DRUGI DAN SAMITA POKRETA NESVRSTANIH U BEOGRADU! Na sastanku prisustvovalo više od 550 delegata iz raznih zemalja
Samit Pokreta nesvrstanih, Foto: Zorana Jevtić

pažnja

DRUGI DAN SAMITA POKRETA NESVRSTANIH U BEOGRADU! Na sastanku prisustvovalo više od 550 delegata iz raznih zemalja

Predsednik Vučić razgovarao je sa visokim predstavnicima velikog broja država i Ujedinjenih nacija

Objavljeno: 13:55h

Jedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi ove godine - Samit kojim se obeležava šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, nastavlja se u Beogradu danas, uz prisustvo velikog broja stranih zvaničnika.

13.35 Niz sastanaka sa temom jačanja međusobnih odnosa

Šef srpske diplomatije sastao se i sa zamenikom ministra inostranih poslova Tadžikistana Muzafarom Mahmurodom Huseinzodom, kao i sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Ekvatorijalne Gvineje Simeonom Ojonom Esonom Angueom.

Sa tadžikistanskim kolegom je konstatovano da postoji veliki prostor za unapređenje obostrano korisne ekonomske saradnje. Selaković je zahvalio na podršci po pitanju KiM i izrazio očekivanje da će ona biti vidljiva i u međunarodnim organizacijama.

Sa kolegom iz Ekvatorijalne Gvineje ocenjeno je da, pored privredne saradnje, treba dodatno raditi na intenziviranju odnosa i u drugim oblastima, pre svega poljoprivrede i odbrane.

Selaković je zahvalio na kontinuiranoj podršci našim stavovima prilikom glasanja za prijem tzv. Kosova u međunarodne organizacije.

12.17 Srpske kompanije dobrodošle u Irak

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa šefom diplomatije Iraka Fuadom Huseinom, pri čemu je naglašena važnost unapređenja ekonomske i privredne saradnje.

Brnabić je izdvojila rezultate koje je Srbija postigla u oblasti IT sektora, a Husein poručio da su srpske kompanije dobrodošle u Irak, posebno u sektoru građevinarstva, zdravstvene zaštite i obrazovanja.

Napomenuo je da je Srbija, izgradnjom tri nove kovid bolnice u izuzetno kratkom roku postavila odličan primer.

Brnabić i Husein razgovarali su i o aktuelnoj energetskoj krizi, a premijerka je zahvalila Iraku na podršci po pitanju KiM, saopšteno je iz Vlade.

12.05 Ugovoreni češći kontakti sa Gambijom

Šefovi diplomatije Srbije i Gambije razgovarali su o unapređenju saradnje, budući da su diplomatski odnosi uspostavljeni još 1965. ali nisu na adekvatnom nivou.

Ministar Selaković upoznao je ministra Mamadua Tangara sa rezultatima ekonomskih reformi poslednjih sedam godina Srbije i poručio da je naša zemlja u prilici da na različite načine pruža pomoć i podršku prijateljskim državama, kojima je to potrebno.

Srbija je spremna na saradnju u brojnim oblastima, među kojima i u obrazovanju kroz stipendijski program "Svet u Srbiji", saopštio je MSP.

11.56 Vučić: Azerbejdžan važan za Srbiju

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija pridaje poseban značaj strateškom partnerstvu sa Azerbejdžanom i izrazio nadu da će predsednik te zemlje i predsedavajući Pokreta nesvrstanih Ilham Alijev uskoro posetiti Srbiju.

11.20 Brnabić: Zahvalnost Indiji zbog KiM, ali i vakcina

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa specijalnom izaslanicom predsednika vlade i državnom ministarkom u Ministarstvu spoljnih poslova Indije Menakši Leki.

Potvrđeno je da su odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski, te da postoji više strateških oblasti u kojima se saradnja dve zemlje može unaprediti, uključujući poljoprivredu, energetiku, trgovinu i kulturu. Dodatno, Srbija je zainteresovana za unapređenje saradnje u oblasti filmske industrije.

Sastanak
Sastanakfoto: Vlada Srbije

Premijerka je zahvalila Indiji na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i na podršci u nabavci vakcina protiv kovid-19.

10.41 Srbija za intenzivniji politički dijalog sa Iranom

Ministar Selaković razgovarao je sa zamenikom ministra inostranih poslova za ekonomsku diplomatiju Irana Madijem Safarijem, kojem je rekao da Srbija želi da dve zemlje inteziviraju politički dijalog, saopšteno je iz MSP.

Poručeno je i da je neophodno raditi na unapređenju ekonomske saradnje - te da potencijala za to ima u oblastima poput poljoprivrede, energetike, građevinarstva, turizma.

Ministar je istakao nameru da se što većem broju iranskih studenata omogući školovanje u našoj zemlji, a u razgovoru je zahvalio i na principijelnoj poziciji po pitanju Kosmeta i podršci u okviru međunarodnih organizacija.

09.44 Potvrđeni dobri odnosi sa Palestinom i Angolom

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarao je na odvojenim sastancima sa šefovima diplomatije Palestine i Angole.

Selaković je sa ministrom Riadom al Malikijem konstatovao da postoji veliki prostor za unapređenje ekonomske i drugih vidova saradnje sa Palestinom, i izrazio očekivanje da će biti formiran Mešoviti komitet za ekonomsku saradnju.

Sa ministrom Teteom Antoniom potvrđeni dobri odnosi Srbije i Angole, te je zaključeno da bi održavanje biznis foruma bilo od značaja za unapređenje ekonomske saradnje i iskorišćavanje poslovnih potencijala.

Obema zemljama Selaković je zahvalio na podršci po pitanju Kosova i Metohije.

08.05 Poruka mira i solidarnosti kreće iz Beograda u svet

Sve je spremno za početak drugog dana Samita. Na plenarnoj sednici koja počinje za manje od sat vremena učestvuje više od 550 delegata i oko 300 domaćih i stranih novinara.

Ovo je skup slobodarskih zemalja koje imaju svoju tradiciju, svoju istoriju, i smelo kroče i gledaju u budućnost - poruka je koja ovog jutra iz Beograda kreće u svet. Takva poruka je i u skladu sa glavnim načelima Pokreta nesvrstanih - mir u svetu, solidarnost, borba protiv siromaštva, nejednakosti, terorizma...

Osim glavnog skupa, bilateralnih sastanaka, svečane večere, povodom ovog događaja organizovano je i turističko razgledanje grada za supruge učesnika Samita.

O bezbednosti brine operativni bezbednosni štab, kao i više od 3.200 policajaca.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je učesnicima da je međunarodna saradnja jedini put ka sveukupnom blagostanju i prosperitetu celog čovečanstva.

Svet je danas drugačiji od onog od pre šest decenija, kaže srpski predsednik, ocenjujući da se Pokret nesvrstanih - uprkos usponima i padovima, pokazao kao uspešna priča.

Na marginama skupa održani su brojni bila-teralni sastanci, kao i Biznis forum.

Predsednik Vučić razgovarao je sa visokim predstavnicima velikog broja država i Ujedinjenih nacija.

A u Domu Narodne skupštine, ogranizovana je svečana večera za učesnike samita.

Na zgradi srpskog parlamenta Beograđani i gosti prestonice sinoć su mogli da vide nesvakidašnji prizor. Naime, na fasadi se sve vreme prikazivalo šta se dešava na skupu unutar parlamenta.

Na skupu učestvuju predstavnici 111 zemalja, 9 delegacija međunarodnih organizacija, a domaćini skupa su Srbija i Azerbejdžan.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.