LAZANSKI JE PUTINU NOSIO VEOMA NEOBIČAN POKLON: Na njemu stoji natpis ''VITEZU NAD VITEZOVIMA''
Lazanski i Putin, Foto: KREMLIN.RU PRINTSCREEN

ambasador

LAZANSKI JE PUTINU NOSIO VEOMA NEOBIČAN POKLON: Na njemu stoji natpis ''VITEZU NAD VITEZOVIMA''

Izveštavao je iz Avganistana, Libije, Sirije, Jemena i Somalije

Objavljeno:

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski iznenada je preminuo u svojoj 71. godini.

Lazanski je preminuo u svom domu u Beogradu od posledica srčanog udara.

Izveštavao je iz Avganistana, Libije, Sirije, Jemena i Somalije i pričao da je jedini recept za uspeh - konstantna spremnost na nove izazove.

„Uvek morate imati spreman ranac, morate biti brzi i vispreni. Neopisivo sam želeo da odem u Saudijsku Arabiju tokom akcije ’Pustinjska oluja‘, a nismo imali diplomatske odnose sa tom zemljom. Uspeo sam da odem do Rima i da se zaobilaznim putem, preko Pariza, prebacim do Džede, pa potom i u Rijad. Tako sam stigao na sam početak akcije, ali sam naišao na poteškoće prilikom izveštavanja, jer nismo tamo imali trupe. Zbog toga sam morao da se dovijam. Tako sam dnevne izveštaje krao sa oglasnih tabli, pre svih zapadnih novinara. Nisam imao tehnološku prednost, ali sam se mangupski dovijao da bih imao svetsku ekskluzivu“, navodi naš sagovornik.

Uoči veoma interesantnog intervjua, Lazanskog je sirijski predsednik Bašar al Asad dočekao, umesto u predsedničkoj palati, u kućici koja je izgledala nalik dalmatinskoj. Nakon intervjua, Asad mu je postavio i lično pitanje - kako je porodica Milošević, i zamolio ga je da im prenese njegove pozdrave. Naš sagovorik kaže da ne može da izdvoji nijedan intervju, jer je svaki u određeno vreme mnogo značio, poput onog sa Veljkom Kadijevićem, koji je, prema njegovom mišljenju, bio pun nade.

Odlazak u Moskvu ga nije opterećivao previše.

Butolen Franc-Branko, vlasnik advokatske kancelarije, koji predvodi grupu penzionisanih oficira, poverio je zadatak novom ambasadoru u Moskvi da preda predsedniku Rusije Vladimiru Putinu repliku srednjovekovnog mača koji su nosili vitezovi cara Dušana. Na njemu postoji zapis „vitezu nad vitezovima“, na ruskom i srpskom jeziku.

01:56

GORI ZAGREB! Žestoka tuča navijača Dinama i Legije: Više stotina huligana rasturilo jedan kvart!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.