MERKELOVA I VUČIĆ POSETILI IZLOŽBU DRŽAVNOG ARHIVA SRBIJE: Imali su šta da vide
Aleksandar Vučić i Angela Merkel, Foto: Printscreen TV Pink

obilazak

MERKELOVA I VUČIĆ POSETILI IZLOŽBU DRŽAVNOG ARHIVA SRBIJE: Imali su šta da vide

Direktor Državnog arhiva Srbije dr Miroslav Perišić predstavio je dokumenta o kulturnim, ekonomskim i diplomatskim odnosima koji su obeležili međusobne veze dva naroda i dve države u 19. veku

Objavljeno: 22:38h

Savezna kancelarka Nemačke Angela Merkel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetili su izložbu Državnog arhiva Srbije "Srbi i Nemci, Nemačka i Srbija u 19. veku", priređenu u Palati Srbija.

Direktor Državnog arhiva Srbije dr Miroslav Perišić predstavio je dokumenta o kulturnim, ekonomskim i diplomatskim odnosima koji su obeležili međusobne veze dva naroda i dve države u 19. veku.

Angela Merkel i Aleksandar Vučić su imali priliku da vide dokumenta o boravku Vuka Karadžića 1823. i kneza Mihaila Obrenovića 1844. godine u Berlinu, beležnicu Laze Lazarevića sa studija medicine u Nemačkoj, prevode knjiga Branislava Petronijevića na nemački jezik, dokumenta o osnivanju katedre za nemački jezik na Liceju u Beogradu, kao i o školovanju srpskih vojnih pitomaca u Berlinu u vreme vladavine kneza Aleksandra Karađorđevića.

Posebnu celinu dokumenata sačinjavaju izveštaji srpskih poslanika u Berlinu počev od 1881. godine, zatim Konzularna konvencija iz 1881, Trgovinski ugovor iz 1882, dokumenta o angažovanju saksonskih radnika u rudniku u Majdanpeku i brojna druga dokumenta iz 19. veka.

Bonus video:

NEMAČKA NEĆE ZABORAVITI BALKAN: Politički analitičar Mišel Zubenica o budućoj saradnji Beograda i Berlina
00:24

NEMAČKA NEĆE ZABORAVITI BALKAN: Politički analitičar Mišel Zubenica o budućoj saradnji Beograda i Berlina

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media