Zašto Srbi i Hrvati kupuju ruske i američke rakete: Hoćemo li se opet gledati preko nišana? (FOTO)

ubrzano se naoružavamo

Zašto Srbi i Hrvati kupuju ruske i američke rakete: Hoćemo li se opet gledati preko nišana? (FOTO)

Dok naš premijer tvrdi da će Srbija nabaviti moćno, ali defanzivno naoružanje, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske je glasno poručio da njih ne sme niko da napadne
Objavljeno: 16:05h

U toku posete premijera Aleksandra Vučića Rusiji srpski i hrvatski mediji uveliko su krenuli da licitiraju sa naoružanjem kojim će se dve zemlje modernizovati u narednom periodu, kao i kakve će to posledice imati po naš region. Dok Aleksandar Vučić tvrdi da će Srbija nabaviti moćno, ali defanzivno naoružanje, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske je preko nacionalne televizije glasno poručio da Hrvatsku ne sme niko da napadne, jer je članica NATO alijanse.

Tako je pre nego što se sastao sa Vladimirom Putinom, premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija od Ruske Federacije nabaviti deo naoružanja, koje neće biti ofanzivnog karaktera, već će služiti za zaštitu zemlje.
On je rekao da naša zemlja deo naoružanja mora da nabavi, ali da će nastojati da se jedan deo proizvodi u Srbiji, u saradnji s Rusijom. - “To je naš posao. Nije realno da previše toga kupimo, ali nešto oružja ćemo da nabavimo” - rekao je Vučić. On nije želeo da precizira o kojem naoružanju je reč, jer su razgovori u toku, ali je ponovio da je, generalno, posao premijera i Vlade da brinu o bezbednosti zemlje. - “Ako pitaju šta će nam sve to, neka postave pitanje šta će to nekima u okruženju, kada su svuda okruženi NATO zemljama, a samo jedna nije, a to je Srbija - rekao je Vučić.
Kako je istakao, Srbija ćuti kada neki dobijaju borbene helikoptere, borbena oklopna vozila, haubice, i upitao zašto nekima poklanjaju lansirne rampe, a drugi nabavljaju balističke rakete. Navodno, premijer Srbije će od prvog čoveka Rusije konkretno tražiti i raketni sistem "Buk", granate "krasnopolj" kao i vojne helikoptere i radare. Vučić će tokom susreta ponoviti da Srbija ne odustaje od EU, ali da želi najbolje odnose sa Rusijom. Pored toga, pojedini listovi su objavili da ćemo pored dva već naručena helikoptera Mi 17, dobiti 'donaciju' nekoliko lovačkih aviona MiG 29 i to direktno iz jedinica Ruskog ratnog vazuhoplovstva.
Na drugoj strani ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić, prokomentarisao posetu srpskog premijera Aleksandra Vučića Moskvi i najave o kupovini oružja od Rusije. - Hrvatska je članica NATO-a. Mi smo sigurna zemlja i postoje sva sila pravila u slučaju da se nešto dogodi, da sarađujemo sa saveznicima i niko nas ne sme napasti. Dodao bih i to da kada Hrvatska nije imala ni poštene puške, uspela je da se odbrani, odbranićemo se i ubuduće i niko ne treba da se plaši napada - zaključio je Ostojić za televiziju RTL.
Podsetimo, Hrvatsko ministarstvo odbrane nedavno je od SAD zatražilo da im pokloni 16 samohodnih višecevnih lansera raketa M270 MLRS, kalibra 240 milimetara, iz vojnih viškova američke vojske, koji bi bili prilagođeni i za ispaljivanje balističkih projektila dometa 300 kilometara! Nabavka ovog sistema i balističkih raketa u potpunosti bi, kako je navedeno, promenila geostratešku sliku i vojnu ravnotežu u regionu. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.