O ČEMU ĆE SE, ZAPRAVO, GLASATI NA REFERENDUMU? Građani odlučuju u januaru svojim glasovima
Referendum/ilustracija, Foto: AP

pitanje

O ČEMU ĆE SE, ZAPRAVO, GLASATI NA REFERENDUMU? Građani odlučuju u januaru svojim glasovima

Ukida se probni mandat sudija na tri godine, što je smatrano jednim od najvećih nedostataka važećeg Ustava...

Objavljeno: 07:54h

Izmene Ustava o kojima će se građani Srbije izjašnjavati na referendumu u januaru tiču se pravosuđa - izbora sudija i tužilaca, koje treba da omoguće nezavisnost sudstva.

Večeras usvojeni Akt o promeni Ustava Republike Srbije tiče se pravosuđa - sudije više neće biti birane u Narodnoj skupštini, već će to uvek činiti Visoki savet sudstva.

To znači da u izboru sudija više ne učestvuju ministar pravde, predsednik Skupštinskog Odbora za pravosuđe, ali ni predsednik vrhovnog Kasacionog suda, koji će se zvati kao nekad - Vrhovni sud.

Visoki savet sudstva činiće 11 članova - šest sudija koje biraju sudije, četiri istaknuta pravnika koje bira Narodna skupština i predsednik Vrhovnog suda.

Ukida se probni mandat sudija na tri godine, što je smatrano jednim od najvećih nedostataka važećeg Ustava.

Kada je reč o javnom tužilaštvu, dve su promene: neće više biti zamenika javnih tužilaca. Neće ni, kao do sada, javne tužioce birati Skupština na predlog Vlade već će to činiti Visoki savet tužilaca.

Visoki savet tužilaštva ubuduće će imati 11 članova, petoro iz reda javnih tužilaca, četvoro bira skupština na predlog Odbora dvotrećinskom većinom. Članovi po položaju biće ministar i vrhovni javni tužilac.

Venecijanska komisija bila je dala pozitivno mišljenje na ove ustavne amandmane, navodeći da su u skladu sa evropskim standardima.

Ministarka pravde Maja Popović rekla je na današnjoj sednici da su promene Ustava u oblasti pravosuđa uslov za dalju reformu pravnog sistema, koja će između ostalog omogućiti bolje ocene i napredak Srbije u procesu evrointegracija.

Inače, utvrđeno je referendumsko pitanje koje će glasiti "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?" Građani će u januaru odgovarati sa uobičajenim - "DA" ili "NE".

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.