VUČIĆ U NOVOM BEOGRADU NA PRIKAZU NAORUŽANJA: Posebno je pohvalio vojnike iz JEDNOG DELA SRBIJE
Aleksandar Vučić obilazi vojnike, Foto: Pink printscreen

PREDSEDNIK

VUČIĆ U NOVOM BEOGRADU NA PRIKAZU NAORUŽANJA: Posebno je pohvalio vojnike iz JEDNOG DELA SRBIJE

"Dobra mašina?", pitao je predsednik tenkiste ispred vozila T-72MS, na šta mu je posada odgovorila da je to najbolji tenk

Objavljeno:

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i vrhovni komandant vojske prisustvuje prikazu sredstava naoružanja i vojne opreme koje Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije organizuju u parku Ušće na Novom Beogradu.

Obilasku prisustvuje potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

"Kad pitate Mojsilovića o protivvazdušnoj odbrani, a on kaže: 'A tenkovi što su nam važni", uz osmeh je prokomentarisao predsednik dok je razgovarao sa pripadnicima Vojske Srbije.

"Preko 70 odsto ljudi su nam iz pet okruga na jugu Srbije. Sve nam je Jug Srbije. Nikad ne kukaju i beskrajno vole Srbiju", rekao je Vučić kada je upoznao dvojicu vojnika iz Niša.

"Dobra mašina?", pitao je predsednik tenkiste ispred vozila T-72MS, na šta mu je posada odgovorila da je to najbolji tenk.

Predsednik se interesovao kada stižu protivtenkovske rekete "kornet", na šta mu je ministar odbrane Nebojša Stefanović odgovorio da prva tura dolazi do kraja godine.

"Mogli bismo u januaru da organizujemo vežbu", poručio je Vučić, pa nastavio da govori o "kornetu":

"Moćna raketa, jeftina je, a uništava tenk koji košta tri ili četiri miliona. Ovi zapadni tenkovi i pet ili više".

Uz predsednika je sve vreme i Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse.

"Da li biste bili zadovoljni kada bi se nastavio trend rasta plata?", pitao je predsednik vojnike, a dobio je odgovor:

"U odnosu na pre četiri godine smo više nego zadovoljni. Dobili smo i novu opremu".

Na šaljivu opasku predsednika da je pola vojske sada na Ušću, Miloradović i ministar Stefanović su rekli da je tu najviše vozila koja tek treba da budu uvedena u naoružanje - PASARS-i i Nore.

Predsednik je bio vidno zadovoljan kada je čuo da je jedna pripadnica artiljerijske jedinice iz Toplice.

"Junačka Toplica, uvek je vojsku najviše volela", istakao je predsednik.

Devojka je odgovorila:

"Uvek je tako bilo kroz istoriju".

Miloradović je naveo da je najbolji vojnik dobio stimulaciju u visini od pet plata, a najbolji na mesečnom nivou u visini 2,3 plate.

Vučića je posebno zanimala modularna automatska puška domaće proizvodnje M-19, kojoj je moguće menjati kalibar.

"Šojgu mi je rekao za ovo da ima samo jednu primedbu. Da mora da bude providni magazin, kako bi vojnici mogli da vide koliko ima municije" rekao je predsednik, a Miloradović ga je izvestio da uskoro ulazi u proizvodnju.

"Vidim da ste dovukli 'lastu", konstatovao je Vučić, a nadovezao se Miloradović:

"I 'lastu' i 'sovu' i sve helikoptere".

Prikaz se organizuje povodom obeležavanja 15. septembra, Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a na Ušću će danas biti izložena sredstva iz domaće proizvodnje i uvoza koja su na upotrebi u jedinicama Vojske Srbije - helikopteri, bespilotne letelice, PVO sistemi, oklopna i borbena vozila, artiljerijsko raketni sistemi i oprema specijalnih jedinica.

Poseban akcenat biće na proizvodima srpske odbrambene industrije, poput artiljerijskih sistema "Nora" i "Oganj", PVO sistema "PASARS", borbenih oklopnih vozila "Lazar" i "Miloš", kao i na aktuelnim projektima modernizacije i razvoja naoružanja za potrebe daljeg opremanja Vojske Srbije.

Na štandu Vojne akademije posetioci će moći da se oprobaju u gađanju vazdušnom puškom, a na štandu Vojnotehničkog instituta biće predstavljeni projekti u domenu istraživanja i razvoja naoružanja koje realizuje ova eminentna ustanova. U okviru manifestacije biće prikazana i tematska postavka Vojnog muzeja povodom proboja Solunskog fronta, kao i naoružanje i uniforme iz balkanskih i Prvog svetskog rata, najavilo je Ministarstvo odbrane.

Bonus video:

08:55

Kako je kavijar od hrane za siromašne postao simbol prestiža?

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.