IZA OVE SLIKE SE KRIJE NEŠTO JEZIVO: Dobro pogledajte u BEBINE OČI, ISTINA ĆE VAS SLEDITI (VIDEO)
Slika bebe, Foto: Printscreen/Youtube

kao u horor filmu

IZA OVE SLIKE SE KRIJE NEŠTO JEZIVO: Dobro pogledajte u BEBINE OČI, ISTINA ĆE VAS SLEDITI (VIDEO)

Tužno je što su se na takvim fotografijama uglavnom nalazila deca

Objavljeno:

Iako danas, s obzirom na to skoro svaka osoba ima mobilni telefon sa kamerom, fotografija imamo nekada i previše, znamo da smo pre slike mogli da imamo i gledamo samo ukoliko bismo ih izradili u nekoj fotografskoj radnji.

Složićete se da je to imalo ipak neku čar. Čekati da se slike izrade, da biste videli kako ste ispali, bez fotošopa, filtera itd. Albumi su se punili i tako čuvale uspomene, što se danas skoro nikada ne radi.

Naime, sve do XX veka fotografisanje je bilo izuzetno skupo pa mnogi nisu mogli ni da ga priušte. Zato su imali jednu, iz današnjeg ugla jezivu praksu.

Da bi pamtili one koji umru, često jedino sećanje je bila njegova posmrtna fotografija. To možda i ne bi bilo mnogo čudno, da se na tim fotografijama ljudi nisu nameštali da izgledaju kao da su živi. Neposredno nakon smrti pokojnici su, sami ili u društvu rođaka, fotografisani u različitim pozama.

Foto studiji su morali da imaju posebne sprave koje su pokojnika držale u uspravnom položaju, a neretko su im se naknadno, na izrađenim fotografijama, docrtavale i oči kako bi se stekao utisak da su fotografisani dok su bili živi.

Ipak, s obzirom na nestručnost pojedinih fotografa prilikom docrtavanja očiju, sa lakoćom može da se vidi da se radi o post-mortem fotografiji. Post-mortem je žanr koji je nastao s pojavom fotografije početkom XIX veka, a trajao sve do prvih godina XX veka i zauzimao je značajno mesto u ovoj grani umetnosti tog doba.

Tužno je što su se na takvim fotografijama uglavnom nalazila deca, jer je tada njihova smrtnost bila velika.

(Espreso / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.