Špicbergen, ostrvo na kojem je SMRT ZABRANJENA! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Reuters / Anna Filipova

sve zbog španskog gripa

Špicbergen, ostrvo na kojem je SMRT ZABRANJENA! (FOTO) (VIDEO)

Zemlja na kojoj je sagrađen grad Lonjirbijen je permafrost, sadrži sloj vode pa i leti ostaje zaleđena. Zbog širenja i skupljanja zaleđenih tečnosti, sahranjeni tokom vremena mogu isplivati na površinu...
Objavljeno:

Kao i veliki deo Svalbarda, zemlja na kojoj je sagrađen Lonjirbijen je permafrost, odnosno sadrži sloj u kojem voda i leti ostaje zaleđena.

foto: Permafrost, Wikipedia / Hannes Grobe

Permafrost nije idealno počivalište za mrtve: zbog širenja i skupljanja zaleđenih tečnosti, leševi tokom vremena mogu isplivati na površinu. Takođe, ledena klima sprečava prirodno raspadanje tela, pa ostaci ostaju sačuvani decenijama.

Vlasti u Lonjirbijenu su zbog toga, posle incidenta sa španskim gripom, zaustavile najstariju ljudsku praksu. Nema sahranjivanja. Pošto nema alternativnih načina uklanjanja mrtvih, na ostrvu zapravo ne možete ni da umrete. Umreti je zabranjeno, mada, naravno, nije kažnjivo. Ukoliko ste smrtno bolesni, ili ranjeni, hitno vas prebacuju u Norvešku avionom ili brodom.

Kada neko ipak slučajno umre, od polarnog medveda ili lavine, svejedno ne može biti sahranjen na ostrvu. Prosečna starost u Lonjirbijenu je danas trideset i pet godina.

(Espreso.co.rs / National geographic)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.