8 NAJČUDNIJIH ISTORIJSKIH DOGAĐAJA KOJI SU SE ZAISTA I DESILI: Pogledajte šta se radilo sa papinim LEŠOM (FOTO)
Foto: Wikipedia, Printscreen, Profimedia

da li ste znali?

8 NAJČUDNIJIH ISTORIJSKIH DOGAĐAJA KOJI SU SE ZAISTA I DESILI: Pogledajte šta se radilo sa papinim LEŠOM (FOTO)

Istorija je zaista duga i komplikovana!

Objavljeno:

Istorija je najstarija nauka u kojoj su zabeleženi i vrlo zabavni ali i jezivi događaji. A mi vam danas predstavljamo 8 najčudnijih:

1. Jednom se sudilo papinom lešu.

Naime, jednom se sudilo nad papinim mrtvim telom koje je bilo oslonjeno na tron! To se odigralo samo kako bi crkva formalno uspela da poništi njegovo papstvo, tako što ga je proglasila krivim a zatim bacila u reku Tibet.

2. Vojnik odlaskom u kupatilo izazvao rat!

Odnosi Kine i Japana su oduvek bili napeti, a posebno se izdvaja jedan trenutak, "slučajnog" rata u Mukdenu 1931. godine.

Tačnije japanska vojska je upala u Kineske redove jedne noći, nakon što su čuli pucnjavu u blizini svog sela. Oni su u potrazi za svojim vojnikom Šimura Kikudžirom objavili ogromnu poternicu, a kako ga nisu pronašli odlučili su se da puste paljbu na kinesku vojsku. Nakon bezuspelog traženja, vojnik je mrtav ladan izašao iz toaleta kao da se ništa nije desilo. On je otišao u wc i tako propustio prozivku, koja je mnoge koštala životima.

3. Anštajn je pao matematiku!

Najpoznatiji fizičar u istoriji Albert Anštajn je nesumnjivo bio ogroman genije, ali malo ko zna ovu tajnu. Dobitnik Nobelove nagrade je razvio čuvenu teoriju relativiteta, koja je zauvek promenila puteve firike, ali jedana tajna ga još uvek prati. Odnosno, priča se da je mladi fizičar jednom pao matematiku!

Anštajn je sa svojih 16 godina pao na ispitu iz matematike i to ni manje ni više nego na tehničkom crtežu. Verovatno zato što je ispit bio na francuskom jeziku, a on ga je jedva poznavao. Naravno, ovo je samo legenda koja još uvek nije zvanično potvrđena.

1 / 4 Foto: Profimedia

4. Kelopatrina igla obišla ceo svet!

U Central parku se nalazi Obeliks koji se zove "Kleopatrina igla", a evo i kako je dospela u sam srž Njujorka!

Kako se u istoriji navodi, ovaj spomenik je podignut oko 1450. godine, a njegova početna lokacija je bila ispred hrama gde su ubijeni Antonije i Kleopatra. A sam Oktavijan Avgust ga je podigao u znak sećanja na svoju pobedu nad njima. Pošto je sam kamen bio vrlo okrnjen, Cezar je ispod njega morao da postavi četiri mala kamena raka, kako bi ga pridržavali.

1970. godine je poslat u Njujork.

A verovali ili ne bilo je više vremena potrebno da se premesti iz luke u park, nego da pređe okean. A zbog tog slučaja su reagovale i egipatske vlasti koje su zapretile da će zapleniti spomenik ako se njujorčani bolje ne pobrinu za njega. Takođe, više štete je načininjeno u jednom veku na ovom spomeniku, nego na desetine vekova u Egiptu.

5. Poslednja upotreba giljotine se desila krajem 20. veka!

Često povezana sa Francuskom revolucijom, giljotina vodi poreklo još iz srednjeg veka. Ovo je bio jedini metod pogubljivanja za koji se tvrdi da je bio najhumaniji. A njegova upotreba je trajala sve do kraja 20. veka.

Poslednji put kada je oštrica giljotine pala na vrat osuđenog kriminalca, bila je to na Hamidu Đandubi imigrantu iz Tunisa, koji je bio osuđen nakon što je ubio svoju devojku. Pogubljen je 10.9.1977.

6. Alkatraz je poslednji put bio radio 1963.!

Smešten na istoimenom ostrvu, Alkatraz je 1934. godine iz vojnog logora pretvoren u najveći svetski zatvor. Narednih 29. godina ovo mesto je bilo dom najozloglašenijih kriminalaca na svetu.

Čak je i čuveni Al Kapone proveo neko vreme u njegovim ćelijama, kao i Robert Stjuard ( "Čovek ptica iz Alkatraza"), a zatvor je zbog svojih vrlo visokih zidina bio gotovo nemoguć za pokušaje bekstva. Do kraja 1950. godine Alkatraz se pokazao kao vrlo skupim za održavanje kao i rad. Zbog čega je kao rezultat toga vlada odlučila da ga zauvek zatvori, a 1963. je i zvanično uklonila sve zatvorenike iz njega.

Prema jednoj legendi poslednji zatvorenik koji se popeo na brod prilikom premeštanja je izjavio "Alkatraz nikada niije bio dobar ni za koga"!

7. Legenda o jedinoj preživeloj!

Konačno su pronađeni ostaci velike vojvotkinje Anastasije Romanove nakon što su godinama u Rusiji kružile glasine da je jedina preživela.

17.7.1918. godine ubijeni su ruski car Nikolaj II, njegova supruga Aleksandra i njihovo petoro dece. Zbog ovog tajanstvenog ubistva i velikim rupama prilikom prikrivanja tragova neki su tvrdili, tačnije, bili sasvim ubeđeni da je Anastasija, careva najmlađa ćerka jedina uspela da preživi.

U godinama nakon ovog tragičnog događaja, nekoliko varalica je propagiralo mišljenje da je Anastasija u jednom trenutku bila i pronađena. A sama legenda o Anastasijinom bekstvu je inspirisisala mnoge pozorišne i filmske producente.

Ali 1991. godine su otkopani posmrtni ostaci Romanovih. A DNK analizom dve godine kasnije je potvrđen i njihov identitet, mada je falilo dvoje dece. Nada o preživelima je sve više rasla do 2007. godine kada je u blizini otkrivena i druga grobnica. Gde su DNK analizama uspeli da potvrde leš sina Alekseja i njihove ćerke Anastasije!

8. Raspućinova smrt je bila mnogo drugačija nego što se priča!

Raspućin je jedna od onih ličnosti koja je obeležila istoriju Rusije! On je po legendama bio iscelitelj i čudotvorac koji je postao jako blizak familiji cara Nikolaja II, upravo zbog svojih navodnih moći kojima je lečio njihovog sina Alekseja od hemofilije. Međutim s'obzirom na njegovo slavno poreklo i uticaj na porodicu Romanovih, ubrzo je stvorio gnev kod ostalih plemstva u Rusiji, što je neke od njih navelo i na ubistvo.

Okolnosti njegove smrti su po navodima bile vrlo ekstremne, jer je kako se priča uspeo da preživi trovanje i metak pre nego što se udavio. Ali u stvarnosi većina veruje da su to samo legende koje mu jačaju reputaciju a da je zapravo obdukcija pokazala da je preminuo nakon što je ustreljan u glavu.

(Espreso/weirdesthistoricalevents)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.