MAJA POPOVIĆ: Svi počinioci ratnih zločina moraju biti kažnjeni
Foto: Ministarstvo pravde

kazne

MAJA POPOVIĆ: Svi počinioci ratnih zločina moraju biti kažnjeni

Ona je naglasila da sudjenja za ratne zločine učinjene tokom oružanih sukoba devedesetih godina prošlog veka predstavljaju jedan od važnijih koraka u procesu pomirenja u regionu bivše Jugoslavije

Objavljeno:

Ministarka pravde Srbije Maja Popović izjavila je da svi ratni zločini moraju biti istraženi, a počinioci kažnjeni u skladu sa zakonom, bez obzira na nacionalnu, etničku i versku pripadnost, saopštilo je večeras resorno ministarstvo Srbije.

Popovićeva je na regionalnij konferenciji tužilaca iz bivše Jugoslavije o saradnji u krivičnom progonu počinilaca ratnih zločina posebno ukazala na značaj regionalne saradnje u toj oblasti.

Ona je naglasila da sudjenja za ratne zločine učinjene tokom oružanih sukoba devedesetih godina prošlog veka predstavljaju jedan od važnijih koraka u procesu pomirenja u regionu bivše Jugoslavije.

Prema njenim rečima, ta sudjenja predstavljaju i uslov za afirmaciju vladavine prava u svakoj državi.

Navela je da "o posvećenosti Srbije procesuiranju ratnih zločina" govore dokumenta izradjena pod okriljem Ministarstva pravde.

Dodala je da se tu ističe Nacrt nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina za period od 2021. do 2026. sa Akcionim planom za sprovodjenje Strategije.

Prema njenim rečima, usvajanje tog Akcinog plana se "očekuje u narednom periodu" "Pomenutu posvećenost potvrdjuju i jaki institucionalni kapaciteti Srbije, specijalizovane organizacione jedinice policije, Tužilaštvo za ratne zločine i odeljenja sudova za ratne zločine", rekla je ona.

U saopštenju je navedeno da su na marginama konferencije, u Ministarstvu pravde i Predsedništvu Srbije održani sastanci sa glavnim tužiocem Medjunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Seržom Bramercom (Serge Brammertz).

Regionalnu konferenciju, kako je ranije saopšteno, su organizovali srpsko Tužilaštvo za ratne zločine uz podršku UN i vlade Velike Britanije.

Sudski Mehanizam u Hagu pravni je naslednik Haškog tribunala.

Bonus video:

03:57

BRZE VESTI 21.09.2021. 17:55

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.