CRNA GORA ODOBRILA VAKCINACIJU DECE STARIJE OD 12 GODINA! Dozvoljena je samo jedna vakcina
Vakcina, Foto: PROMO

odlično

CRNA GORA ODOBRILA VAKCINACIJU DECE STARIJE OD 12 GODINA! Dozvoljena je samo jedna vakcina

Dodaje se da je ta vakcina formulisana tako da sadrži informacionu RNK sa modifikovanim nukleozidom ulipidnim nano česticama

Objavljeno:

Institut za lekove i medicinska sredstva Crne Gore (CInMED) izdao je dozvolu za stavljanje u promet Fajzerove vakcine namenjene deci starijoj od 12 godina.

Kako se navodi u saopštenju CInMED-a, objavljenom na sajtu, na osnovu pozitivne ocene kvaliteta, bezbednostii efikasnosti, pre dva dana izdata je dozvola za stavljanje u promet leka komimati (Comimaty), proizvodjača Fajzer iz Belgije.

Dozvola je, kako se navodi, izdata po ubrzanom postupku, budući da je vakcina 21. decembra prošle godine dobila dozvolu za stavljanje u promet u zemljama Evropske unije centralizovanim postupkom, a da je CInMED predata dokumentacija istovetna onoj na osnovu koje je vakcina odobrena u EU.

„Vakcina komimati je indikovana za aktivnu imunizaciju u cilju prevencije bolesti kovid-19 izazvane virusom SARSCoV-2 kod osoba uzrasta 12 godina i starijih. Namenjena je za intramuskulamu primjenu, kao serija vakcinacije od dve doze. Preporučuje se da se druga doza primeni tri nedelje nakon prve doze“, pojasnio je CInMED.

Dodaje se da je ta vakcina formulisana tako da sadrži informacionu RNK sa modifikovanim nukleozidom ulipidnim nano česticama, što omogućava dopremanje nereplikujuće RNK do ćelija domaćina i davanje signala za prolaznu ekspresiju SARS-CoV-2 S antigena.

„Vakcina dovodi kako do stvaranja neutrališućih antitela, tako i do ćelijskog imunskog odgovora na Santigen, što može doprinijeti zaštiti od kovida-19“, navodi se u saopštenju CInMED-a.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.