SAMIT POKRETA NESVRSTANIH U BEOGRADU: Vučić - dobrodošli kući
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen/Instagram / buducnostsrbijeav

važan događaj

SAMIT POKRETA NESVRSTANIH U BEOGRADU: Vučić - dobrodošli kući

Predsedniku Gane biće uručen Orden Republike Srbije na lenti, posle čega su predviđene i izjave za medije dvojice predsednika

Objavljeno: 23:20h

Predstavnici stotinak zemlja okupili su se danas u Beogradu povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja (PNZ).

Na Beogradski sajam počele su da pristižu delegacije zemalja učesnica Samita Pokreta nesvrstanih, a svečano otvaranje na kojem će govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svojstvu ko-domaćina počinje u 9.30 sati.

Nakon toga u 10 sati počinje plenarna sesija na kojoj će se obratiti šefovi delegacija.

18:49 "Ostajemo posvećeni prioritetnim oblastima delovanja UN"

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdulom Šahidom sa kojim je razmenio mišljenja o prioritetima u radu ove organizacije u narednom periodu.

Predsednik Vučić je naglasio da naša zemlja smatra Ujedinjene nacije najznačajnijom međunarodnom organizacijom od posebne važnosti za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije i dodao da u tom smislu ostajemo posvećeni prioritetnim oblastima delovanja UN i nastavku dalje saradnje.

Predsednik je posebno istakao da Srbija smatra važnim teme koje je predsednik Generalne skupštine UN Abdula Šahid označio kao prioritetne tokom 2021. godine i dodao da je naša zemlja saglasna sa ocenom da je neophodno jačanje multilateralizma i uloge Ujedinjenih nacija, imajući u vidu da situaciju u svetu karakterišu kompleksni izazovi i međusobno povezane krize, čije je rešavanje moguće samo nalaženjem zajedničkih odgovora.

U tom kontekstu, predsednik je posebno istakao da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Šahid je zahvalio predsedniku Vučiću na doprinosu koji je Srbija dala u borbi protiv kovida 19, naročito kroz donacije vakcina ugroženim zemljama.

"Dobro došli kući"

18:42 Vučić sa ministrom odbrane Angole

Predsednik Aleksandar Vučić primio je ministra odbrane Angole Žoaoa Ernesta doš Santoša, s kojim se podsetio svoje posete Angoli 2013. godine i tradicionalnog prijateljstva koje dve zemlje povezuje još iz vremena nekadašnje Jugoslavije i članstva u Pokretu nesvrstanih.

Predsednik Vučić je zamolio ministra Doš Santoša da rukovodstvu Angole prenese zahvalnost za razumevanje za stavove Srbije kad je reč o Kosovu i Metohiji i za podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje, jer to svedoči i o poštovanju međunarodnog prava.

On se založio i za veću saradnju dveju zemalja u međunarodnim organizacijama.

Predsednik Vučić i ministar Doš Santoš su razmotrili mogućnosti za snažnije veze u oblasti bezbednosti i odbrane, identifikujući strateške ciljeve saradnje u toj oblasti.

18:33 Vučić se sastao sa državnom ministarkom za spoljne poslove Indije

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa državnom ministarkom za spoljne poslove Republike Indije, Minakši Leki, kojoj je izrazio posebnu zahvalnost na učešću na skupu koji je posvećen 60. godišnjici Pokreta nesvrstanih zemalja, ne samo zbog činjenice da je Indija jedan od osnivača Pokreta, već i zbog toga što odnose dveju zemalja karakteriše međusobno uvažavanje i visok stepen podrške u najvažnijim oblastima.

Vučić je ponovio zahvalnost zbog principijelnog stava Indije o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova i podrške Srbiji u međunarodnim organizacijama. Predsednik je posebno naglasio da Srbija nastavlja da se zalaže za produbljivanje odnosa i intenziviranje političkog dijaloga sa prijateljskom Indijom.

Sagovornici su razgovarali o razvoju saradnje u oblastima od obostranog interesa, sa posebnim akcentom na unapređenje ekonomskih veza kroz povećanje trgovinske razmene i prilive novih investicija.

Predsednik je zamolio državnu ministarku Leki da prenese srdačne pozdrave premijeru Modiju, izrazivši nadu da će u najskorije vreme doći do posete na najvišem nivou.

Predsednik Vučić i državna ministarka Leki su, između ostalog, razgovarali o budućnosti Pokreta nesvrstanih zemalja i njegovoj ulozi u današnjem svetskom poretku.

17:36 Jovanović: IT najbrže rastuća grana u Srbiji sa 25 odsto

Direktor Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović predstavio je učesnicima iz sveta na Biznis forumu, koji se održava u okviru skupa povodom obeležavanja godišnjice od osnivanja Pokreta nesvrstanih, uspehe koje je Srbija ostvarila u oblasti digitalizacije i istakao da je to najbrže rastuća grana u našoj zemlji.

Jovanović je rekao da po izvozu više nije na prvom mestu poljoprivreda ili automobilska industrija, već IT sektor i istakao da je samo u julu ove godine izvoz IT sektora iznosio 171 milion evra.

Ukazao je da je to za čak 56 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, a da IT sektor godišnje raste oko 25 odsto.

Jovanović je govorio i o digitalizaciji javne uprave, dodajući da nje ne bi bilo da prethodno nije stabilizovana ekonomija, da nije uvedena fiskalna konsolidacija i da nije smanjen javni dug, za šta je, kako je rekao, zadužen predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U takvom okruženju, dodao je, premijerka Ana Brnabić je pre četiri godine odlučila da uspostavi digitalizaciju i edukaciju u toj oblasti kao jedan od prioriteta Vlade Srbije, i da na taj način transformiše ekonomiju sa tradicionalne ka onoj koja se zasniva na inovacijama i znanju.

"To je značilo da učimo, menjamo se i suočavamo sa novim izazovima, kako bismo nadoknadili izgubljeno vreme iz prošlosti", rekao je Jovanović.

Kazao je da je ta vizija o digitalizaciji dovela do toga da Srbija danas ima lidersku poziciju u toj oblasti u ovom delu Evrope, ali i povećanju plata i kvalitetnijem životu građana.

Istakao je da se javna uprava transformisala u servis građana Srbije, dodajući da građani više ne moraju da nose papire od šaltera do šaltera, već mogu da koriste e-upravu.

Taj način, kako je rekao Jovanović, štedi vreme i novac građanima, a ujedno se bori protiv korupcije.

17:23 Vučić sa ministrom iz Bangladeša o saradnji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom inostranih poslova Bangladeš Abdulom Momenom, učesnikom skupa posvećenog jubileju Pokreta nesvrstanih zemalja, sa kojim je razgovarao o bilateralnoj saradnji dve zemlje.

Vučić je Momenu rekao da tekovine Pokreta predstavljaju dobru osnovu za dalji razvoj saradnje, koja je danas, na globalnom planu, potrebnija nego ikada pre, saopšteno je iz Službe za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Sagovornici su se saglasili da unapređenje bilateralne ekonomske saradnje predstavlja jedan od prioriteta u narednom periodu, s obzirom na dobre ekonomske rezultate koje obe zemlje ostvaruju.

Ministar Momen je Bangladeš opisao kao zemlju mogućnosti, sa brojnom radnom snagom, koja svojim radom doprinosi ekonomskom rastu različitih zemalja.

Zato je rekao da je spreman da doprinosi novim putevima saradnje, predloživši što skorije susrete poslovnih ljudi Srbije i Bangladeša, dodaje se u saopštenju.

Predložena je saradnja u tekstilnoj i farmaceutskoj industriji, kao i u oblasti informacionih tehnologija.

17:22 Simbolično zasađeno 60 sadnica drveća

Povodom obeležavanja šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja u beogradskom Parku prijateljstva simbolično je zasađeno 60 sadnica drveća.

U sadnji su učestvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i učesnici samita koji se u Beogradu održava povodom 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih.

Osim toga, Brnabić, Selaković i nekoliko stranih zvaničnika upisali su se u knjigu "Park prijateljstva".

Drveće je simbolično zasađeno u Parku prijateljstva, jer je izgradnja tog parka na simboličan način obeležila osnivanje Pokreta nesvrstanih, čiji je jedan od osnivača bila i nekadašnja Jugoslavija.

Naime, ideja za formiranje Parka prijateljstva memorijalnog karaktera potekla je od Mladih gorana koji su u ime održavanja Prve konferencije nesvrstanih u Beogradu 1961. godine, doneli odluku da se osnuje spomen-park kao simbol borbe za mir i jednakost svih naroda u svetu.

Njihovu inicijativu 29. avgusta 1961. godine podržali su Savet za kulturu i Savet za urbanizam Narodnog odbora grada Beograda, a za svečano otvaranje parka smatra se Titova sadnja platana 7. septembra 1961. godine.

Povodom obeležavanja šest decenija od osnovanja Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu je danas počeo dvodnevni samit a skup je okupio predstavnike više od 105 zemalja, kao i još devet delegacija međunarodnih organizacija.

16:57 Dalje unapređenje srpsko-alžirske saradnje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Narodne Demokratske Republike Alžir, Ajmenom Benabderahmanom, kojem je zahvalio na učešću na skupu posvećenom 60. godišnjici Pokreta nesvrstanih zemalja, saopštila je Služba za saradnju sa medijima.

Vučić i Benabderahman razgovarali su o brojnim temama od zajedničkog interesa, uključujući dalje korake na razvijanju bilateralnih odnosa.

Predsednik Vučić je istakao da će poseta premijera Benabderahmana biti zamajac za dalje unapređenje srpsko-alžirske saradnje, koja je ispod postojećih mogućnosti.

Istovremeno, oni su identifikovali su oblasti poljoprivrede i turizma kao najspremnije da doprinesu jačim vezama.

"Predsednik Vučić je posebno zahvalio na principijelnom stavu Alžira u vezi sa nepriznavanjem samoproglašene nezavisnosti tzv. Kosova i uputio srdačne pozdrave predsedniku Tebunu", navodi se u saopštenju.

Premijer Benabderahman je rekao da je srećan što je u Beogradu, jer njegova zemlja mnogo duguje nekadašnjoj SFRJ i zato neguje prijateljstvo, koje potiče iz tog doba.

Kako se navodi, sa predsednikom Vučićem se saglasio da principi nesvrstanosti dobijaju na značaju u današnjem svetu sa mnogo različitih izazova.

16.31 Vučić sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Saudijske Arabije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Saudijske Arabije, Njegovim kraljevskim visočanstvom princom Fejsalom bin Farhan al-Saudom.

Predsednik Vučić je zahvalio Njegovom kraljevskom visočanstvu ministru al-Saudu što je svojim prisustvom uveličao skup posvećen 60. godišnjici Prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, čije principe Srbija i Saudijska Arabija, kako je rečeno na sastanku, poštuju i slede, navodi se u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Razgovor je bio posvećen jačanju političkog dijaloga i ekonomske saradnje. U tom kontekstu, Vučić i ministar al-Saud su konstatovali da bi sledeći korak ka sveobuhvatnom jačanju saradnje trebalo da bude usmeren na razmenu poseta zvaničnika dveju zemalja.

Sagovornici su se saglasili da ima prostora za unapređenje ekonomskih veza Srbije i Saudijske Arabije, budući da su po obimu i kvalitetu daleko ispod mogućnosti. Zato su razgovarali i o konkretnim predlozima za saradnju, a Vučić je uputio poziv poslovnim ljudima i investitorima iz Saudijske Arabije da ulažu u Srbiji i da razvijaju zajedničke projekte sa našim privrednicima.

Njegovo kraljevsko visočanstvo ministar al-Saud je rekao da je poslovna zajednica ključni činilac u izgradnji mostova između zemalja, izrazivši interesovanje saudijske strane za jačanje saradnje pre svega u domenu poljoprivrede i turizma, navedeno je u saopštenju.

16.19 Počeo biznis forum, Tatjana Matić: Želimo da produbimo ekonomsku saradnju

Biznis forum u okviru obeležavanja 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja počeo je na Beogradskom sajmu, a ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić poručila je da Srbija želi da produbi ekonomsku i svaku drugu saradnju sa nesvrstanim zemljama.

Privrednici i predstavnici delegacija iz oko 100 zemalja okupili su se u hali 2C da čuju o Srbiji kao investicionoj destinaciji, kao i da na panelu razmene mišljenje o globalnim lancima snabdevanja tokom i posle pandemije.

Matićeva je rekla da udruživanje zemalja u okviru Pokreta nije zasnivano isključivo na političkom i ekonomskom planu, već i na jačanju njihove saradnje u oblasti investicija, obrazovanja, turizma, zdravstva i kulture.

"Za vreme 'zlatnog doba' nesvrstanih, u periodu od 1961. do 1989. godine, najveći deo saradnje među članicama odvijao se preko ustanova i institucija. Obimu kulturne i turističke razmene i sticanja saznanja o tradiciji i običajima drugih naroda, u značajnoj meri doprineo je veliki broj studenata iz 'nesvrstanih zemalja' koji se školovao u Beogradu i u tadašnjoj Jugoslaviji. Oni su uglavnom donosili običaje, muziku i tradicionalnu garderobu iz rodnih krajeva, što je sve uticalo na brojna dela domaćih stvaralaca", rekla je Matićeva.

Istakla je da naša zemlja i danas gaji bliske i sadržajne odnose sa članicama Pokreta nesvrstanih u različitim oblastima, uključujući i ekonomsku saradnju.

15.34 Brnabićeva sa ministrom spoljnih poslova Kuvajta

Premijerka Ana Brnabić sastala se sa ministrom spoljnih poslova Kuvajta Šeikom dr Ahmedom Naserom Al-Mohamedom Al-Sabahom.

Bilateralni sastanak je održan u duhu tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa, uz obostranu konstataciju da je potrebna dalja dinamizacija političkog dijaloga, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ministar spoljnih poslova Kuvajta istakao je da veruje da je objektivan stav svih prisutnih na ovom događaju da konferencija odražava ogroman međunarodni uspeh Srbije, navodi se u saopštenju.

Njihovo ministarstvo finansija a onda i ministarstvo spoljnih poslova, kao krovna organizacija, rade na formiranju ekonomskih planova za stratešku saradnju sa Srbijom i ovo je uvod za sve ostale bilateralne posete koje tek slede, dodaje se.

Brnabićeva je izrazila nadu da će konferencija biti podstrek za buduću saradnju.

Šeik dr Ahmed Naser Al-Mohamed Al-Sabaho je konstatovao da Kuvajt pomno prati region i da Srbija ubedljivo prednjači u oblastima koje su i Kuvajtu visoko na agendi: brzo reagovanje na zdravstvene krize, sigurnosti u proizvodnji hrane, dostupnosti obrazovanja, razvoju IT sektora i sajber bezbednosti.

Brnabićeva je skrenula pažnju na izazove četvrte industrijske revolucije i cilj Srbije da zadrži mlade ljude u zemlji i da stvori mogućnost za doseljavanje i drugih mladih ljudi iz inostranstva, kaže se u saopštenju Vlade Srbije.

14.26 Selaković i šef diplomatije Zimbabvea

Ministri spoljnih poslova Srbije i Zimbabvea Nikola Selaković i Frederik Makamure Šava su danas ocenili da su odnosi dve zemlje tradicionalno prijateljski i da bi trebalo unaprediti ekonomsku saradnju.

Dodali su da je putem razmene poseta na visokom i najvišem nivou potrebno unapređenje političkog dijaloga.

Šef srpske diplomatije je na marginama skupa povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja rekao da se nada da će planirano otvaranje srpskog diplomatsko-konzularnog predstavništva u Harareu ubrzati obnavljanje bliskih odnosa i saradnje dve države, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Selaković je zahvalio Zimbabveu zbog podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Šef diplomatije Zimbabvea zahvalio je Srbiji na solidarnosti i donaciji 30.000 doza vakcina toj zemlji.

13.24 Vučić odlikovao predsednika Gane Ordenom Srbije na lenti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je danas predsednika Gane Nana Adoa Dankva Akufo-Adou Ordenom Republike Srbije na lenti.

Predsednik Gane odlikovan je za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Gane.

Vučić je Akufo-Adou orden uručio na svečanoj ceremoniji u Palati Srbija posle "tet-a-tet" razgovora i sastanka delegacija dve zemlje.

13.01 Ministar trgovine Somalije: Očekujem da čujemo poruke mira i saradnje

Ministar trgovine i industrije Somalije Kalif Omar izjavio je za Tanjug da od konferencije u Beogradu očekuje da zemlje pošalju poruku mira, rešavanja sporova na miran način i izraze veću i bolju saradnju među državama.

Omar je izrazio zadovoljstvo što je delegacija Somalije u Beogradu povodom obeležavanja 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih, i da su oni prva delegacija koja je došla u Srbiju od 90-ih godina.

Kako je naveo, zbog dugogodišnjeg građanskog rata koji je vođen u njegovoj zemlji zapostavili su svoju ulogu u svetu, a s obzirom da je taj period sada iza njih izrazio je nadu da će u narednom periodu raditi na poboljšanju odnosa sa Srbijom.

Omar je podsetio da Srbija i Somalija imaju dugu istoriju odnosa.

Samit
Samitfoto: Zorana Jevtić

Kaže da na skupu u Beogradu očekuje da bude potpisan niz bilateralnih sporazuma, ali i da zemlje pošalju poruku da moramo živeti u mirnom svetu i na miran način.

Ministar trgovine Somalije kazao je da očekuje i poboljšanje saradnje u oblasti trgovine i dodao da će o tome razgovarati danas sa predstavnicima našeg Ministarstva trgovine.

Kazao je da oni najviše izvoze voće, a da su najpoznatiji po bananama.

12.55 Šefica diplomatije Indije: Bez poštovanja procedura Pokreta nemoguć napredak

Ministarka spoljnih poslova Indije Menakaši Leki poručila je danas da, ako se ne budu poštovale procedure Pokreta nesvrstanih, neće biti moguće ostvariti napredak.

Leki je, na skupu u Beogradu, koji se održava povodom 60 godina od održavanja prve konferencije Pokreta nesvrstanih, istakla da je jako važno da se sve članice Pokreta zajedno suoče sa globalnim izazovima, poput pandemije, klimatskih promena.

"To suočavanje i rešavanje tih problema će nam pokazati da li je Pokret i dalje tako važan, a pristup rešavanju problema mora biti Rezolucija 2543 koja se bavi sprečavanjem terorističkih akcija svuda u svetu", kazala je Leki.

Podsetila je da su tokom decenija, suštinski principi Pokreta predstavljali platformu za dekolonizaciju što je, kako kaže, donelo mir.

Način na koji je kovid pandemija dovela do velikih problema širom sveta i suočavanje sa tim problemima, kako kaže Leki, takođe su slika kako Pokret pruža odgovor.

"Pokret deli svoja iskustva i ima stanovništvo koje može da preuzme vođstvo", kazala je Leki i u tom smislu ukazala da je Indija obezbedila više miliona vakcina, te da je nakon što je vakcinisala svoje građane, vakcine donirala i drugima.

Navela je da je u skorije vreme Pokret nesvrstanih sarađivao i u drugim oblastima i to sve više, međutim, ukazala je i na to da Pokret nije uvek bio dovoljno ažuran u rešavanju nekih problema.

Kako kaže, pojedine zemlje članice Pokreta su koristile njegovu platformu kako bi između sebe rešavali probleme.

"Potrebno je da svi članovi budu jednaki na platformi. Pokret je osnovan da bi pomogao zemljama u razvoju i to je naša snaga, ali moramo da proverimo šta se dešava u Pokretu", kazala je Leki.

Leki je navela da, zahvaljujući Srbiji, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njenom srpskom kolegi Nikoli Selakoviću na organizaciji samita u Beogradu, Indija izrazito ceni razgovore koje ima sa Srbijom, a koji služe produbljivanju odnosa.

12:45 Omar - Očekujem da čujemo poruke mira i saradnje

Ministar trgovine i industrije Somalije Khalif Omar izjavio je za Tanjug da od konferencije u Beogradu očekuje da zemlje pošalju poruku mira, rešavanja sporova na miran način i izraze veću i bolju saradnju među državama.

Omar je izrazio zadovoljstvo što je delegacija Somalije u Beogradu povodom obeležavanja 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih, i da su oni prva delegacija koja je došla u Srbiju od 90-ih godina.

Kako je naveo, zbog dugogodišnjeg građanskog rata koji je vođen u njegovoj zemlji zapostavili su svoju ulogu u svetu, a s obzirom da je taj period sada iza njih izrazio je nadu da će u narednom periodu raditi na poboljšanju odnosa sa Srbijom.

Omar je podsetio da Srbija i Somalija imaju dugu istoriju odnosa.

Kaže da na skupu u Beogradu očekuje da bude potpisan niz bilateralnih sporazuma, ali i da zemlje pošalju poruku da moramo živeti u mirnom svetu i na miran način.

Ministar trgovine Somalije kazao je da očekuje i poboljšanje saradnje u oblasti trgovine i dodao da će o tome razgovarati danas sa predstavnicima našeg Ministarstva trgovine.

Kazao je da oni najviše izvoze voće, a da su najpoznatiji po bananama.

12.30 - Marsudi - Omogućiti jednak pristup vakcinama

Ministarka spoljnih poslova Indonezije Retno Marsudi poručila je da su izazovi sa kojima se svet suočavao tokom osnivanja Pokreta nesvrstanih ostali, dodajući da su se možda i umnožili.

Marsudi je, na skupu povodom 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu, podsetila da je jedan od principa tog Pokreta jednakost među svim državama i nacijama i ukazala da se upravo zbog toga mora zahtevati da bude omogućen jednak pristup vakcinama protiv virusa korona.

- Treba svi da sarađujemo zajedno kada se radi o izazovima, pandemiji, klimatskim promenama... - kazala je Marsudi.

Prema njenim rečima, Indonezija se zalaže za poštovanje pravde i u tom smislu ističe da je njihov stav da su Palestinci odavno trebali da dobiju državu.

- Mi ih podržavamo - kazala je.

Navodeći da je prvi i doživotni predsednik Indonezije Sukarno, koji je i jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, rekao da se istorija ne sme zaboraviti, Marsudi je zatražila od učesnika Samita u Beogradu da podrže nameru Indonezije da se podrži Arhiva Pokreta u UNESKO-u kako bi se, kako kaže, ovekovečili njegove ideje, vrednosti i principi.

- Zajedno se možemo izboriti za bolji i pravedniji svet - kazala je Marsudi.

12.28 Vučić se sastao sa predsednikom Gane Akufo-Adoom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Gane Nana Ado Dankva Akufo-Adoom, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbije.

Vučić je ispred Palate Srbja, uz najviše državne i vojne počasti, dočekao Akufo-Adou, koji učestvuje i na Samitu kojim se obeležava 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih.

Nakon ceremonije dočeka počeo je "tet-tet" sastanak dvojice predsednika" posle kojeg će se Vučiću i Akufo-Adoi pridružiti i ostali članovi delegacija Srbije i Gane.

Vučić će na ceremoniji u Palati Srbija Akufo-Adoi uručiti Orden Republike Srbije na lenti, a nakon toga dvojica predsednika će se obratiti na zajedničkoj pres konferenciji.

Predsednik Akufo-Ado doputovao je u nedelju u Beograd, a dočekao ga je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Gana je 2019. godine, kao 16. zemlja članica UN, povukla priznanje Kosova uz obrazloženje je da je odluka o priznanju kosovske nezavisnosti 2012. godine bila "preuranjena".

11.20 Završen prvi deo svečanosti

Nakon obraćanja visokih zvaničnika na Samitu nesvrstanih, prvi deo svečanosti je završen.

Odmah nakon toga usledilo je grupno fotografisanje svih učesnika.

11.00 Čavušoglu se obratio prisutnima

- Želim da Vam prenesem poruke mog predsednika Erdogana. Želim da čestitam Azerbejdžanu i Srbiji, Azerbejdžanu na predsedavanju, a Srbiji na organizaciji. Vaše ekselencije, bipolarni svet se pretvorio u multilateralni, ali glavni principi beogradske deklaracije i dalje ostaju veoma relevantni i bitni, pozivamo vas i ceo pokret da bude jači u svojim aktivnostima – rekao je Čavušoglu.

10.57 Dodik: Kriza potpuno ogolila stvarni odnos velikih prema malima

Član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je podsetio da je svet prošao kroz jednu od najvećih kriza modernog doba prouzrokovanu širenjem koronavirusa.

"Ta situacija je pokazala slabost velikih i naizgled uređenih sistema poput Evropske unije, ali i Svetske zdravstvene organizacije, koji su se potpuno urušili pred navalom problema i pritom potpuno zaboravili n male zemlje koje su izvan navedenog sistema", rekao je Dodik.

Ističe da su se pokušaji da se pravovremeno obezbede medicinska sredstva i oprema za borbu protiv virusa pretvorili u bespoštednu borbu, na štetu manjih i siromašnih, kao da, kako kaže, svi životi ne vrede isto.

"Ova kriza potpuno je ogolila stvarni odnos velikih prema malima. Opet su male zemlje dobile pomoć od onih koji nisu zaboravili važnost prijateljstva, poštovanja i solidarnosti u međunarodnim odnosima", naglasio je Dodik.

Kaže da Pokret nesvrstanih ni danas ne gubi iz vida međuzavisnost i kompleksnost odnosa između mira i bezbednosti i razvoja ljudskih prva.

Dodik je izrazio posebnu zabrinutost zbog činjenie da se svet suočava sa stalnom eskalacijom političkih i vojnih sukoba, kao i migrantskom krizom, terorizmom, siromaštvom i klimatskim promenama...

Ističe da ni Bosna i Hercegovina nije pošteđena pobrojanih problema.

"BiH je zemlja pod protektoratom Sjedinjenih Američkih Država, dela evropskih zemalja, Japana i Kanade, udruženih u nameri da njihova rešenja nametnu ljudima u BiH. Nerazumevanje i uplitanje međunarodnih aktera, mahom razvijenih zapadnoevropskih zemalja i svetskih sila, u unutrašnje prilike u BiH i regionu, dupli standardi koji su primenjivani kako devedesetih tako i danas, doveli su našu zemlju do ruba raspada", ističe Dodik.

Kaže da je BiH nametnut visoki predstavnik, iako nema odluke Saveta bezbjednosti da on radi u toj državi.

10.50 Putinova poruka učesnicima skupa Pokreta nesvrstanih

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je učesnicima skupa u Beogradu povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih da je pozitivni potencijal te organizacije danas od posebnog značaja imajući u vidu turbulentnu situaciju u svetu.

Putin je u telegramu učesnicima istakao da Pokret nesvrstanih ima veoma važnu ulogu u međunarodnim odnosima, da dosledno insistira na principu ravnopravnosti država, uvažavanju suvereniteta i zakonitih interesa, a takođe se zalaže za konstruktivni multilateralni dijalog strogo u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija.

Danas, kada je situacija u svetu sve turbulentnija i kada čovečanstvo mora da se suoči sa narastajućim brojem pretnji i izazova, pozitivni potencijal Pokreta nesvrstanih je posebno potreban, naveo je predsednik Rusije.

Ukazao je da je važno da se ta autoritativna i reprezentativna organizacija aktivno uključi u rešavanje kriznih situacija, dajući suštinski doprinos kolektivnim naporima za izgradnju demokratičnijeg i stabilnijeg svetskog poretka, jačanjem poverenja i uzajamnog razumevanja među članicama međunarodne zajednice, istakao je Putin.

Ruski predsednik je podsetio da je Rusija nedavno dobila status posmatrača u Pokretu nesvrstanih i ocenio da to otvara nove mogućnosti za saradnju u rešavanju regionalnih i svetski pitanja, u osiguravanje bezbednosti i održivog razvoja u celom svetu.

Putin je učesnicima skupa poželeo uspešan rad. Rusiju na skupu u Beogradu predstavlja šef diplomatije Sergej Lavrov

10.35 Obraćanje Dodika

- Svet je prošao kroz jednu od najvećih kriza uzrokovanu virusom korone. Na početku epidemije koja je pogodila svet bogate zemlje su zaboravile na male. Pokušaj da se pravovremeno obezbede sredstva i zaštita opreme, bilo je na granici prevare i sve na štetu manjih i siromašnih. Kao da svi životi ne vrede isto, i opet su male zemlje pomogle siromašnim i nisu zaboravile na prijateljstvo. Vidimo da Pokret se driži principa - kazao je Dodik.

Dodao je i da je zabrinut povodom celokupnih dešavanja u svetu

- Želim da izrazim zabrinutost jer se svet svaki dan suočava sa brojnim problemima, migrantskom krizom, pandemijom, terorizmom... - rekao je između ostalog Milorad Dodik

10.30 Obraćanje predsednika Gane

- Gana se sve ovo vreme drži glavnih principa pokreta, mi verujemo u snagu pokreta u smislu pridržavanja principa. Ukoliko želite mir, morate da se razoružate. Nad nama je i dalje pretnja nuklearnog oružja. Ova situaicija sa pandemijom, vakcina nacionalizmom i ako posmatramo globalna dešavanja i šta rade velike zemlje, to je naša realnost. Ono što je bitno je pozitivni neutralizam. Uticaj padnemije na našu populaciju je bio jak i moramo da pokažemo da smo bolje pripremljeni za buduće pandemije - rekao je predsednik Gane Nana Ado Dankva Akufo-Ada.

Nakon toga u 10 sati počinje plenarna sesija na kojoj će se obratiti šefovi delegacija.

10:20 - Guteres se obratio putem video-poruke

Sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres istakao je da mu je velika čast što može da se obrati u vreme globalnih izazova.

- Jako je važno da mulilaterizam i međunarodna saradnja budu od primarnog značaja. Želim vam uspešan sastanak - rekao je Guteres.

10.09 Obraćanje predsednika Generalne skupštine UN

- Nema druge političke sile u ovom periodu koji je otliko istrajno se borio za bolje i pravednije međunarodne odnose. Potrebno je da postoji stalno zagovaranje mira, prijateljstva i upravo ovaj pokret služi tome - rekao je Abdula Šahid predsednik Generalne skupštine UN.

 predsednik Generalne skupštine UN
predsednik Generalne skupštine UNfoto: Printscreen/RTS1

09.54 Obraćanje predsednika Vučića

- Osnovna ideja oko koje su se naši prethodnici okupili bio je mir. Mir je osnov svake saradnje, to je jedini put ga blagostanju i prosperitetu čitavog čovečanstva. Velika mi je čast što smo se svi okupuli danas u Beogradu, osećajte se kao kod kuće. Posebno mi je drago da vidim toliko naših prijatelja iz različitih delova sveta kojima pandemija nije bila prepreka da se okupimo - rekao je na početku predsednik.

1 / 20 Foto: Zorana Jevtić

On je rekao da ne treba zaboraviti suštinsku ulogu koju je Pokret imao u svetu.

- Smatram da ćemo se složiti da je danas svet na mnoge načine različit od onoga 1961. godine, istovremeno nije samo reč o broju izazova sa kojima se suočavamo već je priroda svega toga složenija. Neophodno je da radimo na jačanju, svaki novi izazov sa kojim se suočavamo podseća nas da nijedna država nije izolovana. Saradnja i solidarsnot su jedini put koji vodi prosperitetu - rekao je predsednik i dodao:

- Republika Srbija kao jedna od naslednika počastovana je ulogom koju je nasledila i nikada nismo prestali da jačamo saradnju. Ponosni smo što kao neutralna zemlja na putu ka EU, a isto tako održavamo odnose i sa drugim državama. Uveren sam da ćete imati prilike da dok ste u Beogradu vidite novu, snažnu i moderniju Srbiju - kazao je predsednik.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Vučić je naglasio da dijalog nema alternativu.

On je istakao i da Srbija nikada neće okrenuti leđa svojim prijateljima.

- Imate odanog i vernog prijatelja u Srbiji - rekao je predsednik i gostima poželeo da se osećaju kao kod kuće.

9.45 Predsedavajući Pokreta nesvrstanih Ilham Alijev obratio se putem video-linka

Usvajanjem dnevnog reda počeo Samit Pokreta nesvrstanih na Beogradskom sajmu.

- Pre svega želim da iskažem svoju zahvalnost našem domaćinu, predsedniku Vučiću, i da pozdravim sve prisutne. Ova inicijativa pokazuje spremnost Srba da preuzmu nasleđe. Od osnivanja, Pokret nesvrstanih je igrao veliku ulogu u održavanju mira i čuvanju solidarnosti u svetu. Poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i nemešanje u unutrašnje poslove drugih zemalja je najvažniji princip nesvrstanih - rekao je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

Predsednik Azerbejdžana
Predsednik Azerbejdžanafoto: Printscreen/RTS1

09:41 Počeo Samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu

Usvajanjem dnevnog reda počeo Samit Pokreta nesvrstanih na Beogradskom sajmu.

09.20 Oglasio se predsednik Vučić pred početak Samita

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se pred početak skupa povodom godišnjice Pokreta nesvrstanih.

"Podočnjake ne mogu da popravim, ali ponosan na Srbiju i skup nesvrstanih koji posle šezdeset godina ponovo organizujemo u Beogradu. Ovo su poslednje pripreme u nekom sobičku na Beogradskom sajmu", naveo je Vučić.

09:10 Stigli premijerka Ana Brnabić i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić

Ana Brnabić
Ana Brnabićfoto: Printscreen/RTS1

09.00 Ministri Selaković i Bajramov dočekuju goste

Pre početka skupa, zvaničnike više od 100 delegacija, dočekuju ministri spoljnih poslova Srbije i Azerbejdžana, Nikola Selakovič i Džejhun Bajramov.

Ministri
Ministrifoto: Printscreen/RTS1

Pojedine goste dočekaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučićfoto: Printscreen/RTS1

8.30 Dodik - Nastupaću u ime Republike Srpske i Srba

Srpski član Predsedništva Milorad Dodik, koji prirustvuje skupu izjavio je da će na marginama tog skupa sagovornike upoznati o situaciji u BiH sa pozicije predstavnika srpskog naroda, odnosno Republike Srpske u Predsedništvu BiH.

Iz Dodikovog Kabineta najavljeno je da će Dodik imati i više bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima zemalja učesnica dvodnevnog skupa. Dodik je rekao da neće iznositi stavove Predsedništva BiH jer nije ni došao u toj funkciji, prenosi RTRS.

Predsednik Vučić će se danas sastati sa predsednikom Republike Gane Nana Ado Dankva Akufo-Adoom, a nakon toga će održati i niz bilateralnih sastanaka sa učesnicima sastanka povodom godišnjice Pokreta nesvrstanih.

Predsednik Vučić će se danas sastati sa predsednikom Republike Gane Nana Ado Dankva Akufo-Adoom, a nakon toga će održati i niz bilateralnih sastanaka sa učesnicima sastanka povodom godišnjice Pokreta nesvrstanih.

Samit
Samitfoto: Printscreen/RTS

U Palati Srbija u 12 časova predviđen je svečani doček predsednika Gane, a posle "tet-a-tet" sastanka biće organizovan plenarni sastanak delegacija dve zemlje.

Predsedniku Gane biće uručen Orden Republike Srbije na lenti, posle čega su predviđene i izjave za medije dvojice predsednika.

U popodnevnim satima predsednik Vučić će razgovarati sa visokim predstavnicima Kraljevine Saudijske Arabije, Narodne Demokratske Republike Alžir, Narodne Republike Bangladeš, Republike Indije, Republike Angole, kao i sa predsednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Na dvodnevnom skupu, među nesvrstanima će se prvi put naći i Rusija koja je u julu ove godine stekla status posmatrača u Pokretu osnovanom u jeku Hladnog rata, kao protivteža suprotstavljenim blokovima pod vođstvom tadašnjeg SSSR i SAD.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.