TAŠA SPREMALA SOPSTVENU SAHRANU, PA SE DESILO ČUDO: Posle krvi u stolici uspostavljena joj NAJCRNJA dijagnoza
Taša, majka, Foto: Printscreen

TAŠA SPREMALA SOPSTVENU SAHRANU, PA SE DESILO ČUDO: Posle krvi u stolici uspostavljena joj NAJCRNJA dijagnoza

Sada je totalno promenila svoj život

Objavljeno: 20:16h

Život Taše Tor-Straten (49) zauvek se promenio kada je doktoru rekla da je pronašla krv u stolici. Lekar je mamu dvoje dece uputio na kolonoskopiju, a nedelju dana kasnije dobila je strašnu vest da ima rak creva koji se proširio na pluća. Tada su joj ponudili palijativnu negu.

– Bilo je krajnje šokantno. Bila sam skrhana i neutešna. Nikad mi nije palo na pamet da bi moji simptomi mogli biti zbog raka creva. Bila sam u formi, zdrava i vodila sam računa o svojoj ishrani i u mojoj porodičnoj anamnezi nije bilo raka. Saznati da ne samo da je to rak, već da ću umreti od njega bilo je gotovo previše za podneti – ispričala je Taša.

Taša je počela da planira svoju sahranu kada je trebalo da se useli u novi dom koji je upravo kupila sa svojim partnerom, 47-godišnjim hipotekarnim posrednikom Rasom Parkerom.

Taša se tri meseca pre stravične dijagnoze sa svojom decom, ćerkom Ejmi (17) i sinom Teom (13), preselila kod Rasa u Eseks. Radovali su se životu i velikoj porodici.

Nedugo nakon što su počeli živjeti zajedno, uočila je krv u stolici, no tome nije pridavala neki veliki značaj.

– Nisam se time opterećivala. Pretpostavila sam da se to događa zbog stresa na poslu i roditeljskih briga. Bilo je i drugih simptoma, poput bolova u trbuhu pri vježbanju i u donjem delu leđa, ali to sam pripisala preteranom naporu – ispričala je Taša.

Do Božića 2016. godine gubitak krvi je postao toliko velik da je Taša odlučila da konačno ode lekaru. Nakon daljnjih pretraga, uključujući CT i MRI, dobila je strašnu vest.

– Ne mogu opisati kakav je to osećaj kad ti neko kaže da imaš neizlečivu bolest. Imala sam samo 44 godine. Imala sam decu i novu vezu i odjednom mi se tlo izmaklo pod nogama – istakla je.

Srećom, kada je Taša ponovo posetila svog lekara u februaru 2017. godine, otkrili su da čvorići na plućima nisu kancerogeni. Tada joj je dijagnostikovan rak trećeg stepena, što znači da je imala pravo na invazivnu operaciju koja bi joj mogla spasiti život.

– Otišla sam na operaciju 28. februara. Izrezali su mi deo creva na kojem je bio karcinom, a to je bio tumor od oko 35 milimetara i onda su mi ponovno morali sastaviti crevo. Rekli su mi da će možda morati da mi ugrade stomu, no to ipak nisu uradili, pa mi je jako laknulo – ispričala je Taša.

Serije hemoterapija ostavile su joj strašne nuspojave, uključujući ekstremni umor, tugu, bolove i negativnu reakciju na sunčevu svetlost i hladnoću. Ipak, lečenje je uspelo, a u avgustu 2017. godine Taša je pobedila rak.

Taša se priključila grupi za podršku ljudi koji imaju rak te je promenila karijeru.

– Osećam se jako srećno što sam još uvek ovde, zbog čega sada radim kao “life coach” (životni trener). Savetima pomažem drugim pacijentima s rakom da shvate da ishrana može poboljšati njihovo zdravlje tokom lečenja – istakla je.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.