OVA ŽENA (36) JE IMALA 12 RAZLIČITIH TUMORA I PREŽIVELA: Lekari otkrili kako je to MOGUĆE
Ilustracija, Foto: printscreen

šokantno

OVA ŽENA (36) JE IMALA 12 RAZLIČITIH TUMORA I PREŽIVELA: Lekari otkrili kako je to MOGUĆE

Njen slučaj su otkrili španski naučnici, prenosi "Newsbeast".

+

Objavljeno:

Jedna 36-godišnja žena postala je prvi pacijent na svetu koji je imao 12 različitih tumora - od kojih je pet bilo malignih i agresivnih - i uspela da preživi.

Njen slučaj su otkrili španski naučnici, prenosi "Newsbeast".

Rođena u terminu, od 26-godišnje majke i 30-godišnjeg oca, a na porođaju je dobila apgar devet; bila je teška 2.510 grama i dugačka 48 centimetara. U prvim mesecima života zaostajala je u razvoju u odnosu na svoje vršnjake.

Prvi tumor se pojavio kada je pacijentkinja još bila beba, a zatim su se, svakih nekoliko godina, kod nje pojavljivali drugi tumori, naveli su naučnici.

Dr. Cappy Rothman, Dr. Kapi Rotman, Posmrtno vađenje sperme, Sperma, Spermatozoidi, Operacija, Medicina
foto: Printscreen/Youtube/BuzzFeedVideo

Pre nego što je napunila 40 godina, pacijentkinja je razvila ukupno 12 tumora. Svaki tumor je bio različitog tipa i pojavljivao se u drugom delu tela. Pacijentkinja je prošla čitav niz operacija, radioterapija i hemioterapija.

Ali, njen imuni sistem je stvorio snažan prirodni antiinflamatorni odgovor, uspevajući da se bori protiv raka.

Istraživači iz španskog Nacionalnog centra za onkološka istraživanja (CNIO), na čelu sa dr Markosom Maloubresom, koji je objavio studiju u naučnom časopisu "Science Advances", rekli su da bi neobičan slučaj mogao otvoriti nove puteve za ranu dijagnozu i efikasnije lečenje raka.

Kako naučnici procenjuju, čini se da je do sada neviđena dugoročna odbrambena sposobnost pacijentkinje povezana sa mutacijama koje je nasledila od oba roditelja u genu (MAD1L1), koji igra suštinsku ulogu u procesu deobe ćelija i proliferaciji, navodi Atinsko-makedonska novinska agencija.

- Još uvek ne razumemo kako je ova pacijentkinja mogla da se razvije u fetalnoj fazi, niti kako je uspela da prevaziđe sve svoje patološke probleme - rekao je Malubres, napominjući da do danas nije zabeležen nijedan sličan slučaj u međunarodnoj zajednici.

- Naučno ne možemo govoriti o novom sindromu, jer je to opis jedinstvenog slučaja - rekao je istraživač Migel Urioste.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.