Brnabić: Uredba o karantinu za strance objavljena još 5. juna
Ana Brnabić, Foto: Beta/Slobodan Miljević

demanti

Brnabić: Uredba o karantinu za strance objavljena još 5. juna

Istakla je da je uredbom od 9. jula samo još jednom potvrđeno ono što je navedeno u uredbi sa početka juna i dopunjeno podatkom da se odnosi na Indiju

Objavljeno:

Nije tačno da smo uredbu o karantinu za strance koji dolaze iz rizičnih zemalja doneli 9. jula, već je u Službenom glasniku objavljena 5. juna, rekla je danas predsednica Vlade Ana Brnabić odgovarajući na pitanje novinara zašto je pomenuta uredba doneta 9. jula.

"Doneta je mnogo ranije, 5. juna kada je u Službenom glasniku objavljena dopuna uputstva o načinu primene ograničenja ulaska u Srbiju licima koja dolaze iz delova zahvaćenih epidemijom kovida-19, a koja omogućava karantin za sve koji dolaze iz posebno rižičnih zemalja", pojasnila je premijerka i dodala da ne za šta je to karantin turizam, o kome se priča nakon dolaska u Srbiju velikog broja turista iz Indije.

Istakla je da je uredbom od 9. jula samo još jednom potvrđeno ono što je navedeno u uredbi sa početka juna i dopunjeno podatkom da se odnosi na Indiju.

Brnabić je naglasila da je uredbom propisano da se u izuzetnim slucajevima kada može doći do zarazne bolesti kovid-19, bez obzira na posedovanje negativnog testa, strancima može odrediti mera kućne izolacije u trajanju od najviše sedam dana, sa obavezom testiranja na virus.

Istakla je da je Srbija ovako, i to pre drugih zemalja, počela da radi trijažu svih, a posebno indijskih građana koji su mogli da nam unesu novi soj korona virusa.

"1. jula se javila indijska čarter kompanija sa zahtevom za četiri leta sa oko 800 putnika, nakon čega je Institut za javno zdravlje Batut uradio dodatni protokol, koji je bliže uredio primenu karantina za sve koji dolaze iz zemalja u kojima postoje nove varijante virusa", objasnila je premijerka.

Dodala je da je to onda prosleđeno od strane civilnog vazduhoplovsva svim čarter kompanijama i drugim kompanijama koji je ono bilo relevantno.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.