"SRBIJA DA SE ENERGETSKI ODVOJI OD RUSIJE": Grenel o nepoznatim detaljima Vašingtonskog sporazuma
Ričard Grenel, Foto: Profimedia

ričard grenel

"SRBIJA DA SE ENERGETSKI ODVOJI OD RUSIJE": Grenel o nepoznatim detaljima Vašingtonskog sporazuma

Ne bi trebalo da se previše oslanjamo na jednu zemlju ili jedan oblik energije

Objavljeno:

Specijalni izaslanik bivšeg predsednika SAD-a Donalda Trampa za pregovlore Beograda i Prištine, otkrio je detalje pregovora koji su prethodili potpisivanju Vašingtonskog sporazuma. On je naglasio da je jedan od ključnih interesa Amerike bio da Srbija energetski ne bude zavisna od Rusije i da je i insistirano na diverzifikaciji energije. On je naveo i šta zamera sadašnjoj administraciji SAD u odnosu prema pregovorima Beograda i Prištine i celom Zapadnom Balkanu, ali je otkrio i kakva je bila uloga Melanije Tramp u pregovorima Beograda i Prištine.

Govoreći prvi put o unutrašnjem delu sporazuma između Beograda i Prištine, Grenel je rekao:

- Osećao sam da postoji jedna teška tačka tog sporazuma, i reću ću ovo, teška za srpsku stranu, a manje za Kosovo. Bila je to tačka o diverzifikaciji energije. Ta tačka je bila važna za Ameriku, jer sto posto srpske energije dolazi iz Rusije. Zato je sa moje strane tu bilo mnogo instistiranja. Na kraju krajeva, to je politika SAD za Evropu, da Evropljani diverzifikuju svoju energiju, rekao je Grenel u intervjuu za sajt "Pavlović tudej"

- Ne bi trebalo da se previše oslanjamo na jednu zemlju ili jedan oblik energije. To jednostavno nije bezbedno. Trebalo bi da imate različite oblike energije. Mi to uvek nazivamo strategijom svega gore navedenog, malo obnovljive, malo tradicionalne energije, i da dolazi iz različitih regiona i različitih zemalja, a ne da se oslanjamo samo na jednu. To je bila velika tačka, ta tačka za diskusiju“, rekao je Grenel i dodao:

- Osećao sam da je predsednik Vučić na kraju bio veoma hrabar da to prepozna i da ide napred.

Grenel je otkrio da je tokom pregovora bilo i nekih tačaka „koje su bile teže za kosovsku stranu". A onda je bilo nekih tačaka koje su bile teške za obe strane. Ključna komponenta, prema Grenelu, bila je to što su SAD „slušale i prilagodile deo jezika i snažno se trudile da se koncentrišu na ekonomiju“.

Jedno pravilo koje je Grenel imao za obe strane bilo je da nikada neće tražiti od Srba i kosovskih Albanaca da urade nešto političko, već „samo tražiti od njih da rade stvari koje nas pokreću napred na način da stvaramo radna mesta za mlade i stvaramo bolja ekonomija za region.

- Hteo sam da se klonim političke retorike jer sam osećao kao da pokušavamo sa političkom retorikom već 20 godina i da zaista nismo mnogo napredovali. Hteo sam da forsiram stvari vezane za ekonomiju, novac, radna mesta...

- Nikad nisam u potpunosti zadovoljan. Uvek želim da podignem letvicu da uradim više“. Mislim da Srbija treba da nastavi da se kreće putem diverzifikacije svoje energije, udaljavajući se od Rusije i Kine. Želimo da budemo bliži partner sa Srbijom. Shvatamo da ako želimo da tražimo od Srba da diverzifikuju svoje izvore energije, da i mi treba da budemo spremni da krenemo napred i pomognemo, a i Evropa bi trebalo. Ne radi se samo o Americi, već o različitim regionima, pojasnio je Genel.

- Opet, ono što verujemo da bi srpska vlada trebalo da uradi jeste da diverzifikuje svoju energiju. Ne tražimo da to dolazi samo iz Sjedinjenih Država. Ne tražimo da dolazi iz bilo koje zemlje ili bilo kog izvora. Mislimo da je najbolji način da se krene napred diverzifikacija i mislim da su Srbi rekli da im je to cilj, ali još treba da napredujemo. Nismo još tamo.

DFC je prošle godine otvorio sedište u Beogradu, ali od kada je Bajden stupio na funkciju, nije mnogo urađeno.

Džo Bajden
foto: Profimedia

- To je veoma frustrirajuće, i o tome smo razgovarali tokom ove večere“, rekao je Grenel - Otvaranje kancelarije DFC-a u Srbiji bilo je istorijsko, bilo je potrebno i bilo je nešto što bi američki političari svih stranaka trebalo da podrže, jer je to nešto što bi pomoglo u koordinaciji ovih ekonomskih sporazuma i udaljavanju od Rusije i Kine. Tako Sjedinjene Države imaju bliži odnos sa regionom i, iz nekog razloga, Bajdenov tim nije pratio i nastavio tu politiku, i to je sramotno. To ne pomaže Americi. Propuštaju priliku. I nadam se da će ljudi u Stejt departmentu to shvatiti u jednom trenutku.”

Grenel je otkrio i da je nekadašnja prva dama SAD, Melanija Tramp, koja je rođšena u Sloveniji, dakle na prostoru bivpe SFRJ, bila takođe uključena u sporazume između Srbije i Kosova.

Melanija Tramp
foto: Profimedia

- Sve što ću reći je da je Melanija Tramp bila jedna od najvećih zagovornika sporazuma Beograda i Prištine.

Bonus video:

24:56

CENTRALNI DNEVNIK 13.12.2021.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.