VEĆINU POSLANIKA U SRPSKOM PARLAMENTU ČINE VAKCINISANI: Da li će biti kovid propusnica?
Ilustracija, Foto: Stefan Jokić

skupština srbije

VEĆINU POSLANIKA U SRPSKOM PARLAMENTU ČINE VAKCINISANI: Da li će biti kovid propusnica?

I poslanici SPS-a su vakcinisani, jer smatraju da kao predstavnici građana treba da budu primer odgovornosti

Objavljeno:

U srpskom parlamentu ne razmišlja se o uvođenju kovid propusnica, što je to, recimo, uradio hrvastski Sabor, a razlog za to verovatno leži u činjenici da je većina parlamentaraca, kako sami kažu, vakcinisana.

Stručnjaci i država svakodnevno pozivaju građane na vakcinaciju, kao najefikasniji način da se epidemija korona virusa suzbije, a poslanici su, prema sopstvenom priznanju, apele poslušali i vakcinisali se.

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS Vladimir Orlić kaže za Tanjug da su se svi poslanici iz njihovih redova uključili u proces imunizacije, a da je značajan broj već primio i treću dozu.

- Time čuvamo život i zdravlje ljudi u Srbiji, ali i stvaramo uslove da taj život vodimo sa što manje ograničenja, na način na koji to svi želimo - reka je Orlić, koji je pozvao građane koji to još uvek iz nekog razloga nisu učinili, da se što pre vakcinišu.

I poslanici SPS-a su vakcinisani, jer smatraju da kao predstavnici građana treba da budu primer odgovornosti, rekao je šef poslanika socijalista Đorđe Milićević.

- "Treba da shvatimo da je ovo zajednička bitka u kojoj moramo da pobedimo" - rekao je on za Tanjug, dodavši da se za sada u parlamentu nije razgovaralo o uvođenju kovid propusnica i da je to tema za Kolegijum Narodne skupštne.

"Poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač naglašava da su se svi poslanici SVM vakcinisali među prvima i da je većina već primila i treću dozu.

- Smatramo to obavezom i odgovonornšću. Vakcina je civilizaijska tekovina kojom štitite i sebe i druge. Bila bih srećna da se vratimo i na maske, ali činjenica je da je ne nose svi poslanici" - rekla je Kovač.

Moraju na posao

Ona je naglasila da su kovid propusnice deo života u Evropi i ne vidi problem u njima. Kako kaže, srpski poslanici na službenim putovanjima moraju da imaju kovid propusnice čak i da bi se hranili, "tako da treba razmišljati u tom pravcu i u Srbiji".

Dodaje, ipak, da Poslovnik ne dozvoljava da poslanici rade onlajn, zbog čega moraju da budu fizički prisutni. “Skupština je, kaže, obezbedila i pleksiglas i sve što je neophodno, ali poslanici sede preblizu jedni drugih”, primetila je Kovač.

Samostalni poslanik Vladan Glišić kaže da nije vakcinisan, navodeći da je preležeo korona virus, a ako se, kaže, i bude vakcinisao, to će učiniti "domaćom vakcinom".

Kada je reč o uvođenju kovid propusnica, Glišić kaže da je to suprotno Ustavu i jedna vrsta diskriminacije, posebno kada se, kaže, uzme u obzir da i vakcinisani mogu da prenesu virus.

Poslanica SDPS-a Nataša Mihailović Vacić rekla je za Tanjug da se, prema njenim saznanjima, za sada ne razmatra mogućnost uvođenja kovid propusnica za narodne poslanike i radnike skupštinskih službi.

- Mislim da za tim nema ni potrebe, budući da prema informacijama koje imam većina narodnih poslanika je vakcinisa, rekla je Mihailović Vacić, dodavši da su svi poslanici SDPS vakcinisani i to sa tri doze.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.