RADE ŠERBEDŽIJA SE JEDVA SUZDRŽAVA
Rade Šerbedžija, Foto: Dragana Udovičić

tuga

RADE ŠERBEDŽIJA SE JEDVA SUZDRŽAVA

O glumici, koja je preminula 3. aprila u 79. godini, govorili su i Rade Šerbedžija, Goran Marković i Želimir Žilnik

Objavljeno:

I dan-danas u Milanu, gde živim 15 godina, čuvam mantil koji je majka nosila u filmu "Gravitacija" u kojem je igrala sa Radetom Šerbedžijom, kazala je Snežanina ćerka Miona Deler-Babić na komemoraciji održanoj danas u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

O glumici, koja je preminula 3. aprila u 79. godini, govorili su i Rade Šerbedžija, Goran Marković i Želimir Žilnik.

– Njen smisao za humor je bio drugačiji. Uvek je bila ozbiljana pa nisi znao da li je to što kaže šala ili zbilja. Bila je tako duhovita, pedantna, skromna. Snežana je bila dostojanstvena i nikada se nije žalila, niti govorila o svojim problemima – kazao je, između ostalog, Marković.

Šerbedžija je podsetio na film "Papirnati avioni" u kojem je Nikšićeva igrala glavnu ulogu.

- Bila je gospođica filma, kada se pojavila na platnu sve je zasenila svojom lepotom. Retko koja umetnica ima tako gospodstveno lice kao Snežana Nikšić. Njeno lice u tom čudesnom filmu zasijalo je punom lepotom i zasigurno je bilo vrlo važno za veliki uspeh filma. Snežana i ja smo bili partneri u dva filma. Oboje smo bili mladi, počeli smo da glumimo odmah posle akademije. U "Čudnovatoj mladosti Borisa Horvata" koga je režirao Branko Ivanda 1967. godine i u "Sedmini" Matjaža Klopčiča 1968. Bila je nestvarno lepa i gotovo joj je ta njena savršena lepota odmagala na filmu. Valjda su je zbog toga i mnogi Jugoslovenski filmovi, ratnih i seoskih tematika, koji su se tada obimno snimali, zaobilazili u velikim krugovima. Ali, ona nije bila nesrećna zbog toga. Kao da joj je odgovarala ta posebna i na neki način povlašćena pozicija u Jugoslovenskom filmu. Osim toga, tih njenih ranih umetničkih leta više ju je zanimao teatar, te je prve uspešne uloge ostvarila u legendarnom Ateljeu Mire Trailović. (Šekspirova Julija, Saša u Ivanovu, Mrozekov Tango…) Volela je Snežana i film, ali je više, čini se, volela život. I to život, koga je ona sebi organizirala na svoj način - setno je govorio glumac.

Rade Šerbedžija
foto: Profimedia

Želimir Žilnik bio je veliki prijatelj sa Snežanom i njenim prvim suprugom Vukom Babićem.

- Uvek je pazila da ne padne u banalnost. Naradila se u svom pozorištu gde je bila i glumica, upravnica, spremačica... Iako je bila vrsna filmska umetnica, sebe je videla kao pozorišnu glumicu - rekao je Žilnik.

Pijanistkinja i kantautorka Miona Deler-Babić održala je emotivan govor u kojem je napomenula da je to prvi put da se javno predstavlja kao Snežanina ćerka.

- Htela sam da kažem nešto o njoj što je već napomenuto u crticama o njenom dostojanstvu, strogosti kojom me je vodila i u privatnom životu i u poslu - rekla je Miona rekavši da joj majka nikada nije savetovala da bude glumica već ju je savetovala da je najvažnije "da završi školu i radi nešto ozbiljno."

- I dan-danas u Milanu, gde živim 15 godina, čuvam mantil koji je majka nosila u filmu "Gravitacija" u kojem je igrala sa Radetom Šerbedžijom - kazala je Snežanina ćerka iz braka sa Vukom Babićem.

Nakon komemoracije prikazana je digitalizovana verzija filma "Majstori, majstori" Gorana Markovića. To je prvi iz ciklusa filmova ove značajne umetnice, koji je na programu u Jugoslovenskoj Kinoteci tokom maja 2022. godine.

Glumica Snežana Nikšić preminula je 3. aprila u Beogradu u 79. godini.

U Beogradu je apsolvirala glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Već s nepunih 18 godina tumači glavnu ulogu u komadu "Krotka" Dostojevskog u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Tokom karijere pojavila se u više od 40 filmskih i televizijskih naslova. Iako se prethodno pojavljivala u TV filmovima, na velikom platnu je debitovala 1965. godine u ostvarenju "Inspektor", koje je režirao Milo Đukanović.

Rade Šerbedžija
foto: Beta/Ivan Saravanja

Igrala je i u filmovima "Sretni umiru dvaput", "Pre rata", "Na papirnatim avionima", "Priča koje nema", "Pozdravi Mariju". Jedan od najpopularnijih filmskih nalsova u kojem je tumačila Gordanu, nastavnicu engleskog jezika bili su "Majstori, majstori" Gorana Markovića. Kada je jednom upitana koju ulogu najrađe pamti izdvojila je onu u filmu "Na papirnatim avionima" Matjaža Klopčiča iz 1967. godine, koji je dobio izvrsne kritike u Kanu. Nikšićeva je radila i kao voditeljka u obrazovnim emisijama TV Beograd.

Bila je dugo u braku sa glumcem Ljubom Tadićem sve do njegove smrti 2005. godine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.