KURTI: "Taj put nas vodi u sukobe 90-ih"
Aljbin Kurti, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

IZNEO STAV

KURTI: "Taj put nas vodi u sukobe 90-ih"

On je naveo i da mu se ne sviđa način vođenja politike kada predsednici ili premijeri "misle da su srednjovekovni monarsi i da teritoriju države smatraju privatnim vlasništvom"

Objavljeno: 17:09h

Razmena teritorija je mrtva kao projekat, ali je ta ideja živa u zvaničnom Beogradu, izjavio je Aljbin Kurti u intervjuu za Al Džaziru, prenosi Kljan Kosova.

"Razmena teritorija nije rešenje. Ja je nikada ne bih prihvatio. To bi pogoršalo stvari. Ja želim demokratsko i mirno rešenje, a razmena teritorija je put koji nas vodi u sukobe 90-ih, koji ne bi ostao samo sukob između Kosova i Srbije, već bi se proširio i na Zapadni Balkan", rekao je Kurti, prenosi "Kosovo onlajn".

On je naveo i da mu se ne sviđa način vođenja politike kada predsednici ili premijeri "misle da su srednjovekovni monarsi i da teritoriju države smatraju privatnim vlasništvom".

"Zato se protivim ovom modelu koji pogoršava stvari. Projekat teritorijalne razmene konačno je propao, ali ideja nije mrtva i veoma je živa u Beogradu, jer sve susedne zemlje poput Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Severne Makedonije koje nisu integrisane u EU, Beograd nažalost smatra privremenim državama i imitirajući Rusku Federaciju želi da ojača svoje faktore u susednim zemljama kako bi susedi postali nefunkcionalni, ali je malo verovatno da će se to dogoditi sa Kosovom", rekao je Kurti.

On je dodao da nezavisnost Kosova ostaje, da će se Kosovo ojačati kao država sa funkcionalnim institucijama, izaći iz ekonomske krize i kretati ka Zapadu, kao i da teži ulasku u NATO i EU.

Kurti je rekao da će se integracija kosovskih Srba dogoditi kroz ekonomiju, pomenuvši Beograd kao prepreku za to, pošto ih "koristi za svoje hegemonističke ciljeve".

Govorio je i o rangiranju svojih prioriteta, rekavši da je ono zasnovano na potrebama građana Kosova, ali i da su odnosi Kosova sa Srbijom važni.

(Espreso/ Kosovo online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.