Ministarka Joksimović se oglasila nakon što je potvrđena odluka o otvaranju Klastera 4
Jadranka Joksimović, Foto: Tanjug/Rade Prelić

klaster 4

Ministarka Joksimović se oglasila nakon što je potvrđena odluka o otvaranju Klastera 4

Formalna procedura otvaranja Klastera 4 biće upriličena na Međuvladinoj konferenciji Evropske unije i Srbije, koja će biti održana u Briselu 14. decembra

Objavljeno:

„Na današnjem redovnom sastanku stalnih predstavnika država članica EU u Briselu (COREPER) potvrđena je odluka o otvaranju Klastera 4 - Zelena agenda i održiva povezanost, odnosno odluka o otvaranju četiri nova pregovaračka poglavlja u pregovorima sa Republikom Srbijom: 14 Transportna politika, 15 Energetika, 21 Trans-evropske mreže i 27 Životna sredina i klimatske promene.

Formalna procedura otvaranja Klastera 4 biće upriličena na Međuvladinoj konferenciji Evropske unije i Srbije, koja će biti održana u Briselu 14. decembra.

Otvaranjem klastera EU uvažila je sav naš rad i trud u oblasti vladavine prava, pravosuđa, borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala. Posebno je prepoznata rešenost Republike Srbije da unapredi pravosuđe, kroz izmenu ustavnih amandmana koji uređuju ovu oblast. Sproveden je ozbiljan, inkluzivan i transparentan postupak za promenu Ustava, a cilj tih reformi jeste upravo da se spreči politički uticaj na pravosuđe, da se ojača efikasnost i nezavisnost sudova i sudske vlasti čime se svim građanima Srbije omogućava pravičan pristup pravdi i pravosudnom sistemu.

Takođe, ovom odlukom Evropska unija je potvrdila sve što smo uradili u pogledu ispunjavanja kriterijuma i merila u oblasti Zelene agende, na prvom mestu životne sredine, energetike i održive povezanosti. Otvaranjem Klastera 4 intenziviraće se saradnja između nas i EU u pogledu jačanja kapaciteta za investicije u navedenim oblastima i daljeg zajedničkog rada u svim segmentima sektorskih politika EU u okviru Klastera 4.

Srbija je ispunjavanjem svih kriterijuma za otvaranje četiri pregovaračka poglavlja u okviru Klastera 4 pokazala nesumnjiv kapacitet i političku rešenost da uđe na vreme u maticu promena mirne transformacije ka ciljevima Zelenog dogovora i Zelene agende za Zapadni Balkan, i da zajedno sa EU radi na projektima održivog razvoja, zaštite životne sredine, energetske tranzicije i održive povezanosti“, izjavila je ministarka Joksimović.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.