MINISTAR INOSTRANIH POSLOVA KUVAJTA: Skup u Beogradu ponovno oživljava Pokret nesvrstanih
Al Sabah i Selaković, Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

dolazi više od 100 delagacija

MINISTAR INOSTRANIH POSLOVA KUVAJTA: Skup u Beogradu ponovno oživljava Pokret nesvrstanih

Al Sabah je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje tom skupu, navodeći da je svet i danas pun izazova koji su, podseća, postojali i pre 60 godina i da se, zapravo, ti izazovi ne razlikuju od današnjih

Objavljeno: 23:33h

Ministar spoljnih poslova Kuvajta šeik Ahmed Naser Al Mohamed Al Ahmed Al Jaber Al Sabah, izjavio je danas Tanjugu da skup povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih, predstavlja ponovno oživljavanje Pokreta, a da o tome svedoči i dolazak više od 100 delegacija iz sveta.

Al Sabah je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje tom skupu, navodeći da je svet i danas pun izazova koji su, podseća, postojali i pre 60 godina i da se, zapravo, ti izazovi ne razlikuju od današnjih.

- Ovaj Pokret, upravo slavi 60 godina pozicije neutralnosti, posebno između dva centra moći koji su postojali i u ono vreme. Videli smo da je Pokret pokazao da ima svoju održivost, elastičnost i žilavost da opstane kroz vreme - rekao je Al Sabah.

Istakao je da se svet uverio u značaj Pokreta po pitanju mutilateralizma u svetu, podsećajući da je nastao zbog Hladnog rata, a da je opstao i nakon njega.

- I sada, posle 30 godina, ceo svet je suočen sa pandemijom, što je takođe ukazalo na značaj mutilateralizma za koji se zalaže Pokret nestvrstanih. Tako da ovde nije samo reč o opstanku Pokreta, već i pitanje efikasnosti, kako funkcioniše svet u tom odnosu između država, jer je svet pun turbulencija kako sa polja politike, ekonomije, zdravstva, bezbednosti, energetike... - rekao je Al Sabah.

Upitan da li postoji neki način da se Pokret nesvrstanih "vrati u život", Al Sabah je rekao da je u to apsolutno uveren i da prisustvo delegacija iz 100 zemalja u Beogradu upravo svedoči tome.

"Svi oni su tu ne samo zbog prošlosti, da bi odali priznanje prošlosti, već i zbog budućnosti, da bi tražili neka rešenja za budućnost", rekao je Al Sabah.

Istakao je da postoji razumevanje o značaju Pokreta nesvrstanih i kakva će biti njegova vizija u budućnosti.

Na pitanje kakve sve poruke možemo čuti sa skupa u naredna dva dana, Al Sabah je kazao da više očekuje obaveze za članice koje će biti utvrđene na skupu, a u skladu sa filozofijom zbog koje je Pokret osnovan i njegovim ciljevima.

- Te obaveze će pratiti ono što je dogovoreno još u Bandungu, kao i međunarodno pravo i Povelju Ujedinjenih nacija - kaže Al Sabah.

Naglasio je da je važno ponoviti nemešanje država u unutrašnje politike drugih zemalja, dobrosusedske politike, saradnju zemalja na osnovu dijaloga...

- Mislim da je sada trenutak da na to ukažemo i to ponovo istaknemo, kako bi zemlje funkcionisale na način da izbegnemo svako potencijalno ugrožavanje regionalne i međunarodne bezbednosti - podvukao je Al Sabah.

Govoreći o saradnji Kuvajta i Srbije, istakao je da naše dve zemlje imaju dugu saradnju i da ove godine obeležavaju 58 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

- Imamo lepu saradnju u prošlosti, ali nadam se još svetlijoj budućnosti. Sada pravimo planove za neki period u narednih pet godina i srednjoročne planove, a koji se zasnivaju na tome da dve zemlje imaju još veću saradnju, još više investicija, trgovine i to po modelu win-win - rekao je Al Sabah.

Dodao je da je o tome danas razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.

Al Sabah je podsetio da su jugoslovenske kompanije pre 40 godina gradile Kuvajtske kule koje su i dan danas simbol te države.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.