RIJEKA: Islamska osveta HRVATIMA, ovo im nisu oprostili!
Foto: Printscreen

sTRAŠNO

RIJEKA: Islamska osveta HRVATIMA, ovo im nisu oprostili!

Pošto su borbe između Zavidovića i Maglaja bile okončane iz Danske put Bosne uputio se Ibrahim Jakob Ezat

Objavljeno:

Ove godine 20. oktobra navršava se 25 godina od kada se Hrvatska našala na udaru islamista, je su isopručili jednog od portparola i visokog funkcionera islamističke grupe Al Gama al Islamija od koje je Egipat drhtao tih 1990 -tih više nego od Muslimanske braće.

Povod za pisanje ovog teksta bila je polemika i priča oko ove teme na jednoj vojnoj grupi na Fejsbuku. Istina je da mlađe generacije nisu ni znale za ovo. Nešto se natucalo onako uzgred, ali niko nije do kraja ispričao priču o tome kako se bombaš samoubica sa automobilom "fiat regata" u kome je bilo 70 kilograma eksploziva zakucao u zgradu Policijske uprave Rijeka. Sama konstrukcija i mesto gde je zgrada izgrađena uticalo je da žrtava bude malo, ali i da sama zgrada ne bude raznesena.

Ova priča počela je septembra 1995. godine dok se rat u BiH nalazio na vrhuncu. Američke obaveštajne procene sa terena ukazivale su da se u selu Donja Bočinja priprema susret lidera egipatske ilsamističke grupe Al Gama al Islamija. Amerikanci su zaključili da se okupljanje mora sprečiti, ali i da je to idealna prilika da se dočepaju pojednih funkcionera ove islamističke grupe, koji su se dovodili u vezu sa prvim napadom na Svetski trgovinski centar u Njujorku 1993. godine.

Kola
foto: Printscreen

Pošto su borbe između Zavidovića i Maglaja bile okončane iz Danske put Bosne uputio se Ibrahim Jakob Ezat. To nije bilo pravo, već lažno ime, a pod njim se krio Talat Fuad Kasem, portparol islamističke grupe Al Gama al Islamija, koji je u Egiptu 1992. zbog svog delovanja pred vojnim sudom bio osuđen na smrtnu kaznu. Međutim, uspeo je pošto se nalazio u bekstvu dobio je azil u Danskoj. Interesantno je da Talat Fuad Kasemu vizu je izdala hrvatska ambasada, spor oko toga koja da li u Danskoj ili Švajcarskoj i dalje traje. Bilo kako bilo Talat Kasem je 12. septembra avionom "Koracije erlajnza" sleteo na aerdorom Zagreb. Na pasoškoj kontroli iako je imao urednu vizu privela ga je hrvatska policija i privela sudiji za prekršaje, koji mu je izrekao novčanu kaznu zbog neprijavljenog boravka u Hrvatskoj i naređeno njegovo udaljavanje iz Hrvatske. Od 14. septembra abu Talatu gubi se svaki trag. Čak ni hrvatske vlasti nisu znale gde se nalazi Kasem.

E, sad tu postoji teorija koja je i dalje plod nagađanja, jer svi o tome ćute kako Hrvati, tako i Amerikanci. Postoji predpostavka da se se u celu priču upleli agenti CIA koji su ga odveli iz Hrvatske. Najspre helikopterom na američki brod koji je plovio Jadranskim morem, gde su ga čekali obaveštajci koji su sa njim razgovarali o terorističkom napadu na Svetski trgovinski centar, ali njih je više zanimala informacija da zapravo ova grupa priprema atentat na tadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona i da je to bio zapravo pravi povod okupljanja visokih zvanica ove islamističke grupe u Bosni gde se rat nalazio na vrhuncu. Par godina kasnije jedan američki zvaničnik potvrdio je da je Kasem izručen egipatskim vlastima.

Neki egipatski izvori tvrde da se to dgodilo 22. septembra, ali nikada vlasti u Kairu nisu htele da komentarišu da li je Abu Talat Kasem živ ili mrtav. Neke informacije ukazuju da je Al Kasem sa broda direktno prebačen u grad Al Mansoura, a zatim početkom oktobra 1995. u Kairu odakle mu se gubi svaki trag.

Prva priča o kidnapovanju Abu Talata kasema pojavila 4. novembra 1995. Tad je Al Hayat preneo navode agencije Third World Press medijske agencije sa sedištem u Kopenhagenu da je šeik Kasem jedno vreme držan na američkom brodu, a onda prebačen u Egipat.

Kola
foto: Printscreen

Al Gama al Islamija je 22. septembra na dan kad je Kas3em izručen Egiptu objavljena bila prva pretnja Hrvatskoj, koja je optužena za izdaju.

"Držimo Hrvatsku odgovornom za njegovu bezbednost. Moguća je takođe umešanost egipatskih obaveštajaca uz američku podršku. Ovim inicdentom hrvatska vlada se sama stavila na listu zemalja koje su proglasile neprijateljstvo prema islamu".

Dan pre napada u Rijeci, 19. oktobra 1995 oskrnavljeno je hrvatsko posmen groblje u El Šatu gde su sahranjeni Hrvati, koji su posle okupacije ostrva od strane Nemačke Saveznici i partizani prebacili u Egipat.

Napad na policijsku stanicu Rijeka

Razlog zašto je Al Gama, al Islamija odabrala Rijeku kao metu napada bila je ta zato što po dolasku u Hrvatsku navodno je policijska stanica Rijeka bila mesto na kome su poslednji put živi bili viđeni prevodilac Ahmed Musa Mahmoud. Hrvatski i američki obaveštajci su oba preko Rijeke prebacili na američki vojni brod u Jadranu gde su saslušani zbog umešanosti u prvi teoristički napad na WTC 1993 i zatim izručeni Egiptu gde su oba pogubljena vešanjem.

Pošto je PU Rijeka bila poslednja stanica gde je Abu Talat viđen živ odlučeno je da meta napada bude baš ova zgrada. Veću štetu i veći broj ljudskih žrtava sprečila je činjenica što je vozilo u kojem je bilo 70 kilograma TNT-a, da bi moglo ući u parkiralište policijske stanice, moralo je oštro skrenuti zbog čega je morao smanjiti brzinu čime je izgubio silinu zaleta.

Takođe policijska stanica se nalazila na višem terenu, kao i stepenice između parkirališta i stamice u koje je udario automobil-bomba.

Bombaš-samouboica nije stao na mestu nego je nastavio voziti dalje prema stanici, ali su ga zaustavile stepenice Zbog toga udarni talas nije bio toliko jak i jačina je otišla prema parkiralištu.Eksplozija je napravila je veliki krater u tlu, uništila parkirane automobile i pročelja okolnih zgrada. Policija je na uviđaju među delovima automobila zajedno s napadačevim ostatcima pronašla deo kanadslog pasoša.

Napadač je nezvanično identifikovan kao John Fawza 35 godišnji državljanin Kuvajta. Interesantno je da to nikada nigde zvanično nije potvrđeno i da li je to u pitanju bio pravi identitet.

Ruševine
foto: Printscreen

Istraga je nastavljena i narednih godina ali bez zvaničnih saopštenja.

Dva dana posle napada 22.oktobra u kairskom listu Al Wahd objavljena je preteća poruka

" Hrvati pustite Abu Talata pre nego što bude kasno. Ova herojska akcija dolazi kako bi Hrvatima pokazala da slučaj šejha Qassema ne može proći drugačije nego potocima prolivene krvi...Krv koja ključa...neće se smiriti dok Zagreb ne oslobodi šejh Kasema.

Početkom 2000 komamdant vojnog krila Al Game Abu Mujahid Abdulmuti rekao je da je auto bomba u Rijeci bio njihov neuspeo pokušaj.

U napadu jedna osoba je ubijena, a njih 29 ranjeno.

Godina posle ovog terorističkog napada hrvatski političari su se međšusobno otuživali ko je bio kriv da se tad Hrvatska našala na udaru islamista i ko je zapravo znao za izručenje Abu Talata Amerikancima.

Sudbina Abu Talata nikad nije razjaštenja, ali se veruje da je zapravo boešen u jednom od zatvora ili ubijen. Egipat je takođe stigla osveta ove grupe kada je mačetama napala turiste u Luksoru 1997. godine

Bonus video:

03:57

BRZE VESTI 21.09.2021. 17:55

(Espreso/A.Mlakar)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.