SULUDA PRAVILA KOJA KRALJEVSKA PORODICA MORA DA POŠTUJE: Čak 2 BIZARNA detalja su vezana za PUTOVANJA
Kraljevska porodica, Foto: EPA/Stringer

jezivo

SULUDA PRAVILA KOJA KRALJEVSKA PORODICA MORA DA POŠTUJE: Čak 2 BIZARNA detalja su vezana za PUTOVANJA

Živeti na Dvoru zvuči veoma primamljivo, međutim, to uopše nije lako, jer sa velikom moći dolaze i velike odgovornosti, protokoli i kraljevske dužnosti koje treba ispuniti i poštovati

Objavljeno:

Biti deo britanske kraljevske porodice zahteva učešće u formalnim angažmanima, što podrazumeva interakciju sa ljudima uz održavanje stalnog imidža u javnosti. Članovi kraljevske porodice dolaze u kontakt sa pojedincima iz različitih sfera života, uključujući šefove država, vrhunske profesionalce, izvršne direktore, i naravno obične ljude. To znači da postoji nekoliko različitih smernica koje treba poštovati u svakom trenutku kako bi se osiguralo da se takvi sastanci i posete odvijaju bez problema.

Dok su neke od neobičnih procedura i pravila kojih sebritanska kraljevska porodica moraju pridržavati ponekad logične i potiču iz tradicionalnih običaja, neke nas mogu dovesti do toga da se zapitamo zbog čega se to dešava.

Ovo su pravila koja članovi britanske monarhije moraju da poštuju.

Princ Hari, Megan Markl, Kraljevska porodica, Lažna trudnoća
foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Prestolonaslednicima nije dozvoljeno da putuju zajedno

Zajedničko putovanje na porodični odmor je najiščekivanije vreme u našim životima, ali britanska kraljevska porodica ne može tome da se raduje, jer prema pravilima, dva naslednika ne mogu da putuju zajedno da se ne bi desilo, da ukoliko dođe do nereće, nastrada više članova. Međutim, kada su princ Vilijam i njegova supruga Kejt Midlton dobili decu, kraljica Elizabeta II je napravila izuzetak, ali će se navodno strogo pravilo nastaviti čim princ Džordž napuni 12 godina.

Dozvola za brak

Za nas se ljubav jednostavno dešava i dobijamo blagoslov naših roditelja, ali prema Zakonu o kraljevskim brakovima koji datira još iz 1772. britanski kraljevski potomci nemaju slobodu i moraju da traže odobrenje monarha. Kraljica Elizabeta II odobrila je svaku zajednicu njene dece i unuka.

Moraju uvek da nose crnu odecu kad putuju

Ovo pravilo može izgledati kao jedno od najboljih za ljubitelje crne odeće, ali za članove britanske kraljevske porodice je drugačije. S obzirom na to da je crna boja rezervisana za sahrane oni moraju da budu spremni ukoliko se desi nesreća i ukoliko neko izgubi život.

Neupadljiv manikir

Boje za nokte primenjujemo u zavisnosti od događaja, ali britanske princeze nemaju to pravo. Jedan od mnogih kodeksa u kraljevskoj porodici je da ne nose mankir jarkih boja, pogotovo kada obavljaju službene i javne dužnosti.

nokti, manikir, dugi nokti
foto: Profimedia

Ispeglane pertle

Teško da je neko može da pomisli da pertle mogu da se izgužvaju. Međutim, izgleda da je kralj Čarls III svestan toga i da preduzima neophodne mere predostrožnosti. Pol Barel, bivši sluga princeze Dajane, tvrdio je da je kralj svako jutro peglao pidžamu i pertle.

Žene su dužne da nose šešire na svim formalnim događajima

Ljudi nose šešire kao modni dodatak, ili da bi ih zaštitili od direktne sunčeve svetlosti, ali žene u kraljevskoj porodici nose šešire na svim svečanim skupovima pre 18 časova, jer je to pravilo. Takođe, kraljevske dame treba da nose tijaru na velikim ceremonijama posle 18 časova. Međutim, ovo je samo za udate žene.

Monopol kao igra je zabranjen

Uprkos popularnosti na porodičnim okupljanjima, Monopol je navodno jedina društvena igra koja je zabranjena u kraljevskom domu, prenose britanski mediji.

Merenje pre i posle božićne večere

Ovo je verovatno najčudniji običaj kraljevske porodice. Kako prenosi CBS News, članovi kraljevske porodice se mere pre i posle božićne večere, jer ako su se ugojili jasno je da su potpuno uživali.

Vaga
foto: Profimedia

Kraljevska porodica ne može davati svoje autograme fanovima

Potpisivanje autograma je oduvek bila stvar poznatih ljudi, ali prema raznim izveštajima britanskih medija, članovima kraljevske porodice zabranjeno je da potpisuju autograme kako bi se smanjila mogućnost da njihovi potpisi budu falsifikovani.

Kralj Čarls III je poznat po tome što je rekao: "Izvini, ne dozvoljavaju mi da to uradim", kao odgovor na bilo koje zahteve obožavalaca. Međutim, napravio je izuzetak kada je dao autogram porodici koja je doživela strašne bujične poplave u Kornvolu 2010.

Takođe, Megan Markl je jednom napisala poruku za jednu obožavateljku i taj potez je bio osuđen od strane kraljica Elizabete.

Kraljičina torba je bila "signal"

Dok su tašne samo modni dodatak, članovi kraljevske porodice to koriste kao društveni pokazatelj. Kada j ekraljica Elizabeta II bila u javnosti signalizirala je svom osoblju šta želi pomeranjem svoje torbice.

Na primer, kraljica je nagovestila da želi da prekine razgovor prebacujući svoju tašnu sa leve na desnu ruku. Takođe, kada je umorna posle dugog dana i želi da ode sa bilo koje vrste javnog okupljanja, kao što je na primer večera, stavila bi tašnu na sto i označila da je vreme za poslednji zalogaj.

ELIZABETA II SPASILA RUSE OD PROPASTI! Stručnjak otkrio kako je pokojna kraljica PROMENILA TOK ISTORIJE I ZAUSTAVILA HITLERA:

01:47

ELIZABETA II SPASILA RUSE OD PROPASTI! Stručnjak otkrio kako je pokojna kraljica PROMENILA TOK ISTORIJE I ZAUSTAVILA HITLERA

(Espreso/ CBS news)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.