JAVLJENO JE, UMRO RUS O KOJEM JE CEO SVET PRIČAO
Foto: Profimedia

tuga

JAVLJENO JE, UMRO RUS O KOJEM JE CEO SVET PRIČAO

Prema Khasikovu, kompozitor je uvek promovisao muziku kao povezujuću nit među narodima. Njegova dela postala su oda kalmičkom jeziku, veličanje lepote njegove rodne zemlje, ušla su u zlatni fond nacionalne kulture. Arkadij Mandžijev je autor himne Kalmikije

Objavljeno:

Heroj Kalmikije, autor republičke himne Arkadij Mandžijev, preminuo je u 61. godini, rekao je u ponedeljak na svom Telegram kanalu čelnik regije Batu Khasikov.

"Tužna vest. U 61. godini života umro je Arkadij Naminovič Mandžijev. Ovo ime je svima poznato. Heroj Kalmikije, zaslužni umetnik Republike, član Saveza kompozitora Rusije, pevač - celi je život posvetio umetnosti Njegov rad ujedinio je ne samo sve regije Rusije nego i zemlje i kontinente", napisao je.

Prema Khasikovu, kompozitor je uvek promovisao muziku kao povezujuću nit među narodima. Njegova dela postala su oda kalmičkom jeziku, veličanje lepote njegove rodne zemlje, ušla su u zlatni fond nacionalne kulture. Arkadij Mandžijev je autor himne Kalmikije.

Sveća
foto: Pexels

"S njim je prošla čitava epoha u istoriji naše republike. Arkadij Naminovič je bio neverovatno talentovana, bistra, snažna, otvorena osoba. Moje saučešće porodici,i prijateljima. Za našu republiku i za mene lično ovo je nenadoknadiv gubitak. Njegov ime će zauvek ostati u sećanju naroda", dodao je čelnik regije.

Arkadij Mandžijev bio je vodeći muzičar u kulturnom životu republike, razvijajući tradiciju kalmičke narodne muzike u skladu s modernim trendovima. Napisao je više od 100 pesama, dela su izvođena u Volgogradu, Kazanju, Astrahanu, Kabardino-Balkariji, Burjatiji, a takođe i u Mongoliji.

Skladatelj je bio inicijator i učesnik više autorskih i dobrotvornih koncerata, pružio je veliku stručnu pomoć republičkim skladateljima amaterima, muzičkoj omladini.

Vršio je dužnosti ministra kulture Republike Kalmikije, generalnog direktora Kalmičke državne filharmonije.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.