TRUDNA MAJKA I DECA SU IZNENADA POČELI DA UMIRU: Jedna stvar na čašama bila je glavni znak nevidljivog ubice
Žena plače, Foto: Profimedia

JEZIVO

TRUDNA MAJKA I DECA SU IZNENADA POČELI DA UMIRU: Jedna stvar na čašama bila je glavni znak nevidljivog ubice

Svi su pokojni osim oca

Objavljeno:

U martu 1962. petočlana porodica uselila se u kuću u Meksiko Sitiju, a unutra je bio mali kontejner sa olovom.

– Izvor radijacije ostavljen porodici na čuvanje i praćenje, a da niko od članova porodice nije znao šta se tačno nalazi u kontejneru – navodi se u izveštaju porodičnih lekara o trovanju, piše IFL Science.

Radioaktivni izvor je u nekom trenutku uklonjen iz olovnog kontejnera i završio u dvorištu. Tada ga je pronašao 10-godišnji dečak, koji je radioaktivnu kapsulu stavio u džep i uneo je u kuću. Njegova majka je onda izvadila kapsulu iz njegovog džepa i stavila je u kuhinjsku fioku.

Kasnije tog meseca, dečakova majka je primetila da su staklene čaše, koje su se nalazile iznad fioke u kojoj je bila radioaktivna kapsula, pocrnele.

Inače, zatamnjenje stakla je glavni znak da je prostorija izložena opasnom zračenju. Koliko god bilo čudno, to nije upozorilo nikoga od porodice na ono što se dešava.

Kasnije je specijalni tim pokušao da utvrdi doze zračenja koje prima porodica, što nije bio lak zadatak s obzirom na to da su ulazili i izlazili iz kuće, a tim naučnika je morao da razmotri nekoliko stvari; kao na primer koliko su radijacije raspršili i apsorbovali predmeti oko kuće. Koristeći podatke jedinog preživelog o porodičnoj rutini, izloženost se donekle mogla proceniti.

Desetogodišnjak je primio visoku dozu zračenja, uglavnom tokom direktnog kontakta sa kobaltom-60. Dok je radioaktivni izvor bio u fioci, on i njegova sestra su mu bili manje izloženi jer su se igrali napolju.

Majka, koja je bila trudna, tada je primila veliku dozu jer je veliki deo vremena provodila u kuhinji pripremajući obroke, gde se nalazila kapsula.

Svi su pokojni osim oca

Porodica je počela da primećuje da nešto nije u redu kada je majka počela da se oseća loše, a svekrva je preuzela sve kućne poslove. 29. aprila 10-godišnjak je preminuo, a zatim je njegova dvogodišnja sestra više vremena provodila unutra sa porodicom, bliže izvoru.

Majka je umrla 19. jula, kada je kapsula pronađena i izvađena iz kuće. Međutim, zračenje je već učinilo svoje i ubilo dvogodišnju ćerku 18. avgusta, a baku 15. oktobra.

Otac, koji je jedini preživeo incident, primio je oko 990-1200 apsorbovanih jedinica zračenja (rad) s obzirom na vreme koje je proveo daleko od izvora, daleko manje od dečakovih 4700-5200.

(Espreso/net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.