DEVOJČICA (14) MISLILA DA SU TO SAMO LEPTIRIĆI U STOMAKU: Kada je otišla kod doktora, pretrnuli su od prizora
Kira Zeger, Foto: printscreen Instagram/ceirrazeager

prepoznajte simptome

DEVOJČICA (14) MISLILA DA SU TO SAMO LEPTIRIĆI U STOMAKU: Kada je otišla kod doktora, pretrnuli su od prizora

Kada ju je otac video na zemlji, odveo je u bolnicu umesto na rođendan njenog brata

Objavljeno:

Kada je 14-godišnja devojčica iz SAD osetila “leptiriće u stomaku” tokom školskog plesa sa dečakom, mislila je da je to zato što joj se sviđa. Međutim ispostavilo se da joj je “srce zaigralo” jer je doživela infarkt, piše Miror.

Kira Zeger je bila uzbuđena zato što je prvi put plesala sa simpatijom, ali je srce nastavilo da joj lupa dugo nakon što se vratila kući. Ona sada ima 23 godine, i rekla je za Insajder da nije znala šta da misli u tom trenutku, pitajući se da li tako izgleda zaljubiti se.

Sledećeg jutra, „leptirići u stomaku“ tinejdžerke iz Pensilvanije su se pretvorili u strašan umor i osećaj težine u njenoj ruci. Pokušala je da ode do sobe roditelja sobe po pomoć, ali joj se vid suzio i uvo je počelo da joj “gori”. Zatim se srušila.

– Pre nego što sam to shvatila, bila sam na podu. Osećala sam se kao da mi je slon na grudima – rekla je Kira.

Kada ju je otac video na zemlji, odveo je u bolnicu umesto na rođendan njenog brata. U bolnici je, kako kaže, čekala satima, a uprkos tome što je osećala “intenzivan pekući bol” u nadlaktici, nisu joj dali lek protiv bolova.

Tada je naučila da bol u ruci često može biti znak srčanog udara, posebno kod žena.

Kada je lekar konačno pregledao rekao je da verovatno ima “tinejdžersku anksioznost”. Kaže da se osetila osramoćeno jer je cela njena porodica bila u bolnici, misleći da je pokvarila rođendan bratu. Doktor joj je preporučio da poseti dečiju bolnicu za svaki slučaj, dok je tamo obavljen detaljan pregled srca.

Prošla je proceduru kateterizacije srca da bi identifikovali lokaciju ugruška i prvo što je ugledala posle operacije bila je njena sestra kako plače.

– Imala si srčani udar – rekla joj je ona.

Inače, kako je objavila Britanska fondacija za srce mogućnost pogrešne dijagnoze posle koronarnih problema kod žena je 50 odsto veća nego kod muškaraca. Jedna studija je takođe otkrila da je loše varenje čest simptom kod žena u mesecima koji su prethodili srčanom udaru ili drugim problemima sa srcem.

Testovi kojima je Kira bila podvrgnuta nakon što su joj lekari ispravno postavili dijagnozu otkrili su da ima povišen lipoprotein A, zbog čega su joj crvena krvna zrnca bila “ekstra lepljiva” i da su se kasnije zgrušala. Takođe je rođena sa rupom u srcu, zvanom patent foramen ovale (PFO). Ovo je omogućilo da se ugrušak zaglavi u njenoj koronarnoj arteriji, uzrokujući srčani udar.

Tinejdžerka je podvrgnuta operaciji tokom koje su joj popravili rupu, da bi zatim uzimala lekove za razređivanje krvi sledećih šest meseci. U bolnici je provela nekoliko nedelja.

Otprilike sedam godina kasnije, morala je na operaciju otvorenog srca da bi joj popravili srčani zalistak koji propuštao zbog oštećenja usled srčanog udara. Kira je izjavila da je zbog svega toga njeno srce trajno oštećeno.

(Espreso/Mirror.co.uk


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.