VUČIĆ OTVORIO 10. MEĐUNARODNI SAJAM NAORUŽANJA I VOJNE OPREME! Održava se na Beogradskom sajmu
Aleksandar Vučić, Foto: RTV Pink printscreen

novo

VUČIĆ OTVORIO 10. MEĐUNARODNI SAJAM NAORUŽANJA I VOJNE OPREME! Održava se na Beogradskom sajmu

Sajam će biti održan u halama jedan i četiri i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma

Objavljeno: 10:51h

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas 10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021" u Hali 1 na Beogradskom sajmu.

- Velika mi je čast što mogu da vam poželim dobrodošlicu. Želeo bih da čestitam na organizaciji ovog sajma i ove izvanredne promocije našeg znanja, pameti i naše odbrambene industrije. Srbija danas promoviše multilateralizam, naši diplomatski napori verujem da su prepoznati u celom svetu u pokušaju da promovišemo mir i stabilnost. Istorija nas je neretko učila lekcije koje nismo dugo pamtili ali mi se čini da ih danas prepoznajemo bolje i više u odnosu neke periode u prošlosti. Naš osnovni cilj i politika mora da budu mir i stabilnost. Srpska država je kroz sve svoje faze bila poznata po odbrambenoj industriji - rekao je predsednik.

Kako kaže, mnoge bi začudila činjenica da ovde postoje proizvodi fabrika koje su stare više od 160 godina.

- Posebno sam srećan što je ovogodišnji sajam, rekao bih, najveći što pokazuje mnogo noviteta u desetogodišnjoj istoriji ovog sajma. Uspeli smo da vojsku i odbrambenu idustriju stavimo na pijedsetal poverenja koji im pripada - rekao je predsednik na otvaranju sajma.

- U svetu interesa nema milostinje za slabe, već poštovanje za snažne i zato je važno da razvijamo odbramenu industriju. Istovremeno, teško je suprotstaviti se velikim silama na promociji vojne opreme. Da se takmičmo u svemu ne možemo, ali posvećenošću možemo da pronađemo nove patrtenere. Cena mora da bude bolja i konkurentna u odnosu na cene u velikim zemljama - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je za Srbiju važno da izabere one kategorije naoružanja u kojima možemo da se takmičimo na tržištu sa ostalim zemljama.

- Omiljeno oružje našeg Generalštaba je Lazar 3. Ljudi treba da znaju da ni običan lazar a ni lazar 2 nisu bili deo naše vojske. Danas to jesu. Idemo u korak sa svetom - kaže predsednik.

Vučić je gostima poželeo da se u Beogradu osećaju kao kod svoje kuće.

- Ovo je vaš dom i dolazite nam što češće.

Vučić je tokom obilaska otkrio borbeno vozilo "lazanski", nazvano po preminulom ambasadoru i novinaru Miroslavu Lazanskom. Ceremoniji su prisustvovali supruga i sin Miroslava Lazanskog, kao i predstavnici firmi koje izlažu, pripadnici oficirskog kora, ali i strane delegacije.

- Lazanski odlično izgleda, dobro i drugačije - prokomentarisao je Vučić.

otpis Lazanskog
otpis Lazanskogfoto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik je primetio potpis Miroslava Lazanskog, dok je njegova supruga Tamara Lazanski prokomentarisala da je to potpis iz njegovog starog pasoša. Ona je naglasila da bi Miroslav bio ponosan na to što ovo vozilo nosi njegovo ime.

Inače, borbeno vozilo "lazanski" je modifikovana verzija "lazara 3", a glavna razlika je u višenamenskom topu kalibra 57 milimetara.

Tokom posete sajmu, planirano je da se predsednik Vučić sastane sa načelnikom Generalšataba Nacionalne narodne armije Narodne Demokratske Republike Alžir generalom Saidom Šengrihom.

Sajama naoružanja biće otvoren od 11. do 13. oktobar samo za poslovne posetioce od 10 do 17 časova, a 14. oktobra od 10 do 19 časova za poslovne posetioce i publiku.

Sajam će biti održan u halama jedan i četiri i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma.

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.