SKINULA SE SA KONTRACEPCIJE, ŽIVOT JOJ SE OKRENUO NAOPAČKE: Telo je trpelo POSLEDICE, a sad je iznela svoju priču
Fabiana, Foto: Printscreen/Instagram

prekretnica

SKINULA SE SA KONTRACEPCIJE, ŽIVOT JOJ SE OKRENUO NAOPAČKE: Telo je trpelo POSLEDICE, a sad je iznela svoju priču

Fabiana pokušava otkriti šta je najbolje za njeno zdravlje. Kontracepciju je počela uzimati tek u ranim 20-ima. Iako je bila u vezi, glavni razlog zašto je počela uzimati pilule je bilo regulisanje ciklusa.

Objavljeno:

27-godišnja Fabiana je pre pet meseci prestala uzimati kontraceptivne pilule nakon 7 godina korišćenja.

Fabiana pokušava otkriti šta je najbolje za njeno zdravlje. Kontracepciju je počela uzimati tek u ranim 20-ima. Iako je bila u vezi, glavni razlog zašto je počela uzimati pilule je bilo regulisanje ciklusa.

Tokom njenih adolescentskih godina menstruacija joj je bila neredovna. Ponekad su prošli meseci da je nije dobila, a drugi put bi jako krvarila više od nedelju dana. Nakon nebrojenih analiza, uključujući krvne analize i ultrazvuk, njezin ginekolog nikada nije mogao pronaći odgovor za njenu neredovnu menstruaciju. Zato je odlučila početi koristiti kontracepciju te je nakon nekoliko pokušaja i grešaka shvatila koja pilula odgovara njenom telu i konačno je uspela vratiti svoj ciklus na pravi put.

Fabiana
foto: Printscreen/Instagram

Fabiana je zbog nekontrolisanih emocija kojima su bile uzrok kontraceptivne pilule odlučila popričati s ginekologom o prestanku korišćenja pilula. Ginekolog joj je rekla da može prestati uzimati pilule kad god želi, ali joj je savetovala da to učini na kraju ciklusa. Fabiana je odlučila prestati uzimati pilule na kraju jednog od njenih ciklusa i videti šta će se dogoditi. Prošlo je pet meseci otkako ih je prestala uzimati te je rekla da nije mogla biti sretnija sa svojom odlukom, a ovo su posledice nakon prestanka korišćenja pilula:

1. Sada su joj simptomi PMS-a bolniji

Dok sam bila na pilulama, osetila sam lagane grčeve otprilike nedelju dana pre nego što sam dobila menstruaciju. Kao što je bilo predviđeno, nakon što sam prestala sa konzumiranjem pilula, osetila sam užasne bolove u donjem delu leđa.

Nešto što me je takođe iznenadilo je oštra bol u donjem delu stomaka. Takvu bol nikad pre nisam doživela, ali dr je rekla da je taj bol uobičajen.

''Kontraceptivne pilule obično potiskuju ovulaciju, tako da bol usred ciklusa može biti posledica ponovnog početka ovulacije'', rekla je.

2. Menstruacije su mi takođe obilnije

Srećom, menstruaciju sam dobila u isto doba meseca kada bih je i inače dobila dok sam uzimala tablete.

Nisam iskusila negativne stvari kao neki ljudi kada prestanu sa uzimanjem pilula, ali moram da menjam tampone, ili uloške mnogo češće nego pre kad imam menstruaciju.

Doktorka je potvrdila da onda kad se prestane sa pilulama neke nuspojave će biti korisne, poput smanjenja akni, ili manjak menstrualnih grčeva.

Ipak, nije bilo mnogo lakše.

3. Moja mesečnica je redovnija iz meseca u mesec

Dok sam bila na pilulama, neki ciklusi su bili jači. Nisam nikad mogla da znam kakva će mi menstruacija biti tog meseca.

Sada mi je ciklus isti skoro svaki mesec i dobro se osećam zbog toga. Jasno je da volim da znam sa čime imam posla svakog meseca.

4. Manje su mi promene raspoloženja

Nakon prestanka uzimanja tableta proimetila sam da sam manje razdražljiva nego što sam bila, kao i da imam manje zamagljenja u glavi i da sam sposobna jasnije razmišljati.

Fabiana
foto: Printscreen/Instagram

5. Smanjio mi se apetit

Ja sam neko ko ima odličan apetit i to pripisujem svojoj italijanskoj genetici, a ne pilulama. Jedem zdravo, ali i dalje uživam u svakom obroku tokom celog dana, čaki kad nemam mesntruaciju.

Fabiana
foto: Printscreen/Instagram

Ipak, na moje veliko iznenađenje, apetit se smanjio nakon prestanka korišćenja pilula.

Sve u svemu, zadovoljna sam što sam prestala sa pilulama. To mi je bila najpametnija odluka!

(Espreso/Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.