Vučić: Predstojeća poseta Merkel od ogromnog interesa za Srbiju
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen/Pink

PREDSEDNIK SRBIJE

Vučić: Predstojeća poseta Merkel od ogromnog interesa za Srbiju

U Srbiji će 29. i 30. septembra boraviti predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, rekao je Vučić

Objavljeno: 18:34h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da je predstojeća poseta nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu od ogromnog inetresa za srpsku stranu.

"Dolazi nam žena na čelu zemlje koja je ubedljivo najznačajniji trgovinski partner Srbije. Imamo rast od 25,1 odsto ukupne trgovinske razmene u odnosu na prethodnu godinu, a 3,57 milijardi je trgovinska razmena u prvih sedam meseci ove godine. Razlika između Nemačke i drugih zemalja iz godine u godinu je sve veća", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je rekao da će Merkel, koja će u ponedeljak boraviti u Beogradu, najviše vremena na Zapadnom Balkanu provesti u Srbiji, gde će imati sastanke sa državnim rukovodstvom, a da će se u drugim zemljama regiona sastati "samo sa predstavnicima civilnog društva", a u Tirani sa svima iz regiona.

"Nemačka postaje sve važnija za Srbiju, izmedju ostalog i zbog toga što postaje jedan od najvećih investitora u Srbiji. Kada sam postao premijer 2014. gdodine, 17.000 ljudi je radilo u nemačkim kompanijama u Srbiji, a danas 71.000", kazao je Vučić.

Ponovio je da Srbija nikada neće zaboraviti šta je Merkel učinila 2015. godine, kada je Hrvatska uvodila sankcije Srbiji "iz samo njima poznatih razloga".

Vučić je rekao da će tri ili četiri dana posle dolaska Merkel otići u Tursku na sastanak sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a da će potom razgovorati sa liderima Višegradske grupe u Budimpešti.

U Srbiji će 29. i 30. septembra boraviti predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, rekao je Vučić.

"Tada imamo sprovodjneje u delo onoga što je dogovoreno u okviru Berlinskog procesa, za šta je Merkel najzaslužnija, a to je otvaranje radova na prvoj deonici puta Niš-Pločnik", kazao je Vučić.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.