pre nove ere i 200. godine pre nove ere.

Ovaj datum ukazuje da je ovaj majanski kalendar, koji su koristile i druge pretkolumbijske kulture Mezoamerike, bio u neprekidnoj upotrebi najmanje 2.300 godina.

"Taj kalendar je preživeo brojna osvajanja i građanski rat u Gvatemali", kaže autor studije Dejvid Stjuart, profesor mezoameričke umetnosti na Univerzitetu Teksas u Ostinu.

Istraživači su pronašli fragmente murala na arheološkom nalazištu San Bartolo, severoistočno od drevnog grada Maja Tikala.

Deo tima bio je i Stjuart, koji je u džunglama severne Gvatemale otkrio San Bartolo 2001. godine.

Drevni grad je poznat po muralima Maja koji datiraju iz kasnog preklasičnog perioda od 400 do 200. godine p.n.e. rekao je on.

Murali u San Bartolu nalaze se u ogromnom kompleksu poznatom kao Las Pinturas, koji su Maje gradile nekoliko stotina godina.

Povremeno bi gradile nove tvorevine pomoću starog kompleksa, konstruišući veće i impresivnije strukture.

Istraživači su prikupili organski materijal, poput drvenog uglja, unutar sloja gde su otkriveni fragmenti murala. Radiokarbonskim datiranjem ovih fragmenata mogli su da procene kada su murali nastali.

Međutim, murali nisu bili izjedna. Tim je ukupno došao do otkrića od oko 7.000 fragmenata sa raznih murala. Od ove kolosalne kolekcije,analizirano je i datirano 11 fragmenata zidova, otkrivenih između 2002. i 2012. godine. Među tih jedanaest su i dva dela koja su formirala zapis "7 jelena", koja uključuje simbol ili sliku jelena ispod majanskog simbola za broj sedam.

Četiri kalendara

Maje su imale četiri kalendara, jer su "bile veoma zainteresovane za merenje vremena", rekao je Stjuart. "Imali su veoma razrađene i prefinjene načine praćenja vremena."

Jedan je sveti kalendar proricanja, ili Colkin, iz kog potiče oznaka "7 jelena". Ovaj kalendar ima 260 dana i sastoji se od kombinacije 13 brojeva i 20 dana koji imaju različite znakove (kao jeleni). Još uvek nije sasvim jasno zašto su Maje odabrale baš 260 dana za ovaj ciklus, ali jedna od ideja je da se to vreme poklapa sa trajanjem trudnoće kod ljudi.

Al, godinu ne čine samo 260 dana. Umesto toga, to je ciklus sličan sedmodnevnoj nedelji. Oznaka "7 jelena" vam ne daje datum, niti vam govori godišnje epohe ili godinu u kojoj se nešto dogodilo.

Ciklus od 260 dana u Colkin kalendaru koristi se za proricanje i ceremonijalno vođenje zapisa. Zbog toga ih u Gvatemali zovu ''čuvarima datuma''. "Ako biste rekli da je danas dan 7 jelena, oni bi rekli, - O da, 7 jelena, to znači ovo, ovo i ovo", pojašnjava Stjuart.

Drugi kalendari Maja su Haab, solarni kalendar ( od 365 dana, ali ne obuhvata prestupnu godinu) kalendar dugog brojanja (koji prati glavne vremenske cikluse i izazvao je mnogo pometnje kada su neki ljudi pomislili da proriče kraj sveta 2012. godine, preneo je Live Science) i Lunarni.

Tu su, naravno i druge kalendarske oznake koje bi mogle biti starije od novoopisanog nalaza 7 jelena, mada ovi artefakti su do današnjih dana predstavljali izazove s obzirom da su uklesani u kamen (koji ne sadrži radioaktivni ugljenik koji se može datirati).

Uzimajući u obzir ova 4 tipa kalendara, zapis "7 jelena" je "najraniji dokaz bilo kog kalendara Maja, verovatno - najraniji tačno datiran dokaz bilo gde u Mezoamerici", rekao je Stjuart.

Simbol Jelena

Kada su arheolozi pronašli simbol jelena, ostali su zapanjeni. Kasniji zapisi Maja u Colkinu skoro uvek za jelena koriste reč, u zamenu za crtanje simbola životinje. Prema naučnicima, ovi fragmenti mogli bi biti jedan od dokaza rane faze pisma kod Maja.

"Pomalo spekulišemo u članku da je moguće da je ovo rana faza sistema pisanja u kojoj nisu sasvim uspostavili norme na koje smo navikli", dodao je Stjuart. Prema njegovoj proceni, nejasno je gde je u Mezoamerici počeo da se upotrebljava konkretni kalendarski sistem.

Radovi istraživanja su objavljeni 13. aprila u časopisu Science Advances.

(Espreso/NationalGeographic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.