"AKO ALBANCI KRENU, NEMA NAMA SPAVANJA": Vučić se iz Slovenije obratio naciji!
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Foto: PRINTSCREEN/PINK

bled

"AKO ALBANCI KRENU, NEMA NAMA SPAVANJA": Vučić se iz Slovenije obratio naciji!

Vučić kaže da je ponosan na inicijativu "Otvoreni Balkan" i da je potrebno da razvijamo odnose sa zemljama u regionu

Objavljeno: 17:50h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima iz Slovenije gde se danas sastao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

O Otvorenom Balkanu je rekao da je ta inicijativa u interesu Srbije i da Srbija treba da se zalaže za nju, a ne da očekuje podršku bilo koga.

"Za nas je važno da razumemo da uvek interesi vladaju, zašto bi njihov interes bio da Srbija raste i da se razvija", rekao je on.

Aleksandar Vučić
foto: PRINTSCREEN/PINK

Predsednik je upozorio da će lažna država Kosovo krenuti u kampanju za ulazak u razne međunarodne organizacije. Predsednik Srbije je rekao da je razgovarao sa Šarlom Mišelom. Srbija, kako kaže predsednik, pokušava da zaštiti i sačuva svoje nacionalne interese, a na sastanku je bilo reči o dijalogu, o vladavini prava u Srbiji i o daljim naporima koje Srbija treba da preduzme na putu ka EU.

- Ne postoji dovoljna želja za proširenjem, dok EU ne vidi svoje stvari. Čekaju se izbori u Nemačkoj, Francuskoj, komplikovano je, a ono što ja mogu da kažem je da se van kamera govori samo o Kini. Jasno je šta je preokupacija Evropljana i Amerikanaca. Mi moramo da se zbližavamo sa svima u regionu i ponosan sam na inicijativu "Otvoreni Balkan" - rekao je Vučić.

Ističe da je imao mnogo susreta na marginama na kojima je izrazio zabrinutost zbog planirane akcije Prištine, čime bi se stvorila još veća nesigurnost.

Aleksandar Vučić
foto: PRINTSCREEN/PINK

Na pitanje o inicijativi "Otvoreni Balkan", Vučić kaže da Borut Pahor nije kritikovao ovu inicijativu, ali da je jasno da ne postoji oduševljenje ovom idejom.

- Napravili su nam palačinke, ali su odlučili da ne stave "nutelu", već malo lošiji namaz. Mi smo sada napravili sami palačinke, a ponekad stavimo i "nutelu". Zašto bi se to nekome dopalo? - zapitao je predsednik. Ističe da je jasno da će mnogi zbog ovoga biti nezadovoljni, a da će tek nekolicina biti srećna.

- Interesi u Evropi su samo interesi, nema tu ljubavi i zašto bi se neko radovao što Srbija napreduje. Mi moramo da razumemo šta su naši interesi i moramo sebi da pomognemo. Svako treba da zna da je "Otvoreni Balkan" naš interes - rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić
foto: PRINTSCREEN/PINK

Ističe da Srbija počinje da odlučuje o svojoj sudbini, a to se mnogima ne dopada.

- Ideja "Balkan Balkancima" je ideja koja može da nas spasi - rekao je Vučić.

Ističe da je za koji dan 4. septembar, a ako Albanci krenu u akciju, "za nas nema spavanja".

- U spoljno političkom smislu, čeka nas interesantna jesen - rekao je Vučić.

Francuska podržava "Otvoreni Balkan"

Na pitanje da li "Otvoreni Balkan" nailazi na podršku, Vučić je rekao da mnoge zemlje podržavaju tu ideju.

"Nemate to od evropskih institucija ni slučajno. Nisu samo SAD, već imate i Francusku koja podržava tu inicijativu", rekao je.

O situaciji u Avganistanu rekao je da nema mnogo toga da kaže na tu temu. Na pitanje o rečima Viktora Orbana i njegovom stavu da je Srbija više potrebna EU nego obrnuto, Vučić mu se zahvalio i rekao da on razume značaj Srbije i pokazuje joj poštovanje. "Nama je EU potrebna i važna, a u međuvremenu moramo da živimo, preživimo i unapređujemo ekonomiju. To nam je važno, a pritom moramo da rešavamo pitanje Kosova, a teško je da igrate tango sa nekim ko trči po sali. Možemo tako da se igramo dečjih igara, ali ne i tango", rekao je Vučič.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.