DVORIŠTA SU PREPLAVILE OPASNE ŠTETOČINE VELIČINE PACOVA: U sebi NOSE OPASNU STVAR, biće vam MUKA KAD VIDITE (VIDEO)
Puževi, Foto: Printscreen/Twitter/@CBSMornings

fuj

DVORIŠTA SU PREPLAVILE OPASNE ŠTETOČINE VELIČINE PACOVA: U sebi NOSE OPASNU STVAR, biće vam MUKA KAD VIDITE (VIDEO)

U okviru pravila, meštanima je zabranjeno da pomeraju biljke, zemlju, otpatke, đubre iz dvorišta, kompost i građevinski materijal koji se nalazi van određene zone

Objavljeno: 22:54h

“Puževi ubice” veličine pacova preplavili su jedan američki gradić na Floridi i stavili ga pod “lokdaun”, dok se nadležni ne izbore sa štetočinama.

Zbog invazivne vrste zvane afrički kopneni puž lokalne vlasti su izdale upozorenje građanima Nju Port Ričija. Ovi mekušci u sebi nose tzv. plućne crve, parazite opasne po život koji mogu izazvati meningitis.

Ceo okrug je zbog toga stavljen u karantin početkom ovog meseca. U okviru pravila, meštanima je zabranjeno da pomeraju biljke, zemlju, otpatke, đubre iz dvorišta, kompost i građevinski materijal koji se nalazi van određene zone.

– Džinovski afrički kopneni puž je jedan od najštetnijih puževa na svetu i konzumira najmanje 500 različitih vrsta biljaka – saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Floride.

Puževi bi mogli da imaju poguban uticaj na lokalnu poljoprivredu i prirodna staništa, a stručnjaci su zabrinuti da bi mogli da nanesu ozbiljnu štetu tropskom i suptropskom ekosistemu.

Da stvar bude još gora gigantski puževi se brzo razmnožavaju i mogu da polože oko 1.200 jajašaca godišnje. Pošto nemaju prirodnih predatora, teško je otarasiti ih se. Mogu da žive do devet godina i narastu do 20 centimetara dužine, što je otprilike veličine šake odrasle osobe.

(Espreso / Daily Star)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.