PENZIONER ZAVRŠIO U BOLNICI NAKON SE*SA SA ŽENOM: Ono što su mu lekari DIJAGNOSTIKOVALI je NEVEROVATNO
Odnos, Foto: Profimedia

šokkk

PENZIONER ZAVRŠIO U BOLNICI NAKON SE*SA SA ŽENOM: Ono što su mu lekari DIJAGNOSTIKOVALI je NEVEROVATNO

Lekari na Odeljenju za neurologiju Univerzitetske bolnice u gradu Limeriku rekli su da je ovaj slučaj pokazao da s*ks može izazvati tzv. prolaznu globalnu amneziju (TGA)

Objavljeno:

Neimenovani muškarac iz Irske je izgubio pamćenje nakon popodnevnog s*ksa sa suprugom, navedeno je u nedavno objavljenoj medicinskoj studiji.

Ovaj 66-godišnji penzioner hitno je prebačen u bolnicu nakon što je dobio “napad amnezije” 10 minuta nakon intimnog odnosa, piše u naučnom radu iz majskog zbornika naučnih radova “Irish Medical Journal”. To mu nije bio prvi put da se “raspametio” u ljubavnom zanosu, jer mu se ista stvar dogodila pre više od sedam godina ranije.

Lekari na Odeljenju za neurologiju Univerzitetske bolnice u gradu Limeriku rekli su da je ovaj slučaj pokazao da s*ks može izazvati tzv. prolaznu globalnu amneziju (TGA). Studija pod nazivom „Rekurentna postkoitalna prolazna amnezija povezana sa ograničenjem difuzije“ detaljno je opisala kako je muškarac otkrio da je izgubio svo sećanje na prethodna dva dana.

– U popodnevnim satima na dan predstavljanja simptoma imao je s*ksualni odnos 10 minuta pre pojave poremećaja pamćenja. Nakon što je video datum na svom telefonu, postao je uznemiren što je zaboravio godišnjicu braka dan ranije – navodi se u studiji.

1 / 4 Foto: Profimedia

Problem je bio u tome što je on zapravo već proslavio taj jubilej sa suprugom i porodicom prethodnog dana.

– Njegovo autobiografsko pamćenje je ostalo netaknuto, ali se nije sećao tog jutra ili slavlja prethodne noći. Čovek je više puta ispitivao svoju ženu i ćerku o događajima od tog jutra i prethodnog dana. Nisu prijavljeni nikakvi drugi neurološki simptomi i po dolasku u Hitnu pomoć njegov neurološki pregled je dao potpuno normalne rezultate – dodaju lekari.

Uzrok TGA je nepoznat, međutim, postoji veza između iznenadnog gubitka pamćenja i istorije migrene ili intenzivnog fizičkog napora. Takođe se može pokrenuti iznenadnim uranjanjem u toplu ili hladnu vodu, emocionalnim stresom, intenzivnim bolom ili, kako su doktori nedavno otkrili, s*ksualnim odnosom.

Ovaj bizarni poremećaj je češći kod ljudi starijih od 50 godina, a može imati stopu recidiva 6-10 procenata.

U radu se navodi da TGA “može predstavljati dijagnostički izazov jer je njegov mehanizam slabo shvaćen i ima mnogo potencijalnih imitacija”.

(Espreso / Times now news)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.