JESTE LI ČULI ZA PIRAMIDU U ČOLULI? Najveća je na SVETU, a evo gde se NALAZI (FOTO)
Piramida u Čoluli, Foto: Profimedia

piramida

JESTE LI ČULI ZA PIRAMIDU U ČOLULI? Najveća je na SVETU, a evo gde se NALAZI (FOTO)

Predeo i njegova mreža tunela su otvoreni za posetioce za vođene i nevođene posete, mada se savetuje da se istraživanje tunela ograniči na dnevne sate

Objavljeno:

Zahvaljujući četkici I travama koje su obrasle njegove zidove, najveća piramida na svetu koju je napravio čovek pogrešno je zamenjena brdom. Čak je i danas razumljivo kako se to dogodilo, zahvaljujući staroj španskoj kapeli koja se nalazi na njenom vrhu.

Prvobitno izgrađena pre više od 2000 godina, Velika piramida Tepanapa (često se naziva i Velika piramida Čolule) ima veću zapreminu od bilo koje druge drevne strukture koju je napravio čovek, uključujući egipatske piramide. Stilski, piramida je neobičnost, koja zbunjuje arheologe do danas jer uključuje arhitektonske elemente civilizacije Teotihuacan i El Tajin.

Tokom mnogih pretkolumbovskih promena moći u Meksiku, sama piramida je izašla iz upotrebe u korist drugih struktura, kao što je jedan od mnogih žrtvenih oltara na lokaciji od deset hektara. Nejasno je da li je zbog neupotrebe piramida zarasla u šiblje, ili su, kada su Asteci uhvatili vetar o predstojećem španskom dolasku, Čolulani bukvalno zakopali piramidu u poslednjem zajedničkom pokušaju da sačuvaju masivni hram, važan deo njihove kulture.

Bilo kako bilo, kada su Španci stigli u Čolulu 1519. godine, Kortes i njegovi ljudi su bili toliko zaokupljeni uništavanjem domorodačkog naroda i njihovih upadljivijih svetih mesta da nisu uspeli da prepoznaju piramidu kao takvu, već su smatrali da je to savršeno mesto za brdo. jedna od njihovih bezbrojnih novih crkava! Za godinu dana izgrađena je Iglesia de los Remedios, gde je i danas.

1 / 5 Foto: Profimedia

Kako je prljavština počela da otpada, piramida se otkrila arheolozima, koji su iskopali stepeništa, platforme, oltare piramide i preko pet milja tunela koji su se provlačili kroz unutrašnjost strukture.

Predeo i njegova mreža tunela su otvoreni za posetioce za vođene i nevođene posete, mada se savetuje da se istraživanje tunela ograniči na dnevne sate.

Bonus video:

06:03

RUSIJA KORISTI METODU SPRŽENA ZEMLJA: Prvo se koristi artiljerija, potom bacači raketa a onda KO PREŽIVI SUOČAVA SE SA OVIM!

(Espreso/Atlas Obscura)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.