PROGLAŠENA JE MRTVOM I STRPANA U MRTVAČNICU, A ONDA JE IZNENADA VASKRSLA: Pogrebnik je imao šta da vidi
Foto: Profimedia

čudo

PROGLAŠENA JE MRTVOM I STRPANA U MRTVAČNICU, A ONDA JE IZNENADA VASKRSLA: Pogrebnik je imao šta da vidi

Kada je 91-godišnja Janina Kolkevič prestala da daje znake života, porodica je pozvala Hitnu pomoć.

Objavljeno: 09:39h

Nakon pregleda, proglašena je mrtvom. Žena je odvedena u mrtvačnicu, gde se dogodilo medicinsko čudo - kada je pogrebnik posle nekoliko sati otvorio torbu, ispostavilo se da je starica živa. Zanimljivo je da nema govora o medicinskoj grešci.

Gospođa Janina iz Poljske je 2014. godine bila bolesna. Ujutro 6. novembra 2014. Tadeuš Kolkevič je otišao u sobu svoje tetke da proveri da li je ona dobro. Uznemirila ga je tišina. Ispostavilo se da gospođa Janina ovog puta ne izgleda kao da se onesvestila (što joj se i ranije dešavalo), već je bila mrtva.

Na lice mesta pozvana je iskusna doktorka Vesla C, koja je tada radila u struci 28 godina. Baka nije imala puls, zenice nisu reagovale na svetlost. Uzrok smrti je upisan u izvod iz matične knjige umrlih: kardiopulmonalni sindrom, a telo gospođe Janine preneto je u mrtvačnicu.

Ovde se, međutim, priča o životu gospođe Janine uopšte ne završava, već čak ... počinje iznova. Nekoliko sati posle njene smrti, kada je pogrebnik otvorio vreću sa telom, ispostavilo se da starica pomera oči, pa čak i ruku. Lekar pozvan na lice mesta, pregledao je gospođu Janinu i zaključio da je ona, naravno, živa. Nakon opservacije, takođe je zaključio da nema potrebe da se pacijent vodi u bolnicu. Tako je odvedena kući, a već sutradan, kao da ništa nije bilo, doručkovala je. Na pitanje da li se seća gde je bila, odgovara: "Nigde nisam bila".

korona virus, Kovčeg
foto: Profimedia

Iako su 2014. godine o gospođi Janini pisali ne samo svi mediji, ona zapravo nije bila jedina. Godine 2014. „vaskrsnuo” je i 78-godišnji muškarac koji živi u Misisipiju. 2001. godine, 66-godišnjak sa rupturom aneurizme doživeo je zastoj srca tokom operacije, a 17-minutna reanimacija nije donela nikakve rezultate. Posle 10 minuta ispostavilo se da je pacijent živ i da je operacija mogla da se nastavi.

Godine 2007. u Žurnalu Kraljevskog medicinskog društva pojavio se izveštaj koji je pokazao da je od 1982. godine bilo mnogo više slučajeva "uskrsnuća" među pacijentima. U literaturi je u poslednjih 25 godina prijavljeno 38 sličnih slučajeva, a istraživači kažu da je to potcenjen broj.

Ogromna većina povratka iz groba (82%) desila se u roku od 10 minuta nakon prestanka reanimacije kod pacijenta čija je cirkulacija prestala. Štaviše, 45 odsto. pacijenti nakon "incidenta" nisu imali većih neuroloških tegoba prenosi Najžena.

Šta je Lazarusov sindrom odnosno fenomen?

Smrt, Sveće, sveće
foto: Profimedia

Slučaj gospođe Janine klasifikovan je kao tzv. Lazarev fenomen. Naziv potiče iz biblijske parabole o čoveku po imenu Lazar koga je četiri dana nakon smrti Isus "oživeo". Naučnici do danas nisu sigurni zašto se takvi događaji dešavaju. Posebno u slučajevima sličnim priči 91-godišnje Poljakinje.

Neočekivano "vaskrsenje" najčešće nastaje kao posledica neuspešne reanimacije, a ovde naučnici imaju nekoliko teorija zašto se cirkulacija u mrtvima ipak vraća. Prvo, to može biti greška. Takve situacije se javljaju sporadično u vezi sa hipotermijom, odnosno kada je pacijent toliko hladan da mu se vitalne funkcije drastično usporavaju. Tada je zapravo teško čuti otkucaje srca.

Ali postoje i druga objašnjenja za Lazarusov fenomen, kao što je odloženi odgovor na lekove koji se primenjuju tokom reanimacije (uključujući adrenalin). Cirkulacija se može vratiti tek nekoliko minuta nakon masaže srca, takođe kao rezultat prevelikog pritiska u grudima ili zbog povišenog nivoa kalijuma u ​​krvi. Kada lekari zaustave CPR, telo se vraća u normalu i srce ponovo počinje da radi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.