OGLASILA SE ANA BRNABIĆ: Izgradnja aerodroma u Trebinju se očekuje sledeće godine
Ana Brnabić, Foto: Profimedia

važno

OGLASILA SE ANA BRNABIĆ: Izgradnja aerodroma u Trebinju se očekuje sledeće godine

Istakla je da je on od velike važnosti ne samo za Republiku Srpsku, već za region

Objavljeno: 19:12h

Premijerka SrbijeAna Brnabić izjavila je danas da se početak izgradnje aerodroma u Trebinju, koji će finansirati Srbija, očekuje sledeće godine.

Istakla je da je on od velike važnosti ne samo za Republiku Srpsku, već za region.

Na pitanje novinara u Mostaru da prokomentariše spekulacije da će taj aerodrom biti vojni, Brnabićeva je odbacila te tvrdnje.

"Nikada do sada nisam čula da bi aerodrom mogao biti vojni, to će biti aerodrom koji će biti u korist svima", rekla je ona.

Navela je da se početak izgradnje očekivao i ove godine, ali da je on pomeren zbog krize izazvane koronavirusom. Istakla je da je taj aerodrom važan za Trebinje, Republiku Srpsku, ali i za BiH koja će dobiti još jedan aerodrom, kao i za Hrvatsku koja će dobiti dodatne turiste za svoje primorje.

"Smatram da ovo jeste projekat od regionalnog značaja. Ja sam ponosna i drago mi je što Srbija ima ekonomsku moć i snagu da investira u jedan takav projekat", rekla je Brnabić.

Dodala je da se uskoro završava eksproprijacija zemljišta za taj projekat, a da onda sledi izrada projektno-tehničke dokumentacije koja je počela.

O Buk BIjela: "Pravila moraju biti ista za sve"

Premijerka je izjavila i da se očekuje odluka Ustavnog suda u BiH povodom izgradnje hidroelektrane Buk Bijela, koju finansira Srbija, a da se do tada nastavljaju pripremni radovi.

Odgovarajći na pitanje o zastoju na izgradnji hidroelektrane Buk Bijela zbog nesuglasica oko Srbije i BiH, i optužba koje dolaze iz BiH da Srbija na taj način “uzurpira” njihovu imovinu, Brnabićeva je rekla da je koncesija tog projekta urađena kao i sve prethodne u toj zemlji.

“Ja kao neko ko je pragmatičan političar, ne vidim zašto bi tu bilo problema. Mislim da je to jedan značajan energetski resurs za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, posebno u vreme kada imamo energetsku krizu i tek se sprema ta energetska oluja u Evropi. Što više imamo naših izvora energije, to bolje, posebno zato što je ta hidroelektrana zeleni izvor energije”, poručila je Brnabićeva.

Istakla je da je koncesija za taj projekat dobijena na isti način kao što su dobijane sve ostale u BiH, dodajći da se o takvoj koncesiji razgovaralo pre nekoliko godina i sa partnerom iz Nemačke.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što za taj projekat ne postoji saglasnost države BiH, već samo jednog entiteta u toj zemlji, Brnabić je kazala da su svi takvi projekti dobijali koncesije samo od lokalne vlasti. Istakla je da je Srbija uradila pravnu analizu i da je u tim analizama utvrđeno da postoji bar 100 projekata koji su dobijeni na taj način.

“Ako postoji pravna nesigurnost sa ovom koncesijom, to znači da postoji problem sa svim koncesijama koje su davane. To doprinosi pravnoj nesigurnosti koja nije dobra za poslovni ambijent bilo koga, ne samo za investicije iz Srbije. Pravila moraju biti ista za sve”, zaključila je Brnabićeva.

Bonus video:

05:52

MILOŠ GARIĆ I VLADE RADULOVIĆ O SASTANKU U BRISELU Kurti je iracionalan, mi nismo u ratu da bismo pravili mirovni sporazum!

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.