VUČIĆ SA PREDSTAVNICIMA KOMPANIJE UGT RENEWABLES LLC: Potpisan Sporazum o saradnji - Početak nove ere za Srbiju!
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

obnovljivi izvori energije

VUČIĆ SA PREDSTAVNICIMA KOMPANIJE UGT RENEWABLES LLC: Potpisan Sporazum o saradnji - Početak nove ere za Srbiju!

Potpisivanju je prisustvovao i ambasador SAD Entoni Gofri

Objavljeno: 11:37h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa čelnicima američke kompanije UGT Renewables LLC koja se bavi obnovljivim izvorima energije, nakon čega je potpisan Sporazum o saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

- Za nas je ovo početak jedne nove ere i važan iskorak u budućnost za enegetsku bezbednost Srbije. Ovo je memorandum o razumevanju, predstoje nam ne laki razgovori oko uslova i verujem da ćemo brzo završiti i da ćemo napraviti najbolji mogući dogovor. Mi bismo na površini od 2.000 hektara, na desetak lokacija širom Srbije, imali soralne panele, koji bi proizvodili oko 3 posto električne energije, i to još iz obnovljivih izvora energije. Ovim bismo smanjili emisiju ugljen-dioksida za 1,9 miliona tona godišnje. Ukupna emsiija CO2 u Srbiji je 51 miliona tona. Pod jedan, ova investicija doprinosi ekonomskom rastu, drugo ovim ćemo imati više izvora energije. Industrija nam je sve jača, a potrebe građana su sve veće. I leti se troši struja, kao zimi, što to nije bio slučaj ranije. Nama je potrebno više struje, nadam se da nikome neće da smeta sunce, a očekujem da se pojave takvi stručnjaci. Možemo na ovaj vid energije da računamo. Pod tri, ovim ulažemo u Zelenu agendu. Ovaj projekat je veoma važan i za privlačenje drugih investicija u našu zemlju - kaže predsednik i dodaje "nadam se da ćemo u najkraćem mogućem roku moći da potpišemo ugovor".

Vučić je rekao i da bi nakon potpisivanja ugovora izgadnja trajala oko dve godine.

Sporazum su potpisali potpredsenica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i finansijski direktor u kompaniji UGT Renewables LLC Piter Gudal.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen

Potpisivanju je prisustvovao i ambasador SAD Entoni Gofri.

- Čestitam svima koji su doprineli da energetski sektor Srbije postaje napredniji i konkurentniji. UGT Renewables LLC je pravi partner za Srbiju, moj tim i je ćemo sa zadovoljstvom nastaviti da dajemo podršku - kaže Entoni Godfri, američki ambasador.

O karbon taksama

- Što se tiče karbon taksi oni su to odložili, mislim da znam razloge što je odloženo, ali što bih se ja svađao sa svima. Suština je u tome da bi mi imali probleme, ali bi od nas imali veću štetu Crna Gora i Bosna i Hercegovina. Crna Gora bi imala najveću štetu. Naše je da u međuvremenu menjamo stvari i videćemo kako će to da se razvija. Moramo da pronalazimo rešenje kroz solarne panele i terkom kapacitete. Hoćemo da imamo struju. Vi u pola zemalja okruženja imate da ne znaju šta će sa strujom, pogledajte kakve probleme drugi imaju sa strujom. Gde to mi sebi da dozvolimo? Zato ćemo mi da gledamo da povećavamo naše kapacitete - rekao je Vučić. - Radićemo sa dve lokalne građevinske firme, tako da će odmah postojati uticaj na privredu i nova radna mesta - rekli su iz kompanije UGT Renewables LLC. Predsetavnici UGT Renewables predvođeni osnivačem i predsedikom Robertom Bermanom krajem marta su ministraki Mihajlović predstavili su neke od svojih značajnijih ulaganja u svetu i izneli predloge mogućih projekata postrojenja za proizvodnju solarne energije u Srbiji. Ministarka Mihajlović je tada najavila skoro donošnje Zakona o obnovljivim izvorima energije kao pravnog okvira za ostvarivanje takvih projekata, koji je u međuvremenu donet.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media