HRVATSKI MEDIJI SE OGLASILI O SMRTI LAZANSKOG: Nije realno šta su se usudili da kažu
Miroslav Lazanski, Foto: Zorana Jevtić

rekli su

HRVATSKI MEDIJI SE OGLASILI O SMRTI LAZANSKOG: Nije realno šta su se usudili da kažu

Lazanski će svakako ostati zabeležen u analima ratnog raspada Jugoslavije, ali i kao važan politički akter, delom i iz sene, ruskog uticaja na Srbiju", ocenjuje Jutarnji list

Objavljeno:

"Lazanski će ostati zabeležen u analima ratnog raspada Jugoslavije, ali i kao važan politički akter ruskog uticaja na Srbiju", objavio je danas hrvatski "Jutarnji list" u tekstu pod naslovom "Ko je bio Lazanski".

"Tačno na godišnjicu početka operacije "Oluja", koju je znao da naziva "balom vampira", u Beogradu je u dobi od 70 godina u svom stanu umro aktealni srbijanski ambasador u Moskvi Miroslav Lazanski. Prema službenom lekarskom izveštaju, umro je od infarkta, mada su Beogradom odmah počele da kruže razne priče o uzrocima njegove smrti, koje samo potvrđuju legende, mitove te (mračne i manje mračne) tajne koje su ga pratile u njegovom burnom, ali predvidljivom životu."

Ovako počinje opširni tekst, u rubrici "vesti iz sveta", na hrvatskom portalu "Jutarnji list", u vezi sa preminulim ambasadorom, vojnim analitičarem i novinarom Miroslavom Lazanskim koji je ipak preminuo u 71. godini svog života, ne u sedamdesetoj. Ni ostatak teksta nije napisan bez subjektivnih ocena, a u to se možete uveriti čitajući neke od navoda.

"Miroslav Lazanski čedo je mračnih, tmurnih i tugaljivih događaja koji su obeležili istoriju naših prostora poslednjih 40-ak godina i on je bio svestan svoje uloge i svog doprinosa i rado se pridružio tom vozu kada je već jednom u njega seo. Odradio je svoju misiju koja iz naše perspektive nikako nije ona kojom bi se neko ponosio. Miroslav Lazanski nije ostavljao dilemu kome se, zašto i kako priklonio tih sumanutih i mahnitih krvavih ratnih godina. Štaviše, bio je medijska (i ne samo medijska) perjanica miloševićevskih memorandumskih osvajačkih Načertanija i planova", stoji u tekstu.

Pored navoda kako je preminuli Lazanski "podržavao Miloševićevu ratnu mašineriju", Jutarnji iznosi i tezu da će "Lazanski svakako ostati upamćen kao ratnohuškački 'analitičar'", kao i da je, kao ratni novinar, "objavljivao vlastite fotografije u šlemu, uniformama, s oružjem na ramenu, izigravajući alfa mužjaka, odnosno 'novinara -marinca', a predstavljao se kao vojni maneken u maskirnim odorama".

Novinar Jutarnjeg lista dodao je...

"Miroslav Lazinski svakako ulazi u red onih koji su kreirali srpsko javno mnjenje i medije u ratnim vremenima, a nastavio je i sada, čak i kao ambasador bez ikakvog diplomatskog znanja, da širi ratnohuškačku retoriku u odnosu na region. Lazanski će svakako ostati zabeležen u analima ratnog raspada Jugoslavije, ali i kao važan politički akter, delom i iz sene, ruskog uticaja na Srbiju", ocenjuje Jutarnji list.

U osvrtu na početke karijere Miroslava Lazanskog, Jutarnji je objavio sledeće:

"Lazanski se profilisao kao novinar u Zagrebu, gde je završio Pravni fakultet, prvo u omladinskom Poletu, a potom i u vodećim Vesnikovim izdanjima poput Danasa i Starta, gde je objavljivao intrigantne i ekskluzivne reportaže iz raznih ruskih i američkih vojnih baza i akademija, intervjuisao sovjetske maršale i ministre odbrane, te američke generale i zapovednike američkih snaga po raznim delovima sveta, pisao o Vest Pointu, što mu je tadašnja nesvrstana pozicija jugoslovenskog dopisnika omogućavala", navedeno je u tekstu.

Bonus video:

01:59

OTERALI SU MI OCA U SMRT, MAJKU SAM IZ TOG DOMA JEDVA ŽIVU IZVUKAO: Beograđanin posle tragedije dobio tužbu od doma Holidej haus!

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.