OVAKO SE RAZMOŽAVAJU MUŠICE! ŠOK
Foto: Profimedia

da li ste znali?

OVAKO SE RAZMOŽAVAJU MUŠICE! ŠOK

Muve su najpoznatiji i najrasprostranjeniji insekti. Nastanjuju se u svim delovima sveta, sem na polovima Zemlje. Samo u Severnoj Americi postoji više od 16 000 muva! U našoj zemlji najbrojnija je domaća muva.

Objavljeno:

Ovi sitni insekti dugački su sedam milimetara (domaća muva) i veoma lagani, 70 jedinki muva teži svega jedan gram. Međutim, tako mala stvorenja prenose ozbiljne bolesti i nanose štetu ljudima u čijoj blizini žive zbog lako dostupne hrane.

Život domaće muve traje oko dva meseca u toku leta, a zimi mogu da opstanu i do šest meseci, i to bez hrane. Hrane se doslovno svom vrstom hrane, otpacima, fekalijama, dlakama, lešinama. Usni aparat je jednostavan i čini ga sisaljka kojom poput levka uvlači hranu. Hranu natapaju enzimima koji je razlažu i tako rastopljenu je uvlače odn. jedu. Domaće muve ne grizu i ne bodu.

1 / 6 Foto: Giphy

Imaju samo dva krila, zbog čega često sleću na površine. Noge i telo su im prekriveni dlačicama koje i same luče lepljivu tečnost, te se bakterije i virusi lako zadržavaju na njihovim telima. Zbog ovih razloga brzo i lako prenose mikroorganizme. Ukoliko samo jednom slete na hranu, preneće sve bakterije koje su pokupile.

U jednoj sekundi zamahnu krilima 200 puta, a za jedan sat mogu da prelete sedam kilometara.

Razmnožavaju se lako i brzo. Jedan par muva može da izlegne više od milion potomaka u toku nekoliko nedelja. Ženka polaže jaja od juna do oktobra šest puta u toku života i to između 100 i 150 komada. Nakon tri do pet dana izlećiće se insekti koji u reproduktivni čin stupaju već tri dana po dolasku na svet!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.