MAJCI (26) PROCURILO MLEKO IZ PAZUHA: Razlog je ŠOKANTAN, ali to nije JEDINI slučaj
Foto: Profimedia

RETKOST

MAJCI (26) PROCURILO MLEKO IZ PAZUHA: Razlog je ŠOKANTAN, ali to nije JEDINI slučaj

Nakon pregleda, lekari su ženi dijagnostifikovali limfadenopatiju i lipom. Lipom je dobroćudna kvržica ispunjena masnoćom, nije kancerogena, ali ponekad se mora hirurški ukloniti

Objavljeno:

Mama (26) samo dva dana nakon porođaja počela je osećati bol u desnom pazuhu. Ostala je u šoku kada joj je počela curiti iz pazuha bela tečnost i kada je otkrila da može 'dojiti ispod pazuha'.

Otišla je kod lekara, a on je pronašao okrugli, čvrsti limfni čvor koji je pritiskom otpuštao belu tečnost.

Pišući izveštaj o slučaju za New England Journal of Medicine, lekari iz Lisabona u Portugalu rekli su da je stanje u skladu s polimastijom. To je stanje u kojem se tkivo dojke razvija uz njen greben. Prethodne studije pokazuju da je to najčešće mesto na kojem žene razvijaju pomoćno tkivo dojke. Druge studije pokazuju da se do šest posto žena rađa s 'pomoćnim tkivom'.

Tokom trudnoće razvija se 'embrionalni mlečni greben', koji se u potpunosti razvije nakon završetka trudnoće. Kada žena rodi, mleko tada može iscuriti iz tkiva pa se povećati, što se vidi iz studije slučaja. To može uzrokovati bol i nelagodu kod pacijenta.

Nakon pregleda, lekari su mami dijagnostifikovali limfadenopatiju i lipom. Lipom je dobroćudna kvržica ispunjena masnoćom, nije kancerogena, ali ponekad se mora hirurški ukloniti.

Ljudi koji su imali jedan lipom i oni koji imaju porodičnu istoriju lipoma imaju tendenciju da ih dobiju ponovno.

Limfadenopatija je bolest limfnih čvorova koja znači otečenost.

Mami je rečeno da je njena bolest u benignom stanju. Takođe su joj savetovali da će, ako ikada ode na pregled raka dojke, morati pregledati i to tkivo.

Međutim, od ovog retkog slučaja ne moraju oboleti samo mame. Ranije je objavljeno da je jednom dečačiću počelo curiti mleko iz bradavica, a bio je samo nedelju dana star.

Neonatalna galaktoreja pogađa samo dva posto beba u svetu, i muških i ženskih. Stanje je uzrokovano visokim nivoom estrogena u majci tokom trudnoće, koji se preko placente prenosi u krvotok deteta i potiče rast tkiva dojke i proizvodnju mleka, piše The Sun.

(Espreso, The sun)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.